DE STIUTPOVESTI DE VIATA

Localitatea din România unde nimeni nu a divortat niciodată

Singura localitate din tara noastra unde nimeni nu a divort este Biertan din judetul Sibiu. Biertanul este o așezare situată în Podișul Transilvaniei, la mijlocul distantei dintre Medias si Sighisoara. In decursul timpului satul a fost un important centru mestesugaresc, ajungand cunoscut in Europa si datorita vinului produs in viile din dealurile apropiate.

Prima atestare scrisa despre localitate este facuta de sasi, atunci locuitori ai acestor locuri, in 1283. In 1397 Biertanul este atestat ca cetate.

Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul francon al sirurilor de case dispuse in jurul unei piețe centrale, deasupra careia se inalta impunatoarea biserică-cetate. Impresionantul monument de cult imbină armonios stilul gotic cu cel al Renașterii, apărat fiind de trei ziduri de incintă cu turnuri și bastioane medieval.

Foarte important de stiut este faptul ca aici a fost sediul Episcopiei Evanghelice timp de aproape 300 ani, intre 1572-1867.

Un lucru inedit il constituie turnul inchisoare, care avea un rol foarte interesant si folositor pentru societatea traditionala din acele vremuri. Aici se afla o camera, unde erau închisi, timp de doua saptamani, cuplurile casatorite care se certau și intenționau să divorțeze.

În camera de mici dimensiuni, având o masă mică și un singur pat, comunitatea sașilor le punea la dispoziție o singură farfurie, un singur tacâm și o singură cană pentru apă.

Localnicii spun ca in aproape 300 de ani, toate cuplurile aflate in prag de divort au locuit o perioada in turn, dupa aceea impacandu-se si ramanand impreuna. Vestea buna este ca aceasta camaruta se poate vizita si acum.