DE STIUTPOVESTI DE VIATASANATATE

Avertisment pentru cei care folosesc foarte des telefonul mobil: cauzează boli extrem de grave

Telefonul mobil cauzează boli extrem de grave. Este o decizie clară. Folosirea îndelungată a acestuia cauzează tumori. Asta a anunțat o instanță din Italia.

Curtea de apel din Torino a susținut o decizie din 2017 a unei instanțe inferioare. Judecătorii au apelat la doi doctori, care au susținut că folosirea îndelungată a telefoanelor mobile, cel puțin 30 de minute în fiecare zi, timp de 10 ani, este asociată cu un risc ridicat de apariție a unor tumori la cap.

Procesul a fost deschis de Roberto Romeo, un angajat al Telecom Italia, care susține că s-a îmbolnăvit deoarece a fost nevoit să vorbească foarte mult – 4-5 ore pe zi, în interes de serviciu – la telefonul mobil. Cazul ar putea ajunge acum la instanța supremă. Dacă decizia este păstrată, Romeo va primi despăgubiri.

Decizia instanței italiene a fost însă criticată de experți.

Walter Ricciardi, fostul președinte al Higher Health Institute, a declarat că nu există dovezi care să arate că folosirea îndelungată a unui telefon mobil cauzează astfel de afecțiuni. „Judecătorii din Torino urmăresc un Premiu Nobel sau au făcut o gafă monumentală”, a declarat el, conform telegraph.co.uk. Și ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a declarat că, deși respectă decizia instanței, crede că nu există dovezi în acest sens, după cum susține și Organizația Mondială a Sănătății.