DE STIUT

De unde vin denumirile de Marea Moartă, Marea Roșie, Marea Neagră și Marea Albă

De unde vin denumirile de Marea Moartă, Marea Roșie, Marea Neagră și Marea Albă

Marea Moartă este punctul cel mai de jos de pe Terra. Situată la 430,5 metri (1412 picioare) sub nivelul mării, Marea Moartă este un loc impresionant și misterios, cu ape turcoaz, cu cristale de sare şi un cadru natural unic. Se află pe Valea Iordanului, mărginită de Israel în est şi Iordania în vest.

Cele mai vechi traduceri ale numelui Mării Moarte în limbi non-indigene folosesc adesea denumirea lor originală “Marea sării”, dar încă din epoca romană, vizitatorii din Iudeea începuseră să se refere la mare ca “Marea Moartă” deoarece apele erau lipsite de toate formele de viață, fie că era vorba de plante sau creaturi vii.

Originile Mării Moarte clarifică problema chiar mai bine. În zilele când râul Iordan curgea la sud de Marea Galileii, în sezonul umed, nici peștii, nici algele şi nici o altă vietate marină nu puteau supraviețui în apele Mării Moarte, fiind de aproape zece ori mai sărată decât majoritatea oceanelor şi mărilor lumii.

Marea Roșie

Marea are o suprafaţă de circa 450 000 km, şi reprezintă mediul de viaţă a numeroase specii de nevertebrate şi a 200 de specii de corali. Face parte din Marele Rift African, şi este cea mai nordică mare tropicală a lumii.

De unde vin denumirile de Marea Moartă, Marea Roșie, Marea Neagră și Marea Albă

Numele mării nu indică culoarea apei, care nu este roşie. Poate proveni de la exploziile sezoniere ale cyanobacteriei Trichodesmium erythraeum, de culoare roşie, în apropiere de suprafaţa apei. O altă sursă ar putea fi munţii bogaţi în minerale de culoare roşie aflaţi în apropiere, care poartă numele de „הרי אדום” (harei edom).

O altă ipoteză o determină numele himariţilor, un trib local al cărui nume însuşi înseamnă „roşu”. O altă teorie ar indica faptul că numele „roşu” se referă la direcţia „sud” în acelaşi mod în care numele Mării Negre se poate referi la „nord”. Această teorie se bazează pe faptul că unele limbi asiatice foloseau culorile pentru a se referi la direcţiile cardinale.

Marea a purtat de asemenea numele de „Golful Arab” în majoritatea surselor europene până în secolul XX. Acest lucru provine din sursele greceşti mai vechi. După Herodot, Strabon şi Ptolemeu, toate sursele europene denumesc această întindere de ape „Sinus Arabicus”, rezervând denumirea de „Marea Erythrias” (Marea Roşie) pentru apele din jurul sudului Peninsulei Arabice, cunoscute astăzi drept Oceanul Indian. Marea Rosie desparte Africa de Asia.

Marea Neagră

Marea Neagră și-a primit denumirea finală de la turci, odată cu extinderea acestora în zonele de jur-împrejurul ei.

De unde vin denumirile de Marea Moartă, Marea Roșie, Marea Neagră și Marea Albă

Turcii au asociat multă vreme nordul cu întunericul şi de aceea au numit marea situată la nordul imperiului lor drept Kara Deniz = Marea Neagră, iar Marea Mediterană, care se află la sud de centrul imperiului o numesc şi azi Ak Deniz = Marea Albă.