DE STIUTSTIRI

Ce reprezintă cele 13 cifre ale codului numeric personal? | DeStiut.ro

Ce reprezintă cele 13 cifre ale codului numeric personal?

Conform Art. 5 din Legea 105/25.09.1996, cu privire la „Organizarea evidenței populației”, codul numeric personal – CNP – reprezintă un număr semnificativ ce invidualizează o persoană fizică și constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucrează date nominale privind persoana fizică.

CNP-ul este un cod numeric de 13 cifre, unic, atribuit fiecărei persoane născute în România şi a fost introdus ca element obligatoriu în actele de identitate, de stare civilă și în alte acte personale printr-un decret prezidențial semnat de Nicolae Ceaușescu la 2 martie 1978. Prin urmare, CNP-ul se înscrie în actele și certificatele de stare civilă și se preia în celelalte acte cu caracter oficial, emise pe numele persoanei respective, precum și în Registrul permanent de evidență a populației.

Gestionarea și verificarea atribuirii codului numeric personal revine Ministerului de Interne, prin departamentele de evidență a populației.

Ce reprezintă cele 13 cifre ale CNP-ului?

Să vedem ce reprezintă fiecare din cele 13 cifre ale CNP-ului nostru.

S – prima cifră a CNP-ului reprezintă sexul dar şi secolul în care ne-am născut

 • 3 – persoană de sex masculin născută în sec. XIX (între 1 ianuarie 1800 și 31 decembrie 1899)
 • 4 – persoană de sex feminin născută în sec. XIX (între 1 ianuarie 1800 și 31 decembrie 1899)
 • 1 – persoană de sex masculin născută în sec. XX (între 1 ianuarie 1900 și 31 decembrie 1999)
 • 2 – persoană de sex feminin născută în sec. XX (între 1 ianuarie 1900 și 31 decembrie 1999)
 • 5 – persoană de sex masculin născută în sec. XXI (între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2099)
 • 6 – persoană de sex feminin născută în sec. XXI (între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2099)
 • 7 – persoană de sex masculin rezidentă în România
 • 8 – persoană de sex feminin rezidentă în România

AA – este un număr format din 2 cifre și reprezintă ultimele 2 cifre din anul nașterii

O persoană născută în anul 1980 va avea în loc de AA, numărul 80. (SAA = 180, pentru o persoană de sex masculin născută în anul 1980).

Dacă o persoană va avea prima cifră cu una din valorile 7 sau 8 (rezidenți), atunci se va considera secolul XX. De exemplu: SAA = 781, pentru o persoană de sex masculin născută în anul 1981.

LL – este un număr în format din 2 cifre și reprezintă luna nașterii

Pentru lunile de la 1 la 9 se adaugă 0 înaintea lunii.

ZZ – este un număr în format de 2 cifre şi reprezintă ziua nașterii

Pentru zilele de la 1 la 9 se adaugă 0 înaintea datei.

JJ – este un număr în format de 2 cifre şi reprezintă codul județului

JJ este un număr format din două cifre și este reprezentat de codul județului sau sectorului (în cazul municipiului București) în care s-a născut persoana ori în care avea domiciliul sau reședința în momentul acordării CNP-ului.

Citește și: SUA acuză China că s-a folosit de hackeri pentru a sparge sistemul de sănătate american, încercând să fure cercetările pentru vaccinul anti-COVID-19 | DeStiut.ro

Codurile judeţelor sunt următoarele:

1 Alba 17 Galați 33 Suceava
2 Arad 18 Gorj 34 Teleorman
3 Argeș 19 Harghita 35 Timiș
4 Bacău 20 Hunedoara 36 Tulcea
5 Bihor 21 Ialomița 37 Vaslui
6 Bistrița-Năsăud 22 Iași 38 Vâlcea
7 Botoșani 23 Ilfov 39 Vrancea
8 Brașov 24 Maramureș 40 București
9 Brăila 25 Mehedinți 41 București – Sector 1
10 Buzău 26 Mureș 42 București – Sector 2
11 Caraș-Severin 27 Neamț 43 București – Sector 3
12 Cluj 28 Olt 44 București – Sector 4
13 Constanța 29 Prahova 45 București – Sector 5
14 Covasna 30 Satu Mare 46 București – Sector 6
15 Dâmbovița 31 Sălaj 51 Călărași
16 Dolj 32 Sibiu 52 Giurgiu

 

De exemplu, pentru Constanţa acest număr este 13. Pentru București, codul este un număr din intervalul 41 și 46 și reprezintă sectorul în care s-a născut acea persoană. Codurile județelor sunt în ordinea lor alfabetică cu 2 excepții.

NNN – este un număr format din 3 cifre din intervalul 001 – 999

Numerele din acest interval se împart pe județe, birourilor de Evidență a Populației, aşa încât un anumit număr din acel interval să fie alocat unei singure persoane într-o anumită zi.

C este cifră de control (cod autodetector)

codul autodetector se află în relație cu toate celelate 12 cifre ale CNP-ului. Cifra de control este calculată astfel: fiecare cifră din CNP este înmulțită cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279; rezultatele sunt însumate, iar rezultatul final este împărțit cu rest la 11. Dacă restul este 10, atunci cifra de control este 1, altfel cifra de control este egală cu restul.

În cazul în care doriţi să verificaţi valabilitatea unui CNP furnizat, o puteți face folosind metoda de calcul de mai sus sau introduceţi CNP-ul de verificat aici! După introducerea corectă a cifrelor mesajul afişat, va certifica dacă acel CNP este unul corect.

Când este necesară furnizarea CNP-ului?

Furnizarea CNP-ul poate fi necesară atunci când încheiem contracte, când participăm la concursuri (chiar şi online), când ni se eliberează diplome sau certificate de absolvire a unor cursuri sau instituţii de învăţământ sau la achiziţia de produse şi/sau servicii cu eliberare de factură fiscală.

Conform Codului Fiscal, nu este obligatorie înscrierea CNP-ul pe factură, fiind oportun în contextul noii reglementări europene ca datele cu caracter personal înscrise pe facturi să se limiteze la nume, prenume și eventual adresa de domiciliu completă (în plus, așa cum se menționeaza în OMFP nr. 2264/2016 completarea CNP/NIF este obligatorie în situația în care persoana impozabilă îl colectează de la persoana fizică din facturi, contracte (de prestări servicii, de furnizare utilități, vânzari de bunuri mobile și imobile etc.); în lipsa acestuia, se vor declara numele, prenumele și adresa persoanei fizice.).

Citește și: 20 de lucururi interesante despre Finlanda care te vor face să vrei să o vizitezi | DeStiut.ro

GDPR

Aici ar trebui menţionat că numele și prenumele sunt și ele date cu caracter personal. CNP-ul însă, se distinge de celelalte date, deoarece este o informaţie cu carcater mult prea sensibil, în sensul în care în conform legilaţiei GDPR este specificat că societățile care colectează CNP-uri va trebui să aibă un angajat/desemnat care să fie responsabil cu protecția datelor cu caracter personal. CNP-ul ar trebui sa fie folosit doar în cazul în care chiar este nevoie de el sau în cazul în care este solicitat de autorități.

Se poate atribui un nou cod numeric personal?

Se poate atribui unei persoane un nou CNP în una dintre următoarele situații:

 • rectificarea certificatului de naștere, cu modificarea datele care intră în structura CNP-ului;
 • completarea eronată a rubricii din certificatul de naștere în care s-a înscris CNP-ul;
 • atribuirea eronată a CNP-ului;
 • persoana care solicită atribuirea unui nou CNP și-a schimbat sexul;
 • neconcordanțe privind CNP-ul;

schimbarea cetățeniei (de exemplu cetățeanul român renunță la cetățenia română, primește altă cetățenie și domiciliază in România ca rezident). În acest caz va primi un CNP începând cu cifra 7 sau 8.

sursa