DE STIUTINEDITSTIRI

Cea mai mare cupolă cu vitralii: Biblioteca Județeană Râmnicu Vâlcea intră în Cartea Recordurilor | DeStiut.ro

Cea mai mare cupolă cu vitralii: Biblioteca Județeană Râmnicu Vâlcea intră în Cartea Recordurilor | DeStiut.ro

Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, România – Cupola cu vitralii a Bibliotecii Județene din Râmnicu-Vâlcea, realizată de artistul român Gheorghe Dican, care acoperă 150 m2, este executată cu armătură de plumb, ilustrează „Facerea lumii”, o operă unică în lume, și are 86 de module situate la 30 m înălțime de baza clădirii; cupola stabilește recordul mondial pentru „Cea mai mare cupolă de vitralii din lume”, conform ACADEMIEI RECORDULUI MONDIAL din Statele Unite ale Americi (World Recod Academy).

„O capodoperă care accentuează ideea cărții, ideea cuvântului – mai întâi a fost cuvântul. Și „Facerea lumii”este o lucrare extrem de valoroasă prin cromatică, prin mesajul pe care îl transmite”.

– Remus Grigorescu, directorul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”.

Cea mai mare cupolă cu vitralii: Biblioteca Județeană Râmnicu Vâlcea intră în Cartea Recordurilor | DeStiut.ro

Recordul „Largest stained glass dome: The Ramnicu Valcea County Library” a fost publicat pe site-ul Academiei Recordului Mondial (cea mai mare organizație care verifică și omologhează recordurile mondiale) miercuri, 8 aprilie, și urmează sa fie inclus și în celebra Guinness Book (Cartea recordurilor), precum și în ediția în limba română care va aparea anul viitor, precizează Adevărul.ro

„A fost și nebunia necunoscutului, pentru că nu mi-am dat seama de la început cu ce probleme tehnice mă voi confrunta. Este puțin probabil ca această tehnică să fi fost folosită de alții.”

– Gheorghe Dican, artist plastic, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP România)

Sticla colorată este executată manual, cu armătură de plumb, în ​​vechea tehnică de vitralii. Vitraliul este compus din 12 ovale cu 12 compoziții care ilustrează principalele tipuri de scrieri cunoscute până acum, de la tartaria, cuneiformă, feniciană, hieroglifică, la persană, chirilică, demotică și altele, iar cele două lumini sunt compuse sub forma globului pământesc; cu mediane și paralele. Partea superioară a globului simbolizează motivul solar. Primele manifestări ale Creației Divine: aerul, focul, pământul și apa sunt baza operei.

Citește și: Falx Dacica, arma înspăimântătoare a antichităţii, emblema personalităţii şi faimei războinicilor daci | DeStiut.ro

Cea mai mare cupolă cu vitralii: Biblioteca Județeană Râmnicu Vâlcea intră în Cartea Recordurilor | DeStiut.ro

„Cu ceva timp în urmă, Gheorghe Dican a primit o scrisoare de la Guinness Book, în care se precizează că vitraliul său nu poate fi luat în considerare, deoarece nu există nicio categorie în Cartea Recordurilor pentru cele mai mari vitralii din lume. Pictorul este felicitat de specialiștii Cărții Guinness pentru realizarea sa, dar nimic mai mult ”, au transmis Știrile Antena 3.

Lucrarea a fost executată manual în 2005, iar munca propriu-zisă a durat mai bine de un an, având o echipă de 6 persoane, coordonată de artistul român Gheorghe Dican. De asemenea, artistul a suportat și costul materialelor – 30.000 USD. Instalarea a durat încă 3 luni.

Citește și: Familia Medici: una dintre cele mai puternice şi influente familii din istorie, a condus Florența construind o dinastie ce a durat timp de 300 de ani | DeStiut.ro

Citește și: 10 personalităţi „dure” ale Istoriei, mai puţin cunoscute | DeStiut.ro

Cea mai mare cupolă cu vitralii: Biblioteca Județeană Râmnicu Vâlcea intră în Cartea Recordurilor | DeStiut.ro

„Este o bucurie nemărginită. Nu m-am gândit niciodată… Când s-a vorbit despre Cartea Recordurilor (după realizarea operei s-a propus ca lucrarea să fie inclusă în Guinness Book – n.r.) s-a vorbit mai mult în presă, nu eu am fost cel care a iniţiat ideea. Au fost alţii care au văzut lucrarea, care s-au ocupat de chestia asta. Era puţin probabil ca în anul 2005, când s-a realizat, să mai fie un nebun care să facă o lucrare pe domeniul public într-o astfel de tehnică veche, combinată cu ceva nou. Era puţin probabil ca cineva să rişte o astfel de lucrare aflată într-o relaţie directă cu natura, pentru că pe acest vitraliu ninge, plouă… Niciodată, de când a fost descoperită tehnica vitraliului, n-a putut fi folosit vitraliul într-o astfel de situaţie. În general este vertical, pe post de fereastră, luminator, în marile catedrale sau are un luminator deasupra lui, pe care să se scurgă apa”, a declarant artistul în vârstă de 59 de ani pentru Adevărul.ro. „Este cel mai mare vitraliu din România şi este posibil să fie cel mai mare din lume pe acest tip de rezolvare tehnică, adică pe post de acoperiş. Deşi clădirea în sine este o clonă a bibliotecii de la Piteşti, am modificat, toţi ce care am fost implicaţi, un pic proiectul – în sensul că am mărit dimensiunea interioară, holul acela mare de la intrare, în aşa fel încât să nu se obtureze spaţiul printr-un plafon vitrat la etajul al doilea. Aşa că ne-am dus în sus, pe post de acoperiş şi a căpătat o dimensiune monumentală care îi dă măreţie” .

sursa1

sursa2