DE STIUTINEDITPOVESTI DE VIATASTIRI

„Lordul cărților”, un gunoier care a construit o uriașă bibliotecă gratuită din cărți aruncate | DeStiut.ro

„Lordul cărților”, un gunoier care a construit o uriașă bibliotecă gratuită din cărți aruncate

„În ziua în care voi umple Columbia cu cărți, mă voi simți ca Ulise când a salvat-o pe Penelope și a salvat Ithaca de război”, spune José Alberto Gutiérrez cu un aer de stoicism. Bărbatul, acum în vârstă de 57 de ani, și-a dedicat ultimele două decenii cu umplerea a peste 450 de biblioteci, școli și centre de lectură din Columbia cu cărți recuperate din gunoi.

Salvând cărțile din coșul de gunoi, „Lordul cărților” (așa cum îi spun localnicii în cartierul popular La Nueva Gloria din Bogotá) a ajutat la peste 22.000 de columbieni din zonele vulnerabile, în special rurale din toată țara, să își imagineze un viitor mai bun.

„Lordul cărților”, un gunoier care a construit o uriașă bibliotecă gratuită din cărți aruncate

„Lordul cărților”, un gunoier care a construit o uriașă bibliotecă gratuită din cărți aruncate

A intra în casa lui Gutiérrez înseamnă să parcurgi un adevărat labirint de mii de cărți stivuite, care acoperă aproximativ 15m2. Printre acestea se numără clasici universali, cum ar fi „Gone with the Wind” de Margaret Mitchell, o ediție în limba engleză a  cărții „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry și o colecție a lucrărilor autorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra; toate salvate de la gunoi!

Cărțile au început să apară aici la sfârșitul anului 1997, când Gutiérrez și-a început munca ca șofer de mașină de gunoi pentru compania de gestionare a deșeurilor din Bogota. În timp ce lucra în tura de noapte pe partea de vest a orașului, a fost lovit de potențialul atâtor cărți aruncate. Cu ajutorul soției sale, Gutiérrez a decis să construiască o bibliotecă comunitară în propria casă. Zece ani mai târziu a devenit „Fundația Forța Cuvintelor” (Fundación La Fuerza de las Palabras).

De atunci, stăpânul cărților a salvat și a distribuit peste 50.000 de cărți, care acoperă subiecte precum știință, literatură, afaceri și medicină, la sute de centre comunitare și școli rurale din toată țara.

„Lordul cărților”, un gunoier care a construit o uriașă bibliotecă gratuită din cărți aruncate

Donează sau primește

Procesul Fundației Forța Cuvintelor este simplu, dar eficient. În primul rând, fundația primește un apel de la cineva, din orice zonă a țării, care dorește să doneze sau să primească cărți. Apoi, Gutiérrez și soția sa selectează lucrările în funcție de destinație – cărți pentru copii, literare sau științifice. În funcție de distanță, organizația va livra cărțile în propriul vehicul sau va căuta cea mai rapidă modalitate de a finanța livrarea. Până în prezent, eforturile lor au permis să ajungă la peste 450 de locații din țară. „Cea mai valoroasă moștenire pe care o putem lăsa copiilor noștri este educația”, spune Gutierrez, adăugând că zeci de oameni au trecut la învățământul superior datorită fundației.

Citește și: Cele mai mari 5 companii din lume, care au făcut afaceri cu regimul nazist | DeStiut.ro

Potrivit cifrelor Ministerului Educației din Columbia, în fiecare an doar 4 din 10 elevi care își termină studiile liceale în Columbia vor absolvi universitatea. Numărul este mai mic chiar și în zonele afectate de probleme socio-economice, cum ar fi cartierul La Nueva Gloria.

„Dacă o carte mi-a schimbat viața, imaginați-vă impactul pe care l-ar putea avea într-unul din aceste locuri care a căzut victimă a conflictelor armate”

La sfârșitul anului 2017, fundația a trimis 5 lăzi de cărți cu avionul către comunitatea indigene Huitotacueimaní, din sudul Columbia, o zonă caracterizată de jungle și râuri. Zile mai târziu, unul dintre liderii comunității a răspuns cu un mesaj video în care spunea că toate comunitățile indigene din regiune îl așteptau pe Lordul cărților – și mai multe cărți – cu brațele deschise.

„Lordul cărților”, un gunoier care a construit o uriașă bibliotecă gratuită din cărți aruncate

Premiul Nobel

Lordul cărților a livrat, de asemenea, zeci de lucrări ale autorilor câștigători ai Premiului Nobel, precum cele ale colegului columbian Gabriel García Márquez, sau autorul peruan Mario Vargas Llosa, unui grup de foști combatanți FARC, organizația de gherilă care a biciuit regiunea de 50 de ani și, recent, a semnat un acord de pace cu Guvernul columbian.

„Lectura simbolizează pacea și speranța în țara noastră. Dacă o carte mi-ar schimba viața, imaginați-vă impactul pe care l-ar putea avea într-unul din aceste locuri care a fost victima conflictelor armate și a abandonului de către stat”, spune Gutiérrez.

Citește și: Mult râvnita comoară de 1 milion de dolari a lui Forrest Fenn, ascunsă în Munții Stâncoși de un deceniu, a fost găsită | DeStiut.ro

Citește și: 10 accidente științifice care au dus la mari descoperiri | DeStiut.ro

Citește și: Abandonat la naștere pe o cale ferată circulată… Povestea incredibila de viață a lui Valentin Perduș, copilul nimănui care a devenit medic rezident | DeStiut.ro

De când a fost concediat de compania pentru care lucra, Gutiérrez și familia lui au visat să construiască un muzeu al bibliotecii din Bogota, care să includă un atelier de reciclare, o bancă de cărți și o colecție de clasici literari, toate cu scopul de a continua să ducă lumea minunată a lecturii în sectoarele cele mai vulnerabile ale țării. Fundația estimează că construcția muzeului bibliotecii va necesita 800 de milioane de pesos columbieni (238.000 de euro), pe care speră să îi aibe în curând.

„Lumea are nevoie de mai multe inițiative ca aceasta, deoarece într-o zonă care nu are acces la multe resurse, o carte devine un simbol al speranței”, spune Gutierrez. „Dacă oamenii s-ar trata reciproc așa cum o fac în multe dintre cărțile pe care le-am citit, această planetă ar fi guvernată doar de dragoste.”

sursa