ALIMENTATIEDE STIUTFood & DrinksINEDITLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASANATATESOCIALSTIRI

Guvernul a adoptat ordonanța anti-plastic. Ce produse din plastic vor fi interzise în România | DeStiut.ro

Guvernul României a adoptat ordonanța antiplastic, cea prin care se interzice punerea pe piață a anumitor produse de unică folosință dăunătoare mediului.

Guvernul a adoptat ordonanța anti-plastic. Ce produse din plastic vor fi interzise în România

Directiva privind plasticul de unică folosinţă a fost transpusă în legislaţie printr-o ordonanţă care introduce şi în România acele obligaţii ce au ca scop reducerea plasticului din natură, a declarat miercuri Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. Printre produsele din plastic ce urmează să fie scoase din comerț se numără paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic sau bețișoarele de urechi, a raportat Digi24.

„Este o zi importantă pentru Ministerul Mediului, este ziua în care Directiva privind plasticul de unică folosinţă este transpusă în legislaţia din România printr-o ordonanţă, ordonanţă care introduce şi în România acele obligaţii care au ca scop reducerea plasticului din natură. S-a constatat, cu ocazia elaborării mai multor studii la nivel european, că majoritatea deșeurilor, de exemplu din zona maritimă, provin din plastic de unică folosință. Nu vorbim doar de plasticul în sine, ci și de poluarea cu microplastic. Ministerul Economiei a venit în sprijinul Ministerului Mediului și a efectuat testul IMM pe 9 iulie, a consultat mediul de afaceri și a făcut o analiză privind impactul acestui act normativ asupra economiei naționale. E important de subliniat că producția în sine e permisă doar dacă produsele se pun pe piață în afara UE. Nu producția în sine e interzisă, ci punerea pe piață.”

– Tanczos Barna, la finalul ședinței de Guvern.

Guvernul a adoptat ordonanța anti-plastic. Ce produse din plastic vor fi interzise în România

Citește și: Trupele române vor ajuta la evacuarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO | DeStiut.ro

Ce produse din plastic vor fi interzise în România

Conform documentului se va interzice comercializarea următoarelor produse fabricate din materiale plastice: bețișoare pentru urechi, tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești), farfurii, paie, recipientele pentru shake-uri, bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane (cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe), recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare, recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora, pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Ministrul Mediului a explicat că magazinele îşi pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piaţă cantităţi noi. Pe lista prooduselor de plastic care vor dispărea treptat de pe piaţă sunt tacâmurile, farfuriile, paiele pentru băuturi, beţişoarele pentru urechi şi filtre din plastic pentru tutun, precizează Știrile Kanal D.

„Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o ordonanţă care introduce şi în România obligaţiile pentru reducerea plasticului din natură. Majoritatea deşeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosinţă. Este practic cruciada pornită de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic.”

– Tanczos Barna, într-un briefing de presă susţinut miercuri la Palatul Victoria.

Sursa1

Sursa2

Citește și: Aproape 1,5 milioane de israelieni din 9,3 milioane de locuitori ai țării au primit a treia doză | DeStiut.ro

Citește și: Netflix pregătește „Tudum”, primul său eveniment virtual global pentru fani, pe 25 septembrie | DeStiut.ro

Citește și: Misteriosul „fund fals” al zonei Twilight din Ocean | DeStiut.ro

Citește și: Calamarul uriaș, cel mai mare nevertebral de pe Pamânt, care ajunge până la 17 metri lungime | DeStiut.ro