DE STIUTLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASANATATESOCIALSTIRI

Forţele Aeriene Române au mai evacuat un român din Kabul, iar alți 14 au ajuns la aeroport | DeStiut.ro

Forţele Aeriene Române au mai evacuat un român din Kabul, iar alți 14 au ajuns la aeroportPhoto Credit: MAE via Stirile ProTV

Joi noaptea, un conațional a fost dus la Islamabad, în Pakistan, alături de trei occidentali: un englez, un american și un bulgar. Alți 14 români care așteptau de câteva zile au reușit vineri dimineața să ajungă în siguranță pe aeroportul internațional din Kabul.

„Au fost mai multe încercări de a fi transferați în incinta aeroportului. De fiecare dată au apărut diferite obstacole, legate de situația de securitate extrem de fluidă, de complicată, din jurul aeroportului, pentru că este foarte greu să tranzitezi chiar și pe distanțe foarte scurte, între diverse locații și aeroport. Există foarte multe punct de control, care sunt controlate de diverse grupări, există de asemenea foarte mulți oameni care se îndreaptă spre aeroport, încercând să intre cu speranța că vor fi scoși din Afganistan, există un complex de împrejurări.”

– Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe al României.

Potrivit MAE, cei 14 români sunt angajaţi ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan. Aceştia s-au aflat până vineri dimineaţă într-o bază militară din afara aeroportului. Aeronava militară de transport a Forţelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopţii pe aeroportul internaţional din Kabul. Ca şi în cazul primului zbor, pe lângă personalul militar s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE. După preluarea pasagerilor, avionul a decolat către Islamabad unde a ajuns în siguranţă. Cetăţeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat în România.

MAE subliniază că în capitala afgană sunt în continuare condiţii de securitate deosebit de dificile şi periculoase care nu au făcut posibil accesul altor români spre aeroport până la momentul decolării aeronavei.

Citeste si: Flăcări ca din Iad! O nouă misiune pentru pompierii români în Grecia! | DeStiut.ro

Citeste si: Hackerii care au furat criptomonede au primit recompensă după un jaf de 600 de milioane de dolari | DeStiut.ro

Potrivit comunicatului transmis de minister, Celula de criză interinstituţională a efectuat deja demersurile pentru identificarea, validarea şi contactarea unor cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România. În măsura în care vor putea ajunge în aeroportul din Kabul, aceştia vor fi evacuaţi cu aeronava românească, precizează Știrile PRO TV.

Sursa

Citeste si: Luna plină a lunii august este în acest weekend. Iată de ce se mai numește și „lună de sturioni”. | DeStiut.ro

Citeste si: Omul crescut de lupi într-o peșteră recunoaște că este dezamăgit de viața umană! | DeStiut.ro

Citeste si: Derinkuyu, cel mai adânc oraș subteran din Turcia unde puteau locui 20,000 de oameni | DeStiut.ro