SANATATE

De ce apare sforăitul și cum scăpăm de el. Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

De ce apare sforăitul și cum scăpăm de el. Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

De ce apare sforăitul și cum scăpăm de el. Explicația cercetătorilor. Conform Dr. Evelyn Darius, PlushCare, 44% dintre bărbați si 28% dintre femei, cu vârsta intre 30 – 60 de ani, sforăie. Dar ce este sforăitul: „un sunet dur produs în timpul somnului, în timp ce aerul se deplasează prin gât, provocând o vibrație a structurilor țesuturilor moi din căile respiratorii superioare.”

Sforaitul apare din cauza tulburarilor de somn, cresterea in greutate, amigdale marite, adenoizi mariti, deviatie de sept, probleme cu tiroida, dar si din cauza unor medicamente sau sedative sau consumului de alcool.

Având un partener, copii sau coleg de camera, probabil stii deja ca sforăi noaptea pentru că îi trezești. Dar cum îți dai seama dacă sforăi in momentul în care locuiești singur sau partenerul are un somn adanc și nu te aude?

Iată cateva indicii: dureri/gât uscat frecvent (in special dimineata), alergii cornice sau sinuzita, dureri de cap dimineata, somn agitat, hipertensiunee arterial, schimbari de dispozitie, lipsa de concentrare sau chiar faptul că adormi foarte repede.

Probleme din cauza sforăitului? Cum scapi? Care este explicatia cercetatorilor

De ce apare sforăitul? Deși sforăitul suna la fel, există mai multe tipuri:

  • Obstrucție ușoară: niciun simptom de perturbare a somnului
  • Obstrucție crescută: Dr. Evelyn Darius: „Pe măsură ce nivelul de obstrucție și de rezistență în căile respiratorii crește, sistemul respirator își crește efortul compensatoriu pentru a maximiza oxigenarea, care poate apărea ca momente tranzitorii de excitare în timpul somnului”
  • Obstrucție severă: episoade de respirație superficială sau încetată, adică apnee în somn. De asemenea, ar putea provoca o scădere temporară a cantității de oxigen din sânge.

Probleme din cauza sforăitului? Cum scapi? Care este explicatia cercetatorilor

De ce apare sforăitul? Cum identifici problemele grave?

„Sforăitul devine problematic atunci când este simptomatic la trezire și este asociat cu episoade de apnee (respirație încetată) și hipopnee (respirație superficială)”, spune Dr. Evelyn Darius.

Determinarea categoriei de sforăit în care te încadrezi începe cu un examen fizic, în timpul căruia medicul îți va discuta modelele de somn și sforăit, va căuta semne de OSA (sindromul de apnee obstructivă), îți va măsura greutatea și indicele de masă corporală, verifică dacă gâtul este mai larg decât media și va inspecta nasul și gura dacă există obstrucții.

Cum opriți sforaitul?

Există câteva abordări generale pentru a opri sforăitul, dar Dr. Evelyn Darius observă că, dacă există dovezi ale unei probleme tratabile, cum ar fi congestia nazală sau amigdalele mărite, atunci trebuie abordată această cauză.

Abordările generale sunt non-invazive și reprezintă un salt în efortul dumneavoastră de a opri sforăitul. Acestea includ: pierderea în greutate, renunțarea la alcool în apropierea orei de culcare (alcoolul poate relaxa mușchii gâtului si poate duce la sforăit), schimbarea poziției de somn.

Citește și: Medicamentele pe care trebuie sa le eviti in timpul pandemiei de COVID-19

Citește și: Virozele respiratorii. Plantele care vindeca aceste afectiuni