DE STIUTPOVESTI DE VIATASTIRI

Eva Braun, iubita lui Adolf Hitler, secrete din spatele cortinei | DeStiut.ro

Eva Braun, iubita lui Adolf Hitler, secrete din spatele cortineihistoria.ro

Scriitoarea germană Heike B. Görtemaker dezvoltă în cartea sa „Eva Braun: Viața cu Hitler” câteva dintre secretele care au ieșit la iveala despre relația Evei Braun cu Adolf Hitler.

Eva Braun, iubita lui Adolf Hitler, secrete din spatele cortinei

1929. Eva Braun l-a cunoscut pe Adolf Hilter când avea doar 17 ani (Adolf Hitler – 40 de ani) și lucra pentru Heinrich Hoffman, fotograful oficial al Partidului Nazist. Conform scriitoarei Görtemaker, deși cei doi s-au mai întâlnit în repetate rânduri, nu au format în cuplu până în anul 1932. Catolică, aparținând de clasa mijlocie, Braun si-a petrecut viața cu Hitler departe de ochii lumii, mergând la ski și la înot. Nici cei mai apropiați oameni ai cuplului nu știau prea multe detalii, iar oamenii de rând nici nu știau de existeța Evei. Nu a avut o influență perceptibilă asupra carierei politice a lui Hitler, dar a asigurat o anumită domesticitate vieții dictatorului.

Există o singură fotografie făcută publică cu Eva Braun și Adolg Hitler. Deși călătoreau și își făceau apariția la evenimente împreună, Eva părea mereu că ar face parte din anturaj, nicidecum că ar fi însoțitoarea personală a lui Hitler. Imaginea „perfectă” a lui Hilter de salvator al națiunii trebuia păstrată, așa că era nevoie de un astfel de aranjament.

Citește și: „Fiara nebună”, o fosilă veche de  66 de milioane de ani, din era dinozaurilor | DeStiut.ro

Eva Braun, iubita lui Adolf Hitler, secrete din spatele cortinei
historia.ro

Hitler avea nevoie de susținerea femeilor. „Multe femei sunt atrase de mine pentru că sunt burlac … este aceeaşi situaţie cu cea a unui actor; în momentul în care se căsătoreşte, celelalte femei îşi pierd interesul pentru el”, scrie Görtemaker în cartea sa. Totuşi, într-o discuţie privată, Hitler a fost auzit spunând că „o soţie ar fi o povară când trebuie să-mi îndrept atenţia spre alte probleme”.

Eva Braun a încercat să se sinucidă de două ori deoarece considera ca Hitler nu-i acordă suficientă atenție. Astfel, Hitler i-a asigurat o casă în Munchen și acces permanent amplasamentul rezidențial al său de la Berghof. Eva a devenit un fel de stăpână și trebuia tratată ca atare. Deși nu era membru în Partidul Nazist, asta nu însemna că se opunea ideologiei naziste. Din contră: viaţa ei, ca şi cea a celorlalţi oameni aflaţi în jurul lui Hitler, era dominată de obiectivul, atracţia şi setea de putere a lui Hitler”, spune Görtemaker.

Reinhard Spitzy, unul dintre asistenții lui Joachim von Ribbentrop, ambasadorul Germaniei în Marea Britanie, îl idolatriza pe Hitler, iar in 1937, când a ajuns pentru prima data la Berghof, a avut parte de o surpriză… neplăcută. Deși a fost instruit să nu vorbească despre cele întâmplate, Spitzy s-a declarat șocat și dezamagit de faptul că Hitler este controlat de o femie ca oricare alta. Se știa că Hitler duce o viață fără tentații și dorințe sexuale… Cum putea să se lase dominat de o femeie?

Loială până la final, Eva Braun a refuzat să plece din buncărul de sub cancelaria din Berlin în timp ce rușii se apropiau. În noaptea de 28 spre 29 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au căsătorit, doar ca pentru câteva ore mai târziu să se sinucidă.

Citește și: Doctor William Frankland – Pionierul imunologiei şi cândva medicul lui Saddam Hussein, a transformat vieţile a milioane de oameni afectaţi de febra fânului | DeStiut.ro

sursa1

sursa2