DE STIUTSOCIALSTIRI

Ce se poate ascunde dincolo de amabilitatea excesivă a unui om de care tocmai ne-am despărțit | DeStiut.ro

Ce se poate ascunde dincolo de amabilitatea excesivă a unui om de care tocmai ne-am despărțit

V-aţi întrebat vreodată de ce fosta sau fostul insistă să mai fie în preajma voastră după ce relaţia s-a încheiat? De ce refuză sau de ce nu se poate despărţi de voi? Nu vreau să vă sperii, dar s-ar putea să aveţi de-a face cu un psihopat.

Conform studiilor realizate de cei doi analişti din Oakland, Justin K. Mogilski și Lisa Welling, persoanele care dezvoltă trăsături de personalitate întunecată (machiavelism, narcisism și psihopatie) sunt cele mai predispuse la a menţine relaţiile cu foştii. Desigur, o astfel de relaţie nu trebuie analizată şi disecată la microscop şi nici nu ar trebui să fie considerată periculoasă, dar, când un narcisist sau un psihopat insistă să păstreze legătura cu tine, de multe ori nu o face cu bună-credinţă.

Ce se poate ascunde dincolo de amabilitatea excesivă a unui om de care tocmai ne-am despărțit

Cum recunoaştem un psihopat?

 Martha Stout, medic psiholog şi scriitoare americană, afirmă în una din lucrările sale că o persoană poate fi considerată psihopată dacă are cel puţin 3 dintre următoarele 7 trăsături:

 • Eşec în a se conforma normelor sociale.
 • Ipocrizie şi caracter manipulativ.
 • Impulsivitate, eşec în a planifica în perspectivă.
 • Nervozitate, agresivitate.
 • Nepăsare faţă de siguranţa sa sau a celorlalţi.
 • Lipsă de consecvenţă a responsabilităţii.
 • Lipsa remuşcărilor după ce a rănit, maltratat sau jefuit alte persoane.

Aşadar, profilul psihopatului este cel al unei persoane lipsită de sentimente, empatie, regret sau remuşcări. Un psihopat nu are simpatii faţă de cei din jur şi toate acţiunile lui sunt motivate de dorinţa de a obţine ceva în interes propriu.

Citește și: Sângele de aur, cel mai rar tip de sange de pe Pamant. Doar 43 de oameni îl au | DeStiut.ro

Trăsăturile întunecate ale personalității

Revenind la studiile celor doi analişti din Oakland, în primul studiu ei au chestionat 348 de participanţi în privinţa modului în care au înţeles să continue sau să încheie o relaţie după despărţire. Rezultatele au fost împărţite în două categorii: afecţiune şi pragmatism. Dacă respondenţii primei categorii au oferit motive de genul „pentru că este mai bine pentru ea, chiar dacă nu suntem împreună” sau „pentru că am încredere în el că mă va ajuta la creșterea copiilor”, respondenţii celei de a doua au motivat la unison că aleg să rămână în relaţii cu fostele/foştii pentru că acest lucru le oferă noi oportunităţi de a profita de anumite resurse ale acestora, cum ar fi informaţii, bani, sex sau alte avantaje.

În cel de-al doilea studiu, au cerut altor 513 participanți să clasifice motivele rezultate în primul studiu. Pe baza răspunsurilor oferite, K. Mogilski și Lisa Welling au putut evalua trăsăturile întunecate ale personalității.

Studiile celor doi au relevat următoarea concluzie: oamenii care au primit un scor mai mare pentru trăsăturile întunecate de personalitate au mai multe şanse de a alege caracterul pragmatic în ce priveşte prieteniile cu indivizii cu care au fost într-o relaţie.

Citește și: Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit! Adevărul despre locul din Turcia care atrage milioane de turiști | DeStiut.ro

Ce se poate ascunde dincolo de amabilitatea excesivă a unui om de care tocmai ne-am despărțit

Ce faci dacă ai de-a face cu un psihopat?

Ce faci dacă ai de-a face cu cineva care nu vede lucrurile din perspectiva ta, acționează impulsiv și fără să țină cont de consecințe și care, se pare, te vede ca pe o resursă numai bună de exploatat. Dacă încerci să rupi relaţia cu cineva de genul acesta, aşteaptă-te să opună rezistență – își va pune la bătaie tot farmecul de care este în stare, încât să nu-i poţi rezista. Fii puternic(ă)! Şi iată câteva sfaturi care te vor ajuta să nu cazi din nou în capcană:

 • Fii atent(ă) la fapte, nu la cuvinte
 • Închide orice portiţă de contact cu o astfel de persoană
 • Acordă-ţi spaţiu şi timp
 • Găseşte-ţi preocupări care să-ţi facă plăcere
 • Dezvoltă-ţi cercul relaţional şi impune limite
 • Ai încredere în tine!

Desigur, nu putem generaliza, dat fiind faptul că studiile au fost realizate pe un eşantion restrâns. De asemenea, nu putem contesta faptul că afirmațiile analiştilor au sens și că fiecare dintre noi a simțit o intenție obscură în amabilitatea excesivă a unui om de care ne-am despărțit la un moment dat. Dar dacă avem sentimentul că ceva este în neregulă (şi intuiţia ne va spune acest lucru) este momentul să ne depărtăm şi să păstrăm distanţa pentru că şansele sunt ca ea sau el să fie un psihopat în toată regula.

sursa