DE STIUTINEDITLIFE STYLESTIRITravel

Calamarul uriaș, cel mai mare nevertebral de pe Pamânt, care ajunge până la 17 metri lungime | DeStiut.ro

Calamarul uriaș, cel mai mare nevertebral de pe Pamânt, care ajunge până la 17 metri lungimePhoto Credit: Pixabay

Calmarul uriaș rămâne în mare parte un mister pentru oamenii de știință, în ciuda faptului că este cel mai mare nevertebrat de pe Pământ. Cel mai mare dintre acești uriași evazivi descoperiți vreodată a măsurat 17 de metri în lungime și a cântărit aproape o tonă.

Cu toate acestea, habitatul lor inhospitalier din adâncurile mari i-a făcut să fie dificil de studiat și aproape tot ce știu oamenii de știință despre ei provine din carcase care au fost spălate pe plaje sau care au fost transportate de pescari. În ultimul timp, însă, averile oamenilor de știință care studiază aceste creaturi evazive au început să se transforme.

Calamarul uriaș, cel mai mare nevertebral de pe Pamânt, care ajunge până la 17 metri lungime
Photo Credit: CBS Miami via YouTube

În 2004, cercetătorii din Japonia au făcut primele imagini ale unui calmar uriaș viu. Și la sfârșitul anului 2006, oamenii de știință de la Muzeul Național de Știință din Japonia au prins și au scos la suprafață un calmar gigant feminin viu de 7,3 de metri.

Citește și: Misteriosul „fund fals” al zonei Twilight din Ocean | DeStiut.ro

Calmarul uriaș, alături de verișorul lor, calmarul colosal, au cei mai mari ochi din regnul animal, având un diametru de aproximativ 10 inci. Aceste organe masive le permit să detecteze obiecte în adâncurile fără lumină, unde majoritatea celorlalte animale nu ar vedea nimic.

La fel ca alte specii de calmar, au 8 brațe și două tentacule de hrănire mai lungi, care îi ajută să aducă hrană. Dieta lor constă probabil din pești, creveți și alte calamari, iar unii sugerează că ar putea chiar să atace și să mănânce balene mici.

Calamarul uriaș, cel mai mare nevertebral de pe Pamânt, care ajunge până la 17 metri lungime
Photo Credit: CBS Miami via YouTube

Ei își manevrează corpurile masive cu aripioare care par diminuate pentru dimensiunea lor. Ei își folosesc pâlnia ca sistem de propulsie, tragând apă în manta sau în partea principală a corpului și forțând-o să iasă din spate.

Oamenii de știință nu știu suficient despre aceste fiare pentru a spune cu certitudine care este aria lor de acțiune, dar au fost găsite carcase gigantice de calmar în toate oceanele lumii.

Citește și: Titanic II ar putea naviga în 2022, urmând ruta originală | DeStiut.ro

Sursa

Citește și: Omul crescut de lupi într-o peșteră recunoaște că este dezamăgit de viața umană! | DeStiut.ro

Citește și: Derinkuyu, cel mai adânc oraș subteran din Turcia unde puteau locui 20,000 de oameni | DeStiut.ro

Citește și: Hackerii care au furat criptomonede au primit recompensă după un jaf de 600 de milioane de dolari | DeStiut.ro