DE STIUTSTIRI

Cercetătorii de la NASA au descoperit o exoplanetă asemănătoare Terrei | DeStiut.ro

Cercetătorii de la NASA au descoperit o exoplanetă asemănătoare Terrei

Raportăm descoperirea unei exoplanete (n.a. planetă extrasolară) de dimensiuni terestre în zona locuibilă a unei stele cu masă scăzută numită Kepler-1649. Planeta denumită Kepler-1649c, este de 1,06 ori mai mare ca Terra și orbitează în jurul unei stele de tip M (pitică roşie) la o distanţă de aproximativ 0,1977 ± 0,0051 unităţi astronomice (29.575.500 km) cu o perioadă orbitală de aproximativ 19,5 zile terestre. Kepler-1649c primește 74% ± 3% din lumina solară a Pământului, ceea ce îi oferă o temperatură de echilibru de 234 ± 20 K (-39°C ± 20).”, se raportează într-un material informativ apărut în The Astrophysical Journal Letters

Informaţiile provin de la telescopul spaţial Kepler a cărui misiune a fost de a detecta numărul de stele din Calea Lactee care ar putea fi orbitate de planete similare Pământului. Pe baza informaţiilor furnizate de misiunea spaţială Kepler, astronomii au estimat că ar putea exista până la 40 de miliarde de exoplanete, care orbitează în zonele locuibile ale stelelor asemănătoare Soarelui și a celor de tip M (pitici roșii) din Calea Lactee. Misiunea spaţială s-a încheiat definitiv în anul 2018, dar interpretarea informaţiilor primite s-a finalizat abia acum, cu concluziile astronomilor conform cărora Kepler-1649c este foarte asemănătoare Terrei.

Citește și: Un savant rus s-a injectat cu o bacterie veche de 3,5 milioane de ani | DeStiut.ro

Cercetătorii de la NASA au descoperit o exoplanetă asemănătoare Terrei
NASA/Ames Research Center/Daniel Rutter

Cercetătorii de la NASA au descoperit o exoplanetă asemănătoare Terrei

Kepler-1649c a fost găsită la 300 de ani-lumină distanţă de Pământ. Astronomii NASA consideră că această nouă exoplanetă este „cea mai asemănătoare cu Pământul din punct de vedere a dimensiunii și a temperaturii” estimată a fi în intervalul în care apa poate exista sub formă lichidă pe suprafața sa, plasând-o astfel în zona locuibilă din toate exoplanetele găsite de Kepler.

Această lume intrigantă și îndepărtată ne oferă o speranță și mai mare că un al doilea Pământ se află printre stele, așteptând să fie găsit„, a spus Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției Misiunilor Ştiinţifice NASA de la Washington. „Datele culese de misiuni precum Kepler și Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) vor continua să ne ofere descoperiri uimitoare, deoarece comunitatea științifică își îmbunătățește abilitățile de a căuta planete promițătoare an de an. ”

Există încă multe lucruri necunoscute despre Kepler-1649c, inclusiv legate de atmosfera sa, care ar putea afecta temperatura planetei. De asemenea, calculele privind dimensiunile planetei au marje semnificative de eroare, la fel ca toate valorile din astronomie atunci când sunt studiate obiecte atât de îndepărtate. Planetele care orbitează “pitici roșii” prezintă un interes astrobiologic deosebit. Cu toate acestea, astrobiologii vor avea nevoie de mult mai multe informații despre această planetă pentru a studia dacă este promițătoare vieții așa cum o cunoaștem noi. Dar pe baza a ceea ce se cunoaşte în prezent, Kepler-1649c este deosebit de interesantă pentru oamenii de știință care caută lumi cu condiții potențial locuibile.

Citește și: Cât timp ar supraviețui omenirea pe fiecare planetă din Sistemul Solar? Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Cercetătorii de la NASA au descoperit o exoplanetă asemănătoare Terrei

Cercetătorii de la NASA au descoperit o exoplanetă asemănătoare Terrei

Există şi alte exoplanete considerate a fi similare Terrei din punct de vedere a dimensiunilor – TRAPPIST-1f, Teegarden c – sau a temperaturii – TRAPPIST-1d, TOI 700d. Dar nu există nicio altă exoplanetă care să fie considerată similară Terrei din punct de vedere al celor două caracterisitici luate împreună dar şi din punct de vedere al amplasamentului în zona locuibilă a sistemului său.

Oamenii de știință lucrează pentru a automatiza în continuare procesele de analiză pentru a obține rezultate cât mai apropiate de adevăr. Chiar și la șase ani după ce telescopul spaţial Kepler a încetat colectarea informaţiilor se continuă analiza riguroasă a descoperirii unuia dintre cei mai unici analogi ai Terrei descoperite până acum.

Misiuni precum Kepler și TESS contribuie la domeniul astrobiologiei, cercetării interdisciplinare pentru a înțelege modul în care variabilele și condițiile de mediu ale lumilor îndepărtate ar putea adăposti viața așa cum o cunoaștem noi sau orice altă formă pe care ar putea-o lua viața.

sursa