STIRI

Marea Britanie: Sistemul de imigrație post-Brexit se va aplica și studenților români din Regat

Noile reguli privind imigrația pregătite de guvernul britanic post-Brexit, se vor aplica și studenților români dornici să învețe în Marea Britanie începând din 2021, potrivit informațiilor furnizate către EduPedu.ro de Ambasada britanică la București.

Ambasada Marii Britanii în România a afirmat, în răspunsul trimis Edupedu.ro, că “studenții români intră sub incidența sistemului bazat pe puncte planificat de Guvernul Britanic și va fi necesar ca ei să urmeze noua rută dedicată studenților internaționali începând din vara lui 2021.

Studenții români care își încep studiile în această toamnă intră, însă, sub acoperirea Acordului de retragere, drept urmare condițiile de studiu, în cazul lor, vor rămâne neschimbate pe toată durata studiilor. Marea Britanie va primi în continuare la studii studenți internaționali”.

Ambasada precizează, începând din 2021, că noii studenți trebuie să demonstreze că au o ofertă din partea unei instituții de învățământ, că sunt vorbitori de limba engleză și că se pot autosusține pe perioada studiilor.

Noul sistem britanic de imigrație

Noile reguli restrictive ale imigratiei introduse de guvernul lui Boris Johnson au stârnit îngrijorare în rândul muncitorilor cu cetățenie europeană.

Însă, rolul principal al sistemului pe puncte este de a încuraja lucrătorii foarte calificați, în dauna celor cu mai puțină pregătire, care vor trebui găsiți local.

Uniunea Europeană nu a avut niciodată reguli comune ale imigrației, ci doar reguli ale acordării azilului. Pentru primirea sau nu a unei forțe de muncă extracomunitare, fiecare țară a avut și are propriile ei reguli.

Marea Britanie a introdus așadar un sistem pe puncte, care face ca până și artiștii care merg în turneu să aibă nevoie de o viză. Sistemul e inspirat după modelul australian.