DE STIUTINEDITLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASANATATESOCIALSTIRI

Tatiana şi Krista, gemenele siameze care văd lumea una prin ochii alteia | DeStiut.ro

Tatiana şi Krista, gemenele siameze care văd lumea una prin ochii alteiaSursa foto: cbc.ca

Gemenele Hogan, prezentate în documentarul Inseparable, sunt unice în lume. Siamezele au creierul conectat printr-un pod talamic care le conferă capacități neurologice pe care cercetătorii încep să le înțeleagă abia acum. Totuși, sunt ca alți copii canadieni de doisprezece ani; frecventează școala, au un animal de companie preferat și fac parte dintr-o familie mare, iubitoare, hotărâtă să trăiască în fiecare zi la maximum.

Simpaticele canadience sunt o raritate – unul din 2,5 milioane. Marea majoritate nu supraviețuiește 24 de ore. Krista și Tatiana Hogan s-au născut la 25 octombrie 2006, la Vancouver, BC. O scanare CT a gemenelor a arătat că nu ar putea fi niciodată separate din cauza riscului de rănire gravă sau deces. Puștoaicele sunt unite în zona creierului și împart același craniu.

Structura creierului lor le face unice în lume. Creierele lor sunt conectate printr-un pod talamic, conectând talamusul uneia cu al celeilalte. Talamusul acționează ca un tablou care transmite semnale senzoriale și motorii și reglează conștiința.

Krista și Tatiana Hogan împărtășesc simțurile tactilului și ale gustului și chiar își controlează reciproc membrele. Tatiana poate vedea prin ochii Kristei, în timp ce Krista poate vedea doar printr-un ochi al Tatianei.

„Aceste fetiţe sunt singurele care au o legătură neurologică comună. Ele sunt conectate în zona vaselor de sânge şi a talamusului. Cu alte cuvinte, există o legătură între ţesuturile neurologice, lucru nemaîntâlnit până în prezent.”

Dog Cochrane, doctoral care se ocupă de ele

Tatiana şi Krista, gemenele siameze care văd lumea una prin ochii alteia
Sursa foto: cbc.ca

Citește și: Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi, au fost mult mai mult decât un spectacol ciudat | DeStiut.ro

Tatiana controlează trei brațe și un picior, în timp ce Krista controlează trei picioare și un braț. De asemenea, pot trece la autocontrolul membrelor lor. Gemenele spun că își cunosc gândurile reciproc fără a fi nevoie să vorbească. „Vorbind în capul nostru” este modul în care îl descriu.

“Când o mângâi pe Krista, Tatiana simte atingerea mea şi zâmbeşte”

Felicia, mama fetelor

“Un doctor ne-a spus că vor sta toată viaţa imobilizate la pat, însă au depăşit aşteptările tuturor. Ele au învăţat să alerge şi să se joace împreună.”

– bunica fetelor

Fetele sunt diabetice și au epilepsie. Ele au un regim de pastile, teste de sânge și au nevoie zilnică de injecții cu insulină. Puștoaicele merg la o școală obișnuită și deși sunt întârziate din punct de vedere academic, ele învață să citească, să scrie și să facă aritmetică.

Tatiana şi Krista, gemenele siameze care văd lumea una prin ochii alteia
Sursa foto: cbc.ca

Gemenele au trei frați: surorile Rosa și Shaylee și un frate Christopher, cunoscut și sub numele de Toad. Fetele au personalități foarte diferite. Tatiana este extrovertită, vorbăreață și deschisă, în timp ce Krista este mai liniștită, mai relaxată și iubește să spună glume. Fetele merg cu o bicicletă special construită, fac coboară dealurile pe sănii, fac schi și, ca parte a terapiei lor fizice, învață să înoate.

Citește și: David Vetter, „băiatul din balon”. Povestea cumplită a copilului care a oferit informații despre modul în care funcționează boala rară SCID | DeStiut.ro

Citește și: Cum a fost salvat Frank Sinatra la naştere de bunica lui, după ce medicul l-a lăsat aproape mort | DeStiut.ro

Sursa

Citește și: Violet Jessop, supraviețuitoarea dezastrului de pe Titanic și a altor două naufragii celebre | DeStiut.ro

Citește și: Maternitatea și nașterea în Marea Britanie: „Nu am plătit nicio liră pentru consultații, naștere, spitalizare sau medicamente!” | DeStiut.ro

Citește și: 10 simptome ciudate din timpul sarcinii care sunt total normale | DeStiut.ro

Citește și: „Arca lui Noe vegetală”! Rezerva Mondială de Semințe, un proiect unic în lume, care ar putea ajuta la supraviețuirea omenirii! | DeStiut.ro