DE STIUTPOVESTI DE VIATA

Cine este fondatorul Zara si cum arata viata „secreta” a unuia dintre cei mai bogati oameni de pe planeta

De cate ori ai intrat in celebrul magazin Zara, te-ai intrebat vreodata cine este fondatorul lui? Multi oameni s-au intrebat, dar cu toate acestea, se stiu foarte putine lucruri despre el.

Armancio Ortega este omul care a revolutionat industria magazinelor de piese vestimentare si care se afla in locul 6 pe lista celor mai bogati oameni din lume.

Poate numele lui nu iti spune nimic, dar nu este de mirare. Chiar daca, Armancio Ortega este fondatorul marelui lant de magazine Zara si are un venit net de 62,7 miliarde de lei, in 2015 castigand titlul de cel mai bogat om al planetei, in toata viata sa a acordat doar 3 interviuri, iar pana in 1999 nu a aparut public in nicio fotografie.

Care este povestea fondatorului Zara? Cu ce s-a confruntat miliardarul in copilaria sa?

Chiar daca, in momentul de fata, Armancio Ortega este unul dintre cei mai influenti oameni din punct de vedere financiar, acesta nu s-a nascut intr-o familie bogata. Provine dintr-o familie modesta, iar tatal sau a fost muncitor la caile ferate. Din cauza slujbei tatalui, familia era nevoita sa isi schimbe domiciliul o data la cateva luni, in diferite zone ale Spaniei.

Armancio era mezinul familiei Ortega, care avea 4 copii. La 14 ani, a abandonat scoala deoarece si-a gasit de munca la un magazin local de haine din orasul sau natal A Coruna.

A fost pasionat de industria textila inca din adolescenta, invatand sa confectioneze de mana haine de la o varsta frageda.

Despre viata privata a lui Armancio Ortega dinaintea crearii brandului Zara se cunosc foarte putine lucruri. Ceea ce stim e ca era casatorit cu Rosalia Mera, care l-a ajutat foarte mult si a avut un rol important in crearea si succesul ulterior al brandului.

Prima afacere a infiintat-o in anul 1963, aceasta purtand numele GOA (initialele sale in ordine inversa). Domeniul de activitate al afacerii era, bineinteles, tot in industria textila, ocupandu-se de confectionarea halatelor de baie.

Cum s-a ajuns de la GOA la Zara?

Numele brandului Zara a fost inregistrat in 1975, cand Ortega s-a decis sa se extinda la imbracaminte pentru femei, copii si barbati. Primul magazin a fost deschis tot in orasul sau natal.

Magazinul a fost un adevarat succes, iar in decurs de cativa ani, Ortega a deschis un lant de magazine in intreaga Spania. In 1985, miliardul vazand succesul culminant pe care l-a avut, a infiintat compania Inditex si a deschis primul magazin Zara, in afara granitelor tarii natale, in orasul portughez Porto.

Pana in 1990, Zara a avut o expansiune imensa, lanturile de magazine fiind extinse in Europa, Asia, Africa, America si Orientul Mijlociu. Pe langa magazinele Zara, Inditex detine si magazinele Oysho, Pull&Bear, Massimo Dutti si Stradivarius.

In 2011, cand Ortega a ajuns sa domine piata din Spania, a dat compania la bursa de valori, in momentul de fata pastrand 60% din actiuni.

Ce se stie despre viata „secreta” a miliardarului?

Armancio Ortega s-a straduit dintotdeauna sa tina departe de ochii presei viata sa privata si a familiei. In 2001, s-a casatorit cu cea de-a doua sotie, cu care avea deja o fiica ce s-a nascut in 1984, iar in tot aceeasi perioada a anuntat ca se retrage din postul de CEO al companiei Inditex.

In 2015, Ortega a fost numit de Forbes, cel mai bogat om al planetei, reusind sa il depaseasca pe Bill Gates, dar cu toate acestea se stie ca duce o viata foarte discreta si modesta.

In perioada in care se afla la conducerea companiei Inditex, era un om foarte simplu, stilul sau vestimentar fiind mai mereu compus dintr-un costum si camasa alba, fara cravata.

Armacio Ortega este considerat cel mai de succes om de afaceri al Spaniei si reprezinta o sursa de inspiratie pentru o tara care a intampinat de multe ori dificultatile crizei economice.