DE STIUTINEDITSTIRI

Meduza „răsturnată” poate înțepa oamenii fără să-i atingă | Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Meduza „răsturnată” poate înțepa oamenii fără să-i atingă | Explicația cercetătorilor

Meduzele „răsturnate” pot înțepa oamenii fără să-i atingă! Ele eliberează „grenade mobile” – bile minuscule de celule înțepătoare care au formă de floricele de popcorn și pot înota sub propria lor putere. Aceste obiecte în formă de floricele sunt bile minuscule de celule de meduză numite casiozomi. Punctele albe de pe marginile exterioare ale bulgărelor sunt structuri înțepătoare numite nematociste. Acestea formează în mijloc lor cercuri maronii care reprezintă alge simbiotice.

Meduza „răsturnată” poate înțepa oamenii fără să-i atingă

Meduza „răsturnată” poate înțepa oamenii fără să-i atingă

Conform Inside Science, în apele tropicale, pe fondul rădăcinilor încâlcite ale mangrovei, există locuri în care apa în sine poate înțepă. Cel puțin așa li se pare înotătorilor umani, care ar putea pleca din aceste locuri cu pielea acoperită de erupții cutanate, în ciuda faptului că au grijă să nu atingă nimic.

Vinovatul din spatele așa-numitei „ape înțepătoare” este un tip de meduză care își petrece cea mai mare parte a timpului cu susul în jos pe fundul oceanului. Când aceste meduze simt tulburări în apă, ele eliberează cantități mari de mucus. Acum, cercetătorii au descoperit că mucusul este plin de apărători minusculi, care pot înota sub propria lor putere și pot supraviețui până la 10 zile.

Citește și: 29 aprilie 2020 – Ziua în care „asteroidul uriaș cu mască” va trece pe lângă Pământ | DeStiut.ro

Meduza „răsturnată” poate înțepa oamenii fără să-i atingă

Meduza „răsturnată” poate înțepa oamenii fără să-i atingă | Explicația cercetătorilor

Meduzele înțeapă folosindu-se de structuri microscopice asemănătoare harpoonilor numite nematociști. Nematocistii pot înțepa chiar și atunci când sunt scoase din meduză, așa că biologul marin Allen Collins a presupus mult timp că apa înțepătoare a fost cauzată de nematociștii care plutesc desprinși. Dar când Collins, biologul Cheryl Ames și colegii lor au examinat mucusul de meduze, au descoperit ceva mult mai complex. „Sunt aceste mici cocoloașe în formă de asteroid, iar toate denivelările proeminente sunt încărcate cu nematocisti”, a spus Collins, care lucrează la Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian și la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Washington.

Citește și: Munții Himalaya se văd pentru prima data, în India, în ultimele decenii. Nivelul poluării a scăzut | DeStiut.ro

Meduza „răsturnată” poate înțepa oamenii fără să-i atingă

Într-un articol publicat de jurnalul „Nature Communications Biology”, cercetătorii au numit structurile „casiozomi” și le-au asemănat cu grenade mobile. În plus față de nematociști, casiozomii sunt acoperiți în structuri asemănătoare unui bici numite cili. Casiozomii cilici propulsează într-un dans lent și stângaci prin apă. „Încă nu este clar pentru ce scop servesc aceste mișcări”, a spus Collins.

În interiorul fiecărui caziosom se găsește un spațiu gol care conține celule specializate de meduze pline cu alge simbiotice. Meduzele răsturnate se folosesc de algele simbiotice pentru a obține energie de la lumina soarelui, așa că este posibil ca caziozimii să obțină energie și din alge, deși acest lucru nu a fost testat, a mai precizat Collins.

Meduza „răsturnată” poate înțepa oamenii fără să-i atingă

Cercetătorii suspectează că casiozomii ajută la apărarea meduzelor răsturnate de prădători. De asemenea, pot ajuta meduza să vâneze, întrucât orice creaturi mici ucise de caziozomi ar cădea probabil în brațele bucale ale meduzei.

Citește și: Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit! Adevărul despre locul din Turcia care atrage milioane de turiști | DeStiut.ro

sursa