DE STIUTEntertainmentMoviesSTIRI

Cele mai bune filme și seriale istorice pe care le poți vedea acum pe Netflix și HBO GO | DeStiut.ro

Cele mai bune filme și seriale istorice pe care le poți vedea acum pe Netflix și HBO GO

Ori că faci un pas în viitor și vezi cum ar putea evolua lucrurile, ori că te întorci în timp la săbii și sulițe, lupte pentru teritorii și supraviețuire sau baluri și tratative, filmele și serialele sunt o modalitate extraordinară de a ieși din viața cotidiană. Acum că toată lumea stă acasă, timpul poate nu mai este o așa mare problema. Așadar, mai jos veti descoperi o listă de filme și seriale disponibile pe Netflix și HBO GO perfecte pentru pasionații de istorie, întocmită de History Extra, dar adaptată pentru platformele din Romania.

 

The Last Kingdom (serial) – Netflix

Și-a pierdut numele și casa, dar Uhtred din Bebbanburg nu renunță. The Last Kingdon, serial istoric britanic bazat pe romanele Saxon Stories ale lui Bernard Cornwell, revine cu o a patra serie, unde războinicul Uhtred (Alexander Dreymon) se află din nou în centrul acțiunii, deoarece, în urma morții Regelui Alfred, vikingii amenință încă o dată regatele care vor constitui în cele din urmă Anglia. Din distribuție mai fac parte Emily Cox în rolul lui Brida, Ian Hart în rolul lui Beocca și Millie Brady în rolul lui Aethelflaed.

The Wind Rises (film de animație)  – Netflix

The Wind Rises, film japonez, o dramă istorică din 2013, scris şi regizat de Hayao Miyazaki şi animat de Studio Ghibli. Miyazaki îl arată pe Horikoshi ca un visător, un bărbat care tânjește să fie pilot, dar faptul că este miop face imposibil acest lucru. Consolarea vine din munca sa creând mașini zburătoare (avioane), ca în final Horikoshi să privească cu groază cum creațiile sale sunt folosite în cel de-al Doilea Război Mondial. Animatorul Hayao Miyazaki spune o poveste inspirată din viaţa lui Jiro Horikoshi, proiectantul aeronautic al avionului de vânătoare Zero din al Doilea Război Mondial.

Sergio (film) – Netflix

Carismatic și complex, Sergio Vieira de Mello (Wagner Moura) și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale de istorie ca un diplomat de top al ONU care lucrează în cele mai instabile regiuni ale lumii, făcând tranzacții cu președinți, revoluționari și criminali de război, cu scopul de a proteja viețile oamenilor obișnuiți. Darchiar atuncă când se pregătește pentru o viață mai simplă cu femeia pe care o iubește, Ana de Armas (Carolina Larriera), Sergio acceptă o ultimă misiune, la Bagdad, nou cufundat în haos în urma invaziei americane. Sarcina este menită să fie scurtă, până când o explozie determină pereții sediului ONU să se prăbușească peste el, astfel luptându-se pe viață și pe moarte. Inspirat dintr-o poveste reală, SERGIO este o dramă ucigătoare concentrată asupra unui bărbat împins la limitele sale fizice și emoționale, fiind forțat să se confrunte cu propriile sale opțiuni despre ambiție, familie și capacitatea sa de a iubi.

The Irishman (film) – Netflix

Frank „Irlandezul” Sheeran este un bărbat cu multe gânduri. Fostul înalt oficial al sindicatului corupt, care a învățat să ucidă în timp ce era în slujba Italiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acum se uită înapoi la viața sa și la lucrurile făcute care i-au definit cariera de mafiot, menținând legături cu familia criminală Bufalino și până la sfârşitul vieţii, susținând că l-a ucis pe Jimmy Hoffa (1913–75) fostul președinte International Brotherhood of Teamsters. Din distribuţie fac parte Robert de Niro, Al Pacino si Joe Pesci.

Kingdom (serial) – Netflix

Ca un thriller supranatural bazat pe o serie web-comic și cu un complot bazat pe ideea unei ciume misterioase, ați ezita să numiți Kingdom o dramă istorică în sine. Cu toate acestea, este fascinant modul în care explorează povestea Coreei la sfârșitul secolului 16, când japonezii au invadat peninsula. Regele se îmbolnăvește de variolă și încep să apară zvonuri cum că ar fi murit de fapt. Între timp, prințul coroanei Lee Chang este numit trădător de clanul Haewon Cho, clanul actualei regine însărcinate și tatăl ei, consilierul de stat, Cho Hak Joo. În timp ce încearcă să descopere misterul ce-l înconjoară pe tatăl său, Lee Chang merge cu paznicul său, Moo Young, la Dongnae să-l caute pe medicul Lee Seung Hui pentru a-l trata pe Rege, dar rămâne blocat într-un sat stăpânit de o boală misterioasă. Al doilea sezon se concentrează asupra avansării ciumei în mai multe provincii.

The Crown (serial) – Netflix

The Crown se concentrează asupra reginei Elisabeta a II-a, o tânără de 25 de ani, care se confruntă cu perspectiva descurajantă de a conduce cea mai celebră monarhie din lume, în timp ce forma o relație cu legendarul Prim-ministru, Sir Winston Churchill. Imperiul Britanic este în declin, lumea politică este în dezordine, iar o tânără preia tronul … o nouă eră răsare. Scripturile magistral cercetate de Peter Morgan (creatorul seriei) dezvăluie călătoria privată a Reginei din spatele cortinei cu o sinceritate îndrăzneață. Pregătiți-vă să fiți întâmpinați în râvnita lume a puterii și a privilegiului și să intrați în lumea din spatele ușilor ale  Westminster și Palatul Buckingham.

The English Game (mini serie) – Netflix

Anglia, 1879. Cu fotbalul încă la început, echipele de clasă superioară, conduse de Old Etonians, au dominat primii ani ai Cupei FA. Dar o revoluție se produce: ]mpotriva regulilor FA, James Walsh, proprietarul echipei din clasa muncitoare Darwen FC, plătește în secret jucătorii scoțieni talentați Fergus Suter și Jimmy Love să se alăture echipei înaintea sferturilor de finală ale Cupei împotriva Old Etonians, a căror listă include mai mulți membri ai Consiliului de Administrație al FA, inclusiv căpitanul de echipă Arthur Kinnaird.

Five Came Back (documentar) – Netflix

Cinci regizori de astăzi discută despre cinci regizori de război care au fost voluntari in Al Doilea Razboi Mondial pentru a-l filma: William Wyler (prezentat de Steven Spielberg), Frank Capra (prezentat de Guillermo del Toro), George Stevens (prezentat de Laurence Kasdan), John Ford (prezentat de Paul Greengrass) și John Huston (prezentat de Francis Ford Coppola). Povestit de Meryl Streep și scris de Mark Harris (adaptat din cartea sa din 2015, Five Came Back: A Story of Hollywood and the Second War World).

The Vietnam War (serial documentar) – Netflix

Documentarele istorice ale regizorului american Ken Burns i-au câștigat o reputație internațională, dar chiar și după propriile sale standarde, The Vietnam War iese în evidență. Realizat în colaborare cu Lynn Novick, este o serie de 10 episoade care te duce înapoi în timp pentru a urmări modul în care SUA a ajuns să fie implicată în Vietnam înainte de le fura ochii oamenilor prin campaniile majore și mai departe spre retragerea umilitoare a americanilor din țară.

Self Made (serial) – Netflix

Self Made este o poveste inspirată a antreprenorului afro-american, Madam C.J Walker, care a construit un imperiu de îngrijire a părului, astfel fiind prima femeie milionară prin forțe proprii din America. Walker, născută Sarah Breedlove, s-a ridicat din sărăcie pentru a crea o afacere de coafură de mare succes într-un moment în care locurile de muncă pentru femei (și în special pentru femeile de culoare) erau oarecum limitate. După cum dezvăluie această serie, Walker nu a fost doar o femeie de afaceri inteligentă, a fost, de asemenea, și o activistă pasionantă, dar s-a confruntat cu o serie de provocări în drumul ei către vârf.

Peaky Blinders (serial) – Netflix

Peaky Blinders este serialul gangsterilor stabiliţi în 1920 în Birmingham, Anglia, după perioada Primului Război Mondial, serial creat de Steven Knight și produs de Caryn Mandabach Productions, Screen Yorkshire și Tiger Aspect Productions, urmărește ascensiunea şefului clanului, Tommy Shelby (Cillian Murphy). Este prima producție care a primit finanțare de la Yorkshire Content Fund, care la rândul său a făcut ca majoritatea spectacolului să fie filmată în Yorkshire ca parte a acordului. Distribuţia îi include şi pe Tom Hardy (Alfie Solomons) şi pe Helen McCrory (matuşa Polly).

The People v OJ Simpson: American Crime Story (serial) – Netflix

Procesul din 1995 al sportivului OJ Simpson, care a fost acuzat de uciderea fostei sale soții, Nicole Brown Simpson, și a prietenului ei Ron Goldman, a devenit o „vedetă” a presei și a fost urmărit de milioane de oameni din întreaga lume. Câștigătoare a premiului Emmy, BAFTA și Globurile de Aur, această serie relatează modul în care s-a desfășurat ancheta, de la arestarea lui Simpson până la achitarea sa finală. În rolul principal se află John Travolta (sezonul 1), în calitate de avocat al apărării lui Simpson (interpretat de Robert Shapiro), și David Schwimmer, ca cel mai loial prieten al lui JO (interpretat de Robert Kardashian), Seria a fost considerată una dintre cele mai bune drame din 2016. Sezonul 2 este, de asemenea, disponibil și tratează asasinarea lui Gianni Versace.

Mindhunter (serial) – Netflix

O serie întunecată de crimă istorică regizată în parte de David Fincher, este o dramatizare tensionată a incursiunilor FBI în psihologia criminalului la sfârșitul anilor ’70. O mare parte din serial se bazează pe fapte reale, având ca sursă cartea lui John E Douglas care, în anii ’70 -’80, și-a câștigat o reputație de criminal în serie “care şopteşte”. Un fost negociator ostatic, Douglas a colaborat cu criminali notorii, precum Charles Manson, Ted Bundy și Edmund Kemper.

Vikings (serial) – Netflix

În anul 793 d.Hr., nordicii au jefuit mănăstirea din Lindisfarne, un eveniment care a marcat începutul erei vikingilor. De asemenea, este punctul de plecare al acestei drame formată din 6 sezoane care urmează exploatările căpeteniei vikingilor, Ragnar Lothbrok și ai oamenilor săi, iar în sezoanele următoare și  ale descendenților lui Ragnar. Creat inițial pentru Channel History, serialul se bazează pe cronici scrise mai târziu și, de asemenea, pe surse istorice contemporane, ceea ce nu sugerează în niciun fel că este oarecum material didactic. Mai degrabă, acesta este un serial de divertisment captivant, sângeros, dar și pasional care nu este pentru cei „slabi de inimă” sau sensibili. Se așteaptă ca partea a doua din sezonul 6 să fie difuzată mai târziu în acest an.

Outlander (serial) – Netflix

Bazat pe romanele Dianei Gabaldon și dezvoltat pentru TV de Ronald D Moore (Battlestar Galactica), Outlander este atât o dramă istorică, cât și o poveste romantică născută după o călătorie în timp. În centrul său se află Claire Randall (Caitriona Balfe), o fostă asistenă al celui de-al Doilea Război Mondial, care ajunge să fie teleportată din 1946 în Scoția din 1743, unde întâlnește un chipeș luptător muntean (Highland), Jamie Fraser (Sam Heughan) și ajunge să ia parte la o  revoltă iacobită din 1745. Seria, ajunsă la sezonul 5, îi arată pe membrii familiei Fraser în Carolina de Nord unde sunt prinși în Revoluția Americană.

The Favourite (film) – HBO GO

Probabil este cel mai bine să nu vedeți această reprezentare a Reginei Ana a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlander ca pe o creatură răsfățată și ridicolă, în special precisă din punct de vedere istoric, dar The Favorite (2018) este un film bun pentru toate acestea. Olivia Colman, câștigătoare a premiilor Oscar, o înfățisează pe Regina Ana, iar Rachel Weisz (Lady Sarah Churchill) și Emma Stone (Abigail Hill);  Sarah Churchill și Abigail Hill se luptă pentru Regina Ana, împărtășind și patul ei.

Band of Brothers (serial) – HBO GO

Afișat pentru prima dată în 2001, Band Of Brothers format din 10 episoade a dat foarte bine. În mare parte, aceasta se rezumă la simplitatea elegantă a ideii centrale: să urmeze Easy Company, parte a celei de-a 101-a diviziuni aeriene, de la antrenamentele de sărituri până la aterizările cu parașuta din Normandia și până la sfârșitul conflictului. Bazat pe cartea din 1992 a istoricului Stephen E. Ambrose, care a reunit interviuri cu veterani, aceasta transmite o autenticitate cruntă, deși realizatorii au luat unele libertăți istorice din motive dramatice. Steven Spielberg și Tom Hanks fac parte din proiect în calitate de producători executivi, dovadă suplimentară că Band Of Brothers a fost un proiect de mare anvergură, cu un buget uriaș.

Babylon Berlin (serial) – HBO GO

O metropolă în agitație. De la economie la cultură, de lapolitică la lumea interlopă; totul este în strânsoarea schimbărilor radicale. Speculațiile și inflația sfășie deja temeliile tinerei Republici Weimar. Sărăcia și șomajul în creștere sunt în contrast puternic cu excesele și îngăduința vieții de noapte și energia debordantă a orașului. Gereon Rath, un tânăr inspector de poliție din Köln, este transferat la Berlin pentru a rezolva un dosar penal care implică Mafia din Berlin. Ceea ce la prima vedere pare a fi pur și simplu o chestiune de extorsiune se dovedește în curând a fi un scandal care va schimba pentru totdeauna viața atât a lui Gereon, cât și a celor mai apropiați colegi. Împreună cu stenografa Charlotte Ritter și cu partenerul său Bruno Wolter, Rath se confruntă cu o rețea încurcată de corupție, trafic de droguri și trafic de arme, forțându-l într-un conflict existențial, într-o luptă între loialitate și descoperirea adevărului.

Chernobyl (serial) – HBO GO

Pe 26 aprilie 1986, un test de siguranță la Centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina a mers catastrofal greșit. Reactorul No4 al uzinei a explodat, un accident care a provocat contaminarea nucleară în Europa. Dramă Chernobyl, cu multiple premii, este bazată în mare parte pe cartea Voices From Chernobyl a lui Svetlana Alexievich. Putem vedea pompierii care au fost primii respondenți și minerii care au trebuit să sape sub instalație. O distribuție puternică îi include pe Jared Harris, Stellan Skarsgård, Paul Ritter, Jessie Buckley și Emily Watson.

Boardwalk Empire (serial) – HBO GO

Situat în epoca prohibiției din anii 1920, Boardwalk Empire arată povestea lui Enoch „Nucky” Thompson, trezorierul din Atlantic, New Jersey. Datorită relațiilor sale cu mafioții, precum și a contactelor politice, Guvernul Federal începe să se intereseze de el.

The Pacific (serial) – HBO GO

Steven Spielberg și Tom Hanks, în calitate de producători executivi, continuă seria Band of Brothers cu The Pacific care se concentrează pe viața  a trei membri (experiențe reale) din divizia marină SUA, Robert Leckie, Eugene Sledge și John Basilone. Bazată pe memoriile lui Rober Leckie – Helk For My Pillow – este o serie notabilă pentru că oferă, așa cum a făcut-o și Band of Brothers, un portret clar al oamenilor în război. Peste 10 episoade, acesta prezintă, de asemenea, multe dintre angajamentele cheie din scena Pacificului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv campania Guadalcanal, bătălia de la Iwo Jima și aterizarea sângeroasă a Statelor Unite în Okinawa.

Catherine the Great (serial) – HBO GO

Cu mult mai imperioasă decât majoritatea familiilor regale, Helen Mirren a câștigat binemeritatul Glob de Aur pentru interpretarea sa a împărătesei care a condus Rusia din 1762 până în 1796 și care a revitalizat țara după ce a organizat o lovitură de stat împotriva propriului ei soț, Petru al III-lea. Seria formată din 4 episoade se concentrează pe anii de putere ai Ecaterinei unde o putem fedea atât nemiloasă cât și înțeleaptă. De asemenea, putem vedea și relația dintre împărăteasa și iubitul acesteia, comandantul militar Grigory Potemkin (Jason Clarke), personaj pricipal în serie.

John Adams (serial) – HBO GO

John Adams, adaptată după biografia câștigătoare a premiului Pulitzer a lui David McCullough, această mini serie formată din 7 episoade relatează viața Părintelui Fondator, John Adams, începând cu Masacrul de la Boston din 1770, prin anii săi de ambasador în Europa, apoi viața sa ca și vicepreședinte și președinte al Statele Unite, până la moartea sa la 4 iulie 1826.

Citește și: Cele mai frumoase 10 grădini din lume | DeStiut.ro

Citește și: Ce se întâmplă când crești un pui de cimpanzeu ca pe un pui de om? Experimentul Gua | DeStiut.ro

Citeșe și: Incursiune în sălbătăcie. Urmaşul lui Stegodon, ELEFANTUL este cel mai mare animal terestru | DeStiut.ro

sursa