DE STIUTTravel

Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit! Adevărul despre locul din Turcia care atrage milioane de turiști | DeStiut.ro

Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit! Adevărul despre locul din Turcia care atrage milioane de turiști

Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit! În apropierea străvechiului oraș Hierapolis (astăzi Pamukkale) situate în sud-vestul Turciei, o echipă de arheologi italieni condusă de Francesco D’Andria, profesor de arheologie clasică la Universitatea din Salento, Italia, a descoperit în anul 2013, ceea ce numim astăzi “Poarta Infernului”.

Descris de autorii antici ca fiind “suflarea morții”, locul a devenit mormânt pentru cei care se încumetau să-i dezlege misterul, fiind botezat după însuși Zeul Infernului – “Poarta lui Pluto”. În cinstea lui, romanii sacrificau tauri și puneau în scenă ritualuri sacre folosindu-se de păsări și animale, cu ajutorul cărora pelerinii puteau vedea efectul mortal al locului.

Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit! Adevărul despre locul din Turcia care atrage milioane de turiști

Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit!

… și a scos la iveală o grotă cu un nivel extrem de ridicat al emisiilor de gaze toxice. Nimic supranatural. În timpul săpăturilor, arheologii italieni au observat că prin intermediul unei fisuri situată sub amplasament, dioxidul de carbon este emanat la suprafață în concentrații uriașe, aproape mortale.

O echipă de vulcanologi condusă de Hardy Pfanz a măsurat nivelul de CO2 și a identificat o concentrație a gazului cuprinsă între 4 și 53% la intrarea în peștera și de până la 91% în interior, ceea ce reprezintă mai mult decât suficient pentru a ucide organisme vii.

Citește și: De unde vin denumirile de Marea Moartă, Marea Roșie, Marea Neagră și Marea Albă

Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit!

Gândiți-vă că este nevoie doar de o concentrație puțin peste 7% pentru a declanșa amețeli, transpirație, tahicardie urmate apoi de asfixiere. Cercetătorii spun că în timpul zilei concentrația gazelor este mai mică, acest lucru datorându-se dispersiei, fenomen provocat de razele soarelui. Noaptea însă, gazele se acumuleaza din nou în interiorul peșterii, ca într-un balon gata să se spargă.

Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit! Adevărul despre locul din Turcia care atrage milioane de turiști

Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit! Locul din Turcia atrage milioane de turiști

Fondat în jurul anului 190 î.Hr, grație straniului fenomen, orașul elenisitic s-a transformat într-unul înfloritor. Din cele mai vechi timpuri, pelerinii curioși veneau la Hierapolis pentru a vedea fenomenul și pentru a se bucura de izvoarele termale, considerate a fi tămăduitoare.

Hierapolis și-a cucerit faima și datorită Plutoniu-lui (cel mai greu element prezent în natură anterior erei atomice). Chiar și profesorul Francesco D’Andria a descoperit Plutoniu, în timp ce încerca să refacă traseul unui izvor termal.

”Izvoarele de la Pamukkale, care au dat naştere celebrelor terase de travertin, îşi au originea în această peşteră”, a explicat profesorul D’Andria. Iar situl arheologic de la Hierapolis situat în apropiere de actualul oraş Pamukkale a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind vizitat anual de cca 1,5 milioane de turiști.

În anul 2011, profesorul Francesco D’Andria a anunțat că a localizat mormântul Sfântului Filip, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus.