DE STIUTINEDITLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASTIRITechnologyTEHNOLOGIETravel

„Inelul Einstein” reperat de Hubble la 3,4 miliarde de ani lumină de Pământ | DeStiut.ro

Telescopul spațial Hubble a capturat un uimitor „inel Einstein” la 3,4 miliarde de ani lumină de Pământ.  

„Inelul Einstein” reperat de Hubble la 3,4 miliarde de ani lumină de Pământ© ESA/Hubble & NASA, T. Treu Acknowledgment: J. Schmidt via Daily Mail

Această afișare cosmică, cunoscută formal sub numele de lentilă gravitațională, apare atunci când câmpul gravitațional de la un obiect masiv din spațiu deformează spațiul și deviază lumina de la un obiect îndepărtat din spatele său. Apoi rezultă așa numitul „Inel Einstein”, care a fost prezis de celebrul fizician, Albert Einstein, în 1915.  

Imaginea prezintă șase pete luminoase de lumină grupate în centru, dintre care patru formează un cerc în jurul unei perechi centrale. Cu toate acestea, formația constă doar din două galaxii și un singur quasar îndepărtat care este mărit pe măsură ce trece prin câmpul gravitațional al galaxiilor.

Quasarul, cunoscut sub numele de 2M1310-1714, se află mai departe de Pământ decât perechea de galaxii. Un quasar este nucleul extrem de luminos al unei galaxii active și strălucirea sa puternică este creată de cantitățile incredibile de energie eliberate de gazul care cade spre gaura neagră supermasivă din centrul său.

„Lumina din quasar curbează traiectoria în jurul perechii de galaxii datorită masei lor enorme, dând aspectul incredibil că perechea de galaxii este înconjurată de patru quasari – în timp ce, în realitate, un singur quasar se află mult în spate.”

– Agenția Spațială Europeană (ESA)

„Inelul Einstein” reperat de Hubble la 3,4 miliarde de ani lumină de Pământ
© ESA/Hubble & NASA, T. Treu Acknowledgment: J. Schmidt via Daily Mail

În 1915, Albert Einstein, născut în Germania, a susținut că gravitația este rezultatul unor obiecte masive care deformează chiar țesătura universului, ceea ce el a numit spațiu-timp. Experții au reușit de atunci să-și testeze teoria relativității generale în cadrul sistemului solar și să demonstreze că lucrarea sa inovatoare ține până la control, care a fost cu sute de inele Einstein.

Citește și: Misteriosul „fund fals” al zonei Twilight din Ocean | DeStiut.ro

„Relativitatea generală prezice că obiectele masive deformează spațiul-timp. Aceasta înseamnă că atunci când lumina trece în apropierea altei galaxii, calea luminii este deviată. Dacă două galaxii sunt aliniate de-a lungul liniei noastre de vedere, acest lucru poate da naștere unui fenomen, numit lentilă gravitațională puternică, în care vedem mai multe imagini ale galaxiei de fundal. Dacă cunoaștem masa galaxiei din prim-plan, atunci cantitatea de separare dintre imaginile multiple ne spune dacă relativitatea generală este teoria corectă a gravitației pe scări galactice.” 

– Thomas Collett, de la Institutul de cosmologie și gravitație de la Universitatea din Portsmouth, care a descoperit un alt inel Einstein în 2018

Datele din telescopul Hubble au identificat un al șaptelea punct de lumină chiar în centru, care este o a cincea imagine rară a quasarului îndepărtat. Se cunosc câteva sute de lentile gravitaționale puternice, dar cele mai multe sunt prea îndepărtate pentru a-și măsura cu precizie masele.

Acest fenomen rar este cauzat de prezența a două galaxii în centru care acționează ca o lentilă.

Sursa: MSN.com

Citește și: Turism spațial! Ce ar însemna pentru planeta noastră o industrie a turismului spațial? | DeStiut.ro

Citește și: The Dig: filmul Netflix care ajută la creșterea numărului de vizitatori în Sutton Hoo | DeStiut.ro

Citește și: Tezaurul României, expus la Madrid până la sfârşitul lunii ianuarie, anul viitor | DeStiut.ro