DE STIUTLIFE STYLESANATATESTIRI

Aproape un miliard de tone de deșeuri de plastic vor fi aruncate pe uscat și pe mare până în 2040 | DeStiut.ro

Aproape un miliard de tone de deșeuri de plastic vor fi aruncate pe uscat și pe mare până în 2040

Cercetătorii spun că mai multe servicii de colectare a deșeurilor din țările cu venituri mici ar putea contribui la reducerea cantității de gunoi. Potrivit unui nou studiu major, un miliard de tone de deșeuri de plastic care vor fi aruncate până în 2040. Un nou model digital care urmărește mișcarea deșeurilor de plastic în întreaga lume a descoperit că între 2016 și 2040, 961 de milioane de tone vor fi aruncate în mediu.

Studiul, intitulat Breaking the Plastic Wave,  a fost scris de academicieni de la Universitatea din Leeds, împreună cu 17 experți internaționali, inclusiv din Pew Charitable Trusts, SYSTEMIQ și Universitatea din Oxford.

Aproape un miliard de tone de deșeuri de plastic vor fi aruncate pe uscat și pe mare până în 2040

Aproape un miliard de tone de deșeuri de plastic vor fi aruncate pe uscat și pe mare până în 2040

Numai în anul 2040, noua modelare prevede 133 de milioane de tone de deșeuri de plastic vor fi arse în aer liber, 77 de milioane de tone vor fi aruncate pe uscat, iar 29 de milioane de tone se vor arunca în oceane.

„Această anchetă științifică ne-a oferit pentru prima dată o perspectivă cuprinzătoare asupra cantităților uluitoare de deșeuri de plastic care sunt aruncate în ecosistemele terestre și acvatice ale lumii. Avem acum o imagine mult mai clară a surselor poluării și momentul în care s-ar putea termina. Dacă nu acționează lumea, estimăm că aproape un miliard de tone de poluare din materiale terestre și acvatice vor fi generate până în 2040. Această cifră este enormă, dar ar putea fi și mai mare dacă nu ar exista cantitatea vastă de deșeuri care este arsă în mod deschis – dar arderea are și ea un cost important pentru mediu”.

– Dr. Costas Velis, conducător al studiului

Studiul ajunge la concluzia că nu există o singură soluție pentru criza plastică, dar există una semnificativă: introducerea mai multor servicii de colectare a deșeurilor pentru țările cu venituri mici. Se prevede că aproximativ două miliarde de oameni din lume nu au acces la un serviciu de colectare a deșeurilor, iar studiul spune că ar putea crește până la patru miliarde până în 2040, aproximativ jumătate din populația lumii.

Dr. Velis a declarat pentru Sky News că rezolvarea acestei probleme va avea un impact. „Cercetarea noastră confirmă că cea mai importantă intervenție este de a colecta deșeurile oamenilor la nivel global”, a spus el. „Desigur, trebuie să combinăm acest lucru într-o suită de măsuri, mergând în amonte, cât de mult plastic producem și consumăm și cum îmbunătățin colectarea și reciclarea.”

Citește și: Oamenii de știință au surpris prima fotografie directă cu o stea asemănătoare soarelui însoțită de două planete | DeStiut.ro

Aproape un miliard de tone de deșeuri de plastic vor fi aruncate pe uscat și pe mare până în 2040

Aproape un miliard de tone de deșeuri de plastic vor fi aruncate pe uscat și pe mare până în 2040

Previziunile sunt descurajante pentru grupurile de voluntari precum Turn The Tide din Portishead, Somerset. În ultimii doi ani și jumătate au curățat plajele din Somerset de deșeuri de plastic. Sky News li s-a alăturat la una dintre primele lor curățări de la introducerea blocării COVID-19. Nu a trecut mult timp până când pungile lor erau pline cu recipiente de benzină, ace, jucării de plastic, sticle, toate aduse de apă.

„Problema va exista întotdeauna într-un anumit format; am văzut că se înrăutățește treptat în ultimii ani. Dar, în egală măsură, facem mult mai multe curățări pe plajă, așa că descoperim că luăm multe alte deșeuri. Dar valul continuă să aducă din ce în ce mai multe, astfel încât problema este aproape nesfârșită și uneori te simți neputincios.”

– Alex McKie, unul dintre organizatorii grupului

Citește și: Noul cinematograf din Paris, realizat special pentru distanțarea socială, arată ca Senatul Galactic din seria Star Wars | DeStiut.ro

Citește și: Urșii polari, pe cale de dispariție până la sfârșitul acestui secol! Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

sursa