DE STIUTSTIRI

„Fiara nebună”, o fosilă veche de  66 de milioane de ani, din era dinozaurilor | DeStiut.ro

„Fiara nebună”, o fosilă veche de 66 de milioane de ani din era dinozaurilor Credit: Denver Museum of Nature & Science/Andrey Atuchin

În 1999, cercetătorii au descoperit o fosilă veche de 66 de milioane de ani a unui mamifer bizar din Madagascar. Creatura era cam de dimensiunea unui opossum și poate arăta mai degrabă ca un bursuc sau un castor – dar nu este strămoșul niciunuia dintre ei. Anatomia animalului a fost atât de confuză, astfel încât cercetătorii au numit-o Adalatherium hui, folosind un cuvânt malgaș pentru „nebun” și cuvântul grecesc pentru „bestie” (fiară).

„Fiara nebună”, o fosilă veche de 66 de milioane de ani din era dinozaurilor

O nouă cercetare, publicată pe 29 aprilie în jurnalul Nature, analizează mai atent craniul și dinții mamiferului pentru a-l grupa în cele din urmă între rudele sale cele mai apropiate, Gondwanatheria. „Este atât de ciudat în comparație cu orice alt mamifer, viu sau dispărut”, spune David Krause de la Muzeul naturii și științei din Denver, pentru Science News. Pentru BBC, Krause adaugă că creatura „chiar încalcă o mulțime de reguli”.

Dintii lui Adalatherium sunt cea mai ciudată parte a fosilei. Dintii frontali sunt lungi si curbati ca cei ai rozătoarelor, dar altfel, dintii săi sunt diferiți de orice animal modern, declară paleontologul Guillermo Rougier, specializat în utilizarea dinților pentru clasificarea mamiferelor. Ciudata fosilă a prezentat o provocare.

Cheia clasificării Adalatherium a venit atunci când cercetătorii i-au comparat craniul cu o fosilă gondwanatheria  cunoscută, găsită și în Madagascar, dar în 2014. Oasele botului se potriveau, astfel ajungând la concluzia că pot fi rude.

Citește și: Ce se întâmplă când crești un pui de cimpanzeu ca pe un pui de om? Experimentul Gua | DeStiut.ro

Gondwanatheria este un grup obscur de mamifere care a murit cu aproximativ 45 de milioane de ani în urmă, fără a lăsa descendenți moderni, spune Will Dunham de la Reuters. Fosilele lor sunt relativ rare, ceea ce face ca „fiara nebună” să se potriveasca perfect în rândurile valoroase ale paleontologilor. Fosila Adalatherium hui din 1999 nu numai că este completă, dar este păstrată și în 3D. „Când aveți un animal care moare și este păstrat în stânci, greutatea rocilor deasupra lui îl aplatizează. De multe ori pare că o rolă de aburi a trecut peste el”, declară Rougier. „Acest animal a fost păstrat în 3D, astfel încât ne oferă o sumedenie de detalii pe care foarte rar le avem la alte exemplare.”

„Fiara nebună”, o fosilă veche de 66 de milioane de ani din era dinozaurilor
Credit: Denver Museum of Nature & Science/Andrey Atuchin

Picioarele ei au sfidat, de asemenea, așteptările obișnuite pentru mamifere. În timp ce picioarele sale din față coboară drept în jos, ca la majoritatea mamiferelor, picioarele din spate sunt mărite în afară în ambele părți ca la o reptilă. O gaură mare în vârful botului este, de asemenea, ciudată, la fel ca și dimensiunea acestuia. „Banuim ca o parte din această „ciudățenie” s-ar putea datora evoluției izolate pe o insula”, a declarat pentru Reuters paleontologul Institutului de Tehnologie din New York, Simone Hoffmann.

Creatura fosilizată nu a fost pe deplin ajunsă la maturitate, ci avea o lungime de aproximativ 50,8 cm (20 inches), ceea ce o făceaun gigant la vremea sa”, spune Krause pentru Reuters. Majoritatea mamiferelor, la acea vreme, erau mai apropiate de dimensiunile șoarecilor, în timp ce dinozaurii dominau peisajul.

Citește și: Adevărul despre vânătoarea de trofee… Ce este și cum este reglementat? | DeStiut.ro

Izolarea duce la produse ciudate și specifice ale evoluției. După cum relatează Reuters, o broască de 40,64 cm (16 inches), numită Beelzebufo, și un crocodil cu botul scurt care mânca plante, numit Simosuchus, locuiau în Madagascar alături de această bestie. Dar anatomia lui Adalatherium sugerează o legătură cu un alt grup de mamifere numite multituberculate, care trăiau în emisfera nordică. Având în vedere asemănările dintre ele, „fiara nebună” și verișorii săi gondwanatherieni pot fi ca „omologii sudici” ai multituberculatelor, spune Krause pentru Science News.

Citește și: Cele mai frumoase 10 grădini din lume | DeStiut.ro

sursa