DE STIUTINEDITSTIRITechnologyTEHNOLOGIE

Bill Gates finanțează cu 1 miliard de dolari start-up-ul ce oferă supravegherea video de oriunde de pe planetă | DeStiut.ro

Pământul – mulțumită oxigenului minunat din atmosfera noastră, mâncării, apei și absolut tot ceea ce face ca pe planeta noastră să se poată locui/supraviețui, poți ajuge la 80 de ani buni de viață.

Miliardarul Microsoft, Bill Gates este printre primii investitori al noului start-up care urmărește să construiască, să lanseze și să opereze o colecție de sateliți care să ofere imagini video în timp real a întregii planete.

Bill Gates, fostul CEO Microsoft, împreună cu gigantul japonez SoftBank Group au anunțat finanțarea cu 1 miliar de dolari a unei companii de sateliți care intenționează să plaseze pe orbita Pământului o rețea de sateliți cu acoperire globală. Rolul acesteia: de a permite supravegherea video în timp real și nefiltrată oricărei regiuni a planetei noastre. În aprilie, EarthNow, start-up al Bellevue, Washington, a anunțat prima rundă de finanțare obținută de la compania aeronautică franceză Airbus și fondatorul OneWeb, Greg Wyler, pe lângp Bill Gates și SoftBank. Suma adunată nu a fost dezvăluită.

Bill Gates finanțează cu 1 miliard de dolari start-up-ul ce oferă supravegherea video de oriunde de pe planetă

Start-up-ul, fondat în 2017, va implementa o „constelație” de sateliți de imagini avansați, care vor furniza în timp real imagini video continuu, de „aproape” oriunde pe Pământ, potrivit unui comunicat scris din aprilie care anunță strângerea de fonduri. În cele din urmă, EarthNow va oferi chiar acces instant de pe un smartphone sau tabletă la materialele de pe Pământ. „Suntem încântați de posibilitatea de a oferi tuturor o fereastră uimitoare în timp real a lumii tale din spațiu. Cu EarthNow, toți vom deveni astronauți virtuali”, spune fondatorul și CEO-ul Russell Hannigan într-o declarație.

Citește și: Gaură uriașă în stratul de ozon deschisă deasupra Polului Nord, de 3 ori mai mare decât Groenlanda | DeStiut.ro

Start-up-ul ce oferă supravegherea video de oriunde de pe planetă

În timp ce sateliții actuali sunt capabili să dea imagini ale Pământului, necesită „multe minute, ore și chiar zile” pentru a furniza imagini. Earth Now intenționează să folosească nu mai puțin de 500 de sateliți pentru a obține simultan acoperire video live a oricărei regiuni de pe glob, cu doar o secundă întârziere. „Cu constelația sateliților EarthNow, veți vedea desfășurarea evenimentelor în timp real”, spune Hannigan. În combinație cu tehnicile de îmbunătățire a imaginii, materialul complet color va fi suficient de clar pentru a urmări evenimente din mai multe locuri, iar utilizatorii vor putea mări o anumită locație pentru mai multe detalii, spune site-ul EarthNow. Noaptea, utilizatorii vor putea vedea luminile de pe clădirile din orașe, traficul de pe șosele, luminile navelor de pe mare, incendiile forestiere și fulgerele.

Bill Gates finanțează cu 1 miliard de dolari start-up-ul ce oferă supravegherea video de oriunde de pe planetă

Cu toate acestea, pentru a proteja confidențialitatea individuală, rezoluția nu va permite utilizatorului să vadă nicio persoană specifică. Filmările vor fi mai întâi disponibile pentru guverne și clienții de afaceri. Utilizarea datelor EarthNow în timp real includ prinderea pescarilor ilegali, monitorizarea uraganelor și taifunirulor pe măsură ce se formează, urmărirea tiparelor de migrare a balenelor, măsurarea culturilor, observarea zonelor de conflict pentru perioade de răspuns mai rapide și monitorizarea ulcanilor pentru a știi când urmează să erupă.

Citește și: Piatra neagră din Kaaba, o piatră sfântă venită din spațiu? | DeStiut.ro

Citește și: Cele mai bune filme și seriale istorice pe care le poți vedea acum pe Netflix și HBO GO | DeStiut.ro

Conform EarthNow, sateliții vor avea, de asemenea, „mașină de inteligență”, ceea ce înseamnă că pot „interpreta” ceea ce văd pentru a ajuta la supraveghere. Aceștia sunt primii „sateliți de înaltă performață,  lowcost, creați pentru producția în masă”, potrivit unei declarații a fondatorului și președintelui executiv OneWeb, Greg Wyler, și vor „ajuta umanitatea să înțeleagă și să-și gestioneze impactul asupra Pământului”.

Fiecare cântărește aproximativ 227 kg (500 pounds) și se estimează că sistemul costă mai mult de 1 miliard de dolari, a declarat Hannigan pentru Wall Street Journal. Sateliții vor fi lansați în etape, obiectivul fiind „o acoperire globală 100% de la pol la pol” – EarthNow. Nu a fost furnizat un interval de timp.

Start-up-ul ce oferă supravegherea video de oriunde de pe planetă

EarthNow intenționează să creeze un produs mass-market, care să ofere acces instantaneu la imagini în timp real de pe Pământ utilizatorilor de dispozitive inteligente. Accesul la acest tip de date creează în mod firesc îngrijorări cu privire la  confidențialitate. EarthNow spune că va funcționa în condițiile legii.

„Confidențialitatea este fundamentală pentru EarthNow”, spune start-up-ul pe website-ul lor. „Vom angaja un „Director al deparamentului de confidențialitate” (Chief Privacy Officer) pentru a ne asigura că nu numai că respectăm legile de confidențialitate în jurisdicțiile în care operăm, ci și că respectăm confidențialitatea societății. Vom lucra îndeaproape cu guvernele și cu publicul larg pentru a aborda problemele de confidențialitate, oferind în același timp o acoperire vizuală a Pământului în beneficiul umanității și al planetei noastre.”

Sateliții, dezvoltați de OneWeb, vor fi produși în masă de Airbus în Toulouse, Franța și Florida, potrivit declarației scrise. EarthNow este un spin-off al Intellectual Ventures, o afacere care îi ajută pe inventatori să găsească o piață pentru invențiile lor.

sursa1

sursa2