DE STIUTSANATATESTIRI

A revenit ciuma bubonică în 2020? Un băiat de 15 ani moare de ciumă bubonică în Mongolia | DeStiut.ro

Ciuma bubonică a chinuit odată populația globală cu secole în urmă și a ucis 25 de milioane de oameni la mijlocul secolului al XIV-lea. La vremea respectivă, virusul a răsărit pe planetă din China, luând oamenii complet prin surprindere, agravați de condiții precare de igienă și lipsă de înțelegere a bolilor în general. Acum, au apărut cazuri noi în mai multe țări, ridicând temeri proaspete, în timp ce pandemia de coronavirus ucide fără milă.

China închide punctele turistice din Mongolia Interioară după primele cazuri ​​de ciumă bubonică

Un băiat de 15 ani moare de ciumă bubonică în Mongolia

Moartea unui adolescent cu vârsta de 15 ani care se presupune că a mâncat carne crudă infectată a demarat carantina în mai multe sectoare în Mongolia, potrivit ministerului sănătății din țară. Centrul Național pentru Zoonoze (The National Centre for Zoonotic Diseases – NCZD) ​​a declarat că adolescentul din provincia vestică Govi-Altai a murit din cauza consumului de carne de marmotă. Acum a fost pusă în aplicare carantina în cinci sectoare din provincie, care au frontiera cu China.

„Rezultatul unei reacții în lanț a polimerazei (PCR) a dezvăluit luni seară că ciuma bubonică a provocat moartea unui băiat de 15 ani”, a declarat Dorj Narangerel, un purtător de cuvânt al ministerului sănătății, într-o conferință de presă. Decesul vine după știrile de la începutul acestei luni despre două persoane care au fost testate pozitiv cu ciumă bubinocă, în provincia vecină Khovd.

Citește și: China închide punctele turistice din Mongolia Interioară după primele cazuri ​​de ciumă bubonică | DeStiut.ro

A revenit ciuma bubonică în 2020? Un băiat de 15 ani moare de ciumă bubonică în Mongolia
Foto: Pixabay

A revenit ciuma bubonică în 2020?

NCZD organizează în prezent un program național de imunizare pentru a opri răspândirea bolii. Anul trecut, în blocul provinciei mongole Bayan-Olgii s-a impus carantina după ce a fost raportat un cuplu care murise din cauza ciumei bubonice după ce se presupunea că mâncase carne de marmotă crudă.

Rusia a crescut patrulele în încercarea de a opri oamenii care vânează marmote în apropierea graniței sale cu Mongolia. China a emis un avertisment săptămâna trecută, după ce a fost descoperit un caz suspect de ciumă bubonică în regiunea autonomă a Mongoliei Interne. Nu există niciun vaccin pentru boala bacteriană. Se transmite între animale prin purici, iar oamenii pot fi infectați prin mușcături de purici sau prin atingerea animalelor infectate.

Simptomele bolii, cunoscută sub numele de Moartea Neagră (black death) în Evul Mediu, includ febră, ganglioni umflați și senzație de slăbiciune/oboseală. Organizația Mondială a Sănătății spune că un adult poate fi ucis în mai puțin de 24 de ore dacă nu este tratat cu mai multe tipuri de antibiotice.

Citește și: Dipnoiul, peștele african care doarme până la 5 ani fără mâncare sau apa, cheia salvării persoanelor cu șanse minime de supraviețuire? | DeStiut.ro

Citește și: O catastrofă globală… Cum va schimba pandemia de COVID-19 modul în care trăim? Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Citește și: Cronologia a 15 dintre cele mai grave epidemii și pandemii din istorie. Cum s-au terminat | DeStiut.ro

sursa