DE STIUTINEDITSTIRI

Creierul uman poate localiza SENZAȚIA atingerii chiar și dincolo de corp | DeStiut.ro

Creierul uman poate localiza SENZAȚIA atingerii chiar și dincolo de corp

Creierul este capabil să detecteze locația atingerii chiar și atunci când nu este direct pe corp, arată noi cercetări. Un nou studiu intrigant indică faptul că putem simți cum un obiect pe care îl deținem vine în contact cu altceva – aproape ca și cum ar fi o extensie a noastră.

Dacă țineți un băț pe care îl utilizați pentru a atinge altceva, de exemplu, creierul pare să activeze un set special de senzori neuronali pentru a rezolva ceea ce tocmai s-a întâmplat folosind tiparele de vibrații pe măsură ce sunt trimise prin sistemul nostru nervos. Desigur, dacă ținem în mână un obiect care este atins, putem simți schimbarea presiunii, pe măsură ce este transmisă degetelor noastre, dar acest ultim studiu arată cum putem să ne dăm seama și de locația exactă a contactului pe obiect.

Creierul uman poate localiza SENZAȚIA atingerii chiar și dincolo de corp

Luke Miller, un neuroștiințific cognitiv, se juca cu o tijă de perdea în apartamentul său când a fost lovit de o ciudată realizare. Când a lovit un obiect cu toiagul, chiar și fără să se uite, a putut spune unde intră în contact, de parcă era o extensie senzorială a corpului său. „Este cam ciudat”, își amintește Miller gândindu-se în sinea lui. „Așa că m-am dus [la laborator] și ne-am jucat cu el în laborator.”

Într-un studiu de natură din 2018, Miller și colegii săi de la Universitatea Claude Bernard Lyon 1 din Franța au raportat că oamenii sunt de fapt destul de buni în a identifica locul în care un obiect intră în contact cu un instrument de mână folosind atingerea, ca și cum obiectul ar atinge propria piele.

Citește și: Propria atingere vs atingerea făcută de către ceilalți. Cum face creierul diferența? | DeStiut.ro

Un instrument nu este inervat precum pielea noastră, deci cum știe creierul nostru când și unde este atins? Rezultatele unui studiu de urmărire, publicat în decembrie în Current Biology, dezvăluie că regiunile creierului implicate cu atingere senzorială asupra corpului îl procesează în mod similar instrumentul. „Instrumentul este tratat ca o extensie senzorială a corpului tău”, spune Miller pentru Scientific American.

Creierul uman poate localiza SENZAȚIA atingerii chiar și dincolo de corp

Creierul uman poate localiza SENZAȚIA atingerii chiar și dincolo de corp

Pe parcursul a 400 de teste diferite, Miller și colegii săi au făcut ca 16 participanți la studiu să țină bețe de lemn și le-au cerut să încerce să determine în ce moment au fost făcute două bătăi în locuri appropriate pe respectivele bețe. Și voluntarii au fost surprinzător de buni: 96% din cazuri au putut recunoaște două atingeri apropiate. În timpul experimentului, cercetătorii au înregistrat activitatea creierului cortical al subiecților folosind electrozii scalpului și au descoperit că cortexul a fost procesat rapid acolo unde instrumentul a fost atins. În studiile în care bățul a fost atins în același loc de două ori la rând, a existat o suprimare marcată a răspunsurilor neuronale în zonele creierului arătate anterior pentru a identifica atingerea asupra corpului, inclusiv cortexul somatosenzorial primar (atingere) și cortexul parietal posterior.

Citește și: Un test genetic ar putea prezice într-o zi riscul de atac de cord | DeStiut.ro

Există dovezi că atunci când regiunile senzoriale ale creierului sunt prezentate în mod repetat cu același stimul, răspunsurile populației neuronale subiacente sunt suprimate. Probabil putem identifica locația unei atingeri a unui obiect înainte de a înceta să vibreze, sugerează cercetătorii; pe baza modelelor de computer, ca urmare a experimentului principal, acest lucru s-ar putea întâmpla în mai puțin de 20 de milisecunde.

Simțirea atingerii prin instrumente nu este un concept nou, deși nu a fost investigat pe larg. În secolul al XVII-lea, filosoful René Descartes a discutat despre capacitatea orbilor de a simți împrejurimile prin bastonul lor de mers. În timp ce oamenii de știință au cercetat utilizarea instrumentelor pe scară largă, de obicei s-au concentrat pe modul în care oamenii mișcă instrumentele. „Ei, în cea mai mare parte, au neglijat aspectul senzorial al utilizării instrumentelor”, spune Miller.

Creierul uman poate localiza SENZAȚIA atingerii chiar și dincolo de corp

Creierul uman poate localiza SENZAȚIA atingerii chiar și dincolo de corp

Se pare că creierul este capabil să decodeze vibrațiile pe măsură ce acestea trec prin anumite terminații nervoase din pielea noastră, numiți receptorii Pacinieni. Prin urmare, când primim informații de la acești receptori în mâinile noastre, părțile creierului responsabile își pot da seama unde este lovit un obiect – iar cercetătorii cred că s-ar fi putut chiar adapta modul în care deținem instrumente pentru a obține un feedback mai bun despre ceea ce fac aceste instrumente.

Un domeniu în care această cercetare ar putea fi utilă este schimbarea modului în care sunt concepute protezele: dacă am înțelege modul în care obiectele dintre corp și restul lumii pot transmite informații creierului nostru, am putea să le facem să funcționeze mai bine ca senzori.

Citește și: 22 DE PACIENȚI AU MURIT DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI ÎN ULTIMELE 24 DE ORE! | DeStiut.ro

„Aceasta este într-adevăr o lucrare frumoasă, cuprinzătoare și atentă”, spune Scott Frey, un neuroștiințific cognitiv care cercetează neuroprosteticile de la Universitatea din Missouri. Frey, care nu a fost implicat în studii, consideră că rezultatele ar putea ajuta la informarea proiectării protezelor mai bune, deoarece sugerează că „obiectele „insensibile” pot deveni, potențiale modalități de detectare a informațiilor din lume și de transmitere a acestora către sistemele somatosenzoriale” spune el. „Și cred că asta nu este ceva la care s-au gândit într-adevăr oamenii din lumea designului proteticilor. Dar poate asta sugerează că ar trebui. Și acesta este un fel de idee nouă și îngrijită care ar putea ieși din ea.”

Lucrarea se bazează pe cercetările anterioare ale aceleiași echipe pentru a identifica modul în care obiectele pot acționa ca extensii ale corpului nostru, dar acum știm mai multe despre ce se întâmplă în interiorul creierului când se întâmplă acest fenomen ciudat. „Arătăm că instrumentele sunt fundamentale pentru comportamentul uman într-un mod anterior neprecizat: ele extind limitele somatosenzoriale ale corpului nostru la nivel neuronal”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată. „Prin urmare, în loc să ne oprim la piele, rezultatele noastre sugerează că procesarea somatosenzorială se extinde dincolo de sistemul nervos pentru a include instrumentele pe care le folosim”.

Citește și: Oamenii devin din ce în ce mai proști… noi dovezi științifice și nimeni nu este sigur de ce | DeStiut.ro

Citește și: „Lordul cărților”, un gunoier care a construit o uriașă bibliotecă gratuită din cărți aruncate | DeStiut.ro

sursa