DE STIUTINEDITLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASANATATESOCIALSTIRI

Norul de cenușă cauzat de erupția vulcanului La Palma ajunge în România | DeStiut.ro

Norul de cenușă cauzat de erupția vulcanului La Palma ajunge în RomâniaSursa: CNN

Norul de cenușă vulcanică provocat de erupția vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma, din Insulele Canare, a ajuns în România duminică, 26 septembrie și va rămâne deasupra țării până pe 28 septembrie, a anunțat Ministerul Mediului.

Aceeași sursă a explicat că norul de cenușă vulcanică este un amestec de vapori de apă, gaze vulcanice și particule solide fine de magmă pulverizată, solidificată și răcită.

„Datele primite de Administrația Națională de Meteorologie RA, furnizate de Copernicus EU Atmospheric Monitoring Service arată că în ultimele zile, în sudul și vestul Europei, au existat valori ridicate ale concentrațiilor de dioxid de sulf pe întreaga coloană de aer (între sol și altitudine) de 10.000 de metri).”

– Ministerul Mediului

Potrivit anunțului său, norul de cenușă a ajuns în partea de vest a României pe 26 septembrie și se preconizează că se va deplasa în toată țara, spre est, luni. Potrivit Stiri.tvr.ro, nivelul de poluare este în creștere, dar cele mai mari concentrații nu vor fi la nivelul solului, ci la altitudini foarte mari.

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt pe 19 septembrie, ducând la fluxuri mari de lavă și evacuări. Potrivit BBC News, mii de oameni și-au părăsit casele, iar sute de proprietăți au fost distruse după erupție. Peste 6.000 de persoane au fost evacuate, inclusiv 400 de turiști care au fost duși pe insula vecină Tenerife.

Citește și: „Inelul Einstein” reperat de Hubble la 3,4 miliarde de ani lumină de Pământ | DeStiut.ro

Norul de cenușă cauzat de erupția vulcanului La Palma ajunge în România
Foto Credit: Ministerul Mediului

Debitul a trecut prin satele El Paraiso și Todoque și progresează lent spre mare, în unele părți la aproximativ patru sau cinci metri pe oră. La nord, fluxul de lavă de 12 m înălțime – atingând 1.000°C. Fluxul de lavă avea o lungime de 3.800m și o distanță de 2.100m de coastă, a declarat vineri Departamentul pentru Securitate Internă (DSN) din Spania.

Aproximativ 240 de hectare, cu un perimetru de 15,7 km, au fost afectate, potrivit DSN. Aproximativ 390 de clădiri și 14 km de drumuri au fost distruse, potrivit serviciului de cartografiere prin satelit Copernicus EMS. Acum există îngrijorări că, atunci când lava ajunge la mare, ar putea crea nori de gaze acide, toxice, care pot fi periculoase pentru inhalare. Nuanțele de gaze pot provoca iritații ale ochilor, plămânilor și pielii.

Citește și: Windows 11, disponibil din 5 octombrie | DeStiut.ro

Erupția a provocat, de asemenea, un nor de cenușă înalt de 4.500 m (14.760 ft) și tone de dioxid de sulf sunt aruncate în aer. Compania aeriană spaniolă Iberia și transportatorul local Binter au anulat un zbor către insulă din cauza cenușii. Norul se îndreaptă acum spre nord-est spre Marea Mediterană și continentul spaniol, a declarat agenția meteo națională AEMET.

Ultima erupție a insulei din 1971 a durat puțin peste trei săptămâni.

Sursa

Citește și: Tezaurul României, expus la Madrid până la sfârşitul lunii ianuarie, anul viitor | DeStiut.ro

Citește și: The Dig: filmul Netflix care ajută la creșterea numărului de vizitatori în Sutton Hoo | DeStiut.ro

Citește și: Guvernul a adoptat ordonanța anti-plastic. Ce produse din plastic vor fi interzise în România | DeStiut.ro