DE STIUTINEDITLIFE STYLESTIRI

20 de lucururi interesante despre Finlanda care te vor face să vrei să o vizitezi | DeStiut.ro

20 de lucururi interesante despre Finlanda care te vor face să vrei să o vizitezi

Finlanda este o țară din Europa de Nord care se învecinează cu Suedia, Norvegia si Rusia, iar cel mai recent raport al Națiunilor Unite notează că Finlanda este „cea mai fericită țară din lume”. Țările Nordice, de obicei ocupă primele locuri în acest top, dar, de data aceasta, Finlanda a ajuns direct în vârful topului, notează Swedish Nomad.  Probabil ca știai deja ca Finlanda este Țara lui Moș Crăciun, dar câte lucruri despre această țară știi cu adevărat?

1. Sporturi finlandeze unice

Ai auzit vreodată de aceste sporturi? În Finlanda, sunt în totalitate sporturi legitime:

  • Campionatul de cărat nevaste – locul I = greutatea soției măsurată în beri
  • Vânătoarea de țâțari
  • Aruncatul cu telefonul mobil
  • Fotbalul de mlaștină
  • Air Guitar

2. Există 187,888 de lacuri pe teritoriul Finlandei

Fiind o țară cu foarte multe lacuri, Finlanda mai este numită și „Țara cu mii de lacuri”

3. În medie, un finlandez consumă 12 kg de cafea pe an

Țările Nordice sunt cunoscute pentru consumul lor mare de cafea, iar finlandezii nu sunt o excepție. Câte căni de cafea pe an? Greu de estimat, dar un finlandez consumă în medie aproximat 12 kg de cafea pe an.

Citește și: Familia Medici: una dintre cele mai puternice şi influente familii din istorie, a condus Florența construind o dinastie ce a durat timp de 300 de ani | DeStiut.ro

4. Finlanda are cel mai mare consum de lapte

Pe lângă consumul mare de cafea, finlandezii consumă și foarte mult lapte. De fapt, conform statisticilor, au cel mai mare consum de lapte pe cap de locuitor din lume.

5. Heavy Metal

Finlanda are cel mai mare număr de trupe heavy metal din lume. În 2006, trupa finlandeză de heavy metal, Lordi a luat cu asalt Eurovisionul când a câștigat competiția cu melodia „Hardrock Halleluja”. Alte trupe importante de heavy metal: Nightwish, Apocalyptica, Ensiferym, HIM, Amorphis, Children of Bodom

6. Au mai multe saune decât mașini

Sauna reprezintă o tradiție pentru finlandezi, astfel că saunele sunt mult mai importante decât mașinile. Chiar si locația Burger King din Helsinki are o saună.

7. Finlandeza nu se aseamănă cu celelalte limbi scandinave

Daneza, norvegiana și suedeza sunt asemănătoare, iar cu puțin efort nu este chiar atat de greu să le înțelegi, chiar dacă cele trei nu sunt 100% la fel. Dar finlandeza este complet diferită. Limba finlandeză face parte din grupul de limbi Fino-Ugrice (subfamilie a limbilor uralice (maghiara, estona, finlandeza)) și se aseamănă mult mai mult cu limba estonă decăt cu cele scandinave, chiar daca vecinii Finlandei sunt țări scandinave.

Citește și: 10 personalităţi „dure” ale Istoriei, mai puţin cunoscute | DeStiut.ro

8. Sistemul educațional este GRATUIT in Finlanda, inclusiv cel universitar

Finlanda investește în cetățenii săi, astfel că sistemul educațional este gratuit, inclusiv cel universitar. Acest lucru este valabil și pentru studenții străini din UE. Studenții care vin din țările din afara Uniunii Europene beneficiază, de asemenea, de gratuitate dacă orele sunt predate în finlandeză sau suedeză, sau studii doctorale în orice limbă.

9. Pașaportul finlandez este unul dintre cele mai bune

Finlanezii se pot mandri pentru faptul că au unul dintre cele mai bune pașapoarte, aflându-se în top imediat dupa Germania, Singapore și Japonia. Ei pot vizita majoritatea țărilor din lume fără a obține viză.

10. Finlanda se află pe primul loc în topul țărilor cu cei mai fericiți oameni

Ultimul raport al Națiunilor Unite a stabilit că Finlanda esta acum țara cu cei mai fericiți oameni. Țările Nordice sunt mai mereu în top, dar Finlanda a urcat de pe locul 5, direct pe locul 1.

11. Luminile Nordului și Nopatea Polară

În timpul iernii, poți vedea Luminile Nordului (Aurora Boreală) și, totodată, poți experimenta noaptea polară în părțile nordice ale țării. Sunt cele mai întunecate luni ale anului și săptămâni la rând Soarele nu va răsări. Ca o antiteză, pe timpul verii Soarele nu apune niciodată, efect numit „Midnight Sun”.

12. Finlanda a fost prima țară din Europa care a dat femeilor dreptul la vot.

Fiind una dintre cele mai multe țări cu egalitate de gen din lume, acest fapt ar putea să nu vină ca o surpriză uriașă, dar la momentul în care au permis femeilor să voteze în 1906, aceasta a fost cu siguranță ceva special. Noua Zeelandă și Australia au permis femeilor să voteze cu câțiva ani înainte, dar aici, în Finlanda, toate femeile, indiferent de statutul social, puteau să voteze pe deplin și să se prezinte și pentru Parlament.

Citește și: Suedia, țara care ar putea atinge imunitatea de grup în timpul pandemiei de COVID-19 | DeStiut.ro

13. Accesul public în păduri și lacuri

La fel ca în celelalte state scandinave, Finlanda permite accesul liber al publicului în pădurile, lacurile şi la râurile sale. Asta înseamnă că finlandezii pot să se plimbe, să facă drumeţii, să iasă cu cortul sau chiar să culeagă ciuperci câtă vreme nu lasă în urma lor deşeuri.

14. Reguli stricte pentru şoferi, amenzi de circulație usturătoare

Autorităţile finlandeze pun accentul pe siguranţa cetăţenilor şi astfel tind să fie extrem de severe în ceea ce priveşte traficul rutier. Astfel, depăşirea vitezei regulamentare este drastic pedepsită, vinovaţii find amendaţi în funcţie de veniturile pe care le realizează. În aceste condiţii, amenzile de circulaţie se pot ridica chiar şi la 100.000 de dolari.

15. Recorduri negative de temperatură

Clima Finlandei este rece în timpul iernii, aşa că cei care ar vrea să se mute în această ţară ar trebui să îşi pregătească hainele groase. Recordul negativ de temperatură a fost stabilit în anul 1999 în Kittilä, meteorologii înregistrând o temperatură de -51.5⁰ C. Vestea bună este că, în capitală, temperatura medie în timpul iernii este de doar -5⁰ C.

Alte 5 curiozități despre Finlanda:

  • În Finlanda, când cineva își ia doctoratul, primește o pălărie și o sabie
  • Există un resort unde poți dormi într-un igloo din sticlă, special făcut pentru a putea privi Luminile Nordului
  • Există „Ziua națională a somnoroșilor” – într-o familie, persoana care se trezește cel mai târziu este aruncată în lac sau în mare de restul familiei
  • Linux OS și Angry Birds au fost create de finlandezi
  • În Rovaniemi (Laponia) poți vizita orășelul lui Moș Crăciun

Citește și: Cele mai bune filme și seriale istorice pe care le poți vedea acum pe Netflix și HBO GO | DeStiut.ro

sursa1

sursa2