DE STIUTINEDITSTIRI

7 lucruri pe care noi le facem, dar pe care câinii noștri nu le înțeleg | DeStiut.ro

7 lucruri pe care noi le facem, dar pe care câinii noștri nu le înțeleg

Câinii sunt considerați cei mai buni prieteni ai omului. Indiferent de talia lor, aceștia s-au adaptat la mediul social uman. Comportamentul câinilor este extraordinar de flexibil. Acesta este motivul pentru care îi putem ține în casele noastre și îi luăm la cafenele alături de noi. Cu toate acestea, există moduri în care evoluția nu a echipat câinii pentru provocările de a trăi în lumea noastră, iar cățelușii trebuie să învețe cum să facă față, explică The Conversation.

Cel mai bun prieten al omului - De ce sunt câinii atât de speciali? Ştiinţa ne dă răspunsul

7 lucruri pe care noi le facem, dar pe care câinii noștri nu le înțeleg

 

1. Îi lăsăm singuri

Câinii își fac prieteni cu ușurință. Puii sunt intens interesați de petrecerea timpului cu alți câini, oameni și orice specie dornică să interacționeze cu ei social. De obicei, se joacă, se odihnesc, explorează și călătoresc cu cineva. Cu toate acestea, de multe ori, îi lăsăm singuri: acasă, în cuști, în adăposturi sau în clinica veterinară. În aceste situații, câinii naivi nu pot fi siguri că ne vom întoarce vreodată după ei. Numai după ce trăiesc o astfel de experiență, se vor aștepta la o reuniune în viitor, și chiar și atunci, experiența lor depinde de context.

Acasă, putem încerca să impunem zone în care câinele nu are voie (dog-free zones). Firește, mulți câini protestează. Cum pot rămâne cu grupul lor social (uman) atunci când sunt despărțiți de bariere (uși) impenetrabile? Așa se explică de ce câinii cer atât de des să fie lăsați înăuntru când familia lor umană este acolo și de ce când vine vorba de separare, aceștia găsesc frecvent un anumit confort în situarea lor în interior.

Cel mai bun prieten al omului - De ce sunt câinii atât de speciali? Ştiinţa ne dă răspunsul

2. Suntem conduși vizual

Câinii trăiesc într-o lume olfactivă, în timp ce a noastră este în principal vizuală. Așadar, în timp ce televizoarele pot oferi un festin, o sărbătoare vizuală pentru oameni, parcurile și plajele sunt un banchet olfactiv pentru câini. O provocare suplimentară o reprezintă mișcarea câinilor în timp ce investighează lumea, în timp ce noi deseori stăm liniștiți, într-un loc. Este posibil ca ei să nu savureze inerția de care ne bucurăm noi în fața unei „cutii de lumină zgomotoase și intermitentă.”

Citește și: Cel mai bun prieten al omului – De ce sunt câinii atât de speciali? Ştiinţa ne dă răspunsul | DeStiut.ro

Cel mai bun prieten al omului - De ce sunt câinii atât de speciali? Ştiinţa ne dă răspunsul

3. Ne schimbăm forma și mirosul

Încălțăminte, paltoane, portofele, serviete, genți și valize: nenumărate mirosuri se agață de aceste articole după ce le ducem în magazine și la locurile de muncă. Produsele de curățare, săpunuri, deodorante și șampoane schimbă și mirosurile cu care sunt obișnuiți câinii noștri. Prosoapele, pălăriile și gențile ne schimbă forma atunci când le folosim, iar atunci când le punem pe noi, puloverele și paltoanele ne modifică conturul vizual și îi poate lua prin surprindere pe câini.

Câinii își schimbă blana cel puțin o dată pe an. În schimb, noi ne schimbăm „învelișurile exterioare” în fiecare zi. Acest lucru înseamnă că mirosurile pe care le purtăm se schimbă mult mai mult decât s-au așteptat câinii. În lumea lor olfactivă, cainii trebuie să întâmpine mirosurile noastre în continuă schimbare, în special pentru o specie care folosește mirosul pentru a identifica indivizi familiari și intrusi.

Citește și: Știm că ciorile și corbii sunt păsări inteligente, dar nu atât de inteligente! De ce sunt corvidele cele mai inteligente păsări ale Pământului? | DeStiut.ro

4. Ne place să îmbrățișăm și să fim îmbrațișați

Modul în care oamenii își folosesc mâinile,  „membrele din față”, reprezintă un mister pentru câini. Le folosim pentru a transporta obiecte mari pe care un câine ar trebui să le tragă, dar și pentru a exprima afecțiune. Câinii se înțeleg ușor când se joacă și se luptă. De unde să știe cățelușii ce înseamnă o îmbrățișare de la un om, când acest comportament, la un câine ar putea însemna amenințare?

Cel mai bun prieten al omului - De ce sunt câinii atât de speciali? Ştiinţa ne dă răspunsul

5. Nu ne place să fim mușcați

Luptele sunt distractive pentru mulți pui și îi ajută să formeze legături cu alți câini. Dar ei trebuie să monitorizeze comportamentul celorlalți câini în jocurile de luptă și să știe când și-au folosit excesiv dinții mici și ascuțiți. În comparație cu câinii, oamenii sunt mult mai sensibili la durerea creată de dinții cățelușului jucăuș și astfel putem reacționa negativ la încercările lor de a se juca cu noi. Câinii interacționează cu obiecte aproape în totalitate cu botul.

Citește și: 20 de lucururi interesante despre Finlanda care te vor face să vrei să o vizitezi | DeStiut.ro

6. Împărțim teritorii

Vizităm teritoriile altor câini, readucându-le mirosurile și permitem vizitatorilor umani și canini necunoscuți să intre în casa câinilor noștri. Câinii nu au evoluat pentru a accepta astfel de intruși și amenințări la adresa siguranței și resurselor lor. Nu trebuie să ne mire când câinii noștri tratează vizitatorii cu suspiciune sau când câinii noștri sunt tratați cu ostilitate atunci când îi ducem în casele altora.

7 lucruri pe care noi le facem, dar pe care câinii noștri nu le înțeleg

7. Ne folosim foarte mult mâinile

Uneori mâinile noastre livrează mâncare, zgârieturi, masaje și jucării. Alteori, mâinile sunt folosite pentru a atenționa sau chiar a lovi. Nu este de mirare că unii câini ajung să se teamă de mâna umană, în timp ce se mișcă în jurul lor. Putem să îi ajutăm pe câini să învețe aceste „activități” ale mâinilor prin antrenamente combinate cu recompense. Dar oamenii adesea interpretează greșit frica și chiar raspund cu violență, efect care nu face decât să îngreuneze problema. Câinii care se tem ușor de mâini pot deveni cu ușurință defensivi și își pot îndrepta drumul în adăposturi ori pe străzi.

7 lucruri pe care noi le facem, dar pe care câinii noștri nu le înțeleg

În general, câinii au o abilitate remarcabilă de a se adapta în aceste enigme pe care le aruncăm asupra lor. Flexibilitatea lor comportamentală ne oferă lecții de rezistență și cum să trăim simplu și social. Provocarea noastră este să înțelegem absența de viclenie și răutate din acțiunile câinilor.

Citește și: Cele mai bune filme și seriale istorice pe care le poți vedea acum pe Netflix și HBO GO | DeStiut.ro

Citește și: Ce se întâmplă când crești un pui de cimpanzeu ca pe un pui de om? Experimentul Gua | DeStiut.ro

sursa