DE STIUTINEDITLIFE STYLESTIRITechnologyTEHNOLOGIE

NASA lansează un nou rover în misiunea Mars 2020 pentru a căuta semne de viață extraterestră | DeStiut.ro

NASA lansează un nou rover în misiunea Mars 2020 pentru a căuta semne de viață extraterestrăFoto: YouTube

NASA și-a lansat cu succes noul rover Perseverance pe Marte, începând o misiune de căutare a semnelor de viață extraterestră pe planetă. Misiunea Mars 2020 a fost lansată pe spatele unei rachete Atlas V, cea mai puternică folosită în prezent de omenire, care și-a dus încărcătura la o altitudine mai mare de 250 de mile – aceeași ca Stația Spațială Internațională – în trei minute.

Acesta stabilește terenul nu numai pentru a descoperi dacă viața a existat vreodată pe Marte, ci și pentru stabilirea unei potențiale misiuni de a așeza primii oameni pe planeta roșie. Roverul, care are o masă de 1.050 kg (2.313 lbs), nu va ateriza pe Marte până în după-amiaza zilei de 18 februarie 2021, dar nu va fi prea mult timp pentru deliberare atunci când se îndreaptă spre suprafața marțiană.

NASA lansează un nou rover în misiunea Mars 2020 pentru a căuta semne de viață extraterestră

NASA speră că noua sa ghidare și tehnologia de declanșare a parașutelor vor ajuta la îndepărtarea roverului de pericole, dar controlorii săi de pe Pământ vor fi neputincioși. Transmisiile radio de pe Marte durează 10 minute pentru a ajunge pe Pământ, astfel încât, când controlorii vor vedea că Perseverance a intrat în atmosferă, roverul ori a aterizat deja ori a fost distrus – așa cum au fost cele mai multe încercări de aterizare pe Marte.

Perseverance este pe urmele roverului Curiosity care a aterizat în 2012 și este – în ciuda așteptărilor NASA – încă functional, după ce a confirmat locul de aterizare al acestuia, craterul Gale, a găzduit un lac în urmă cu miliarde de ani, care ar fi putut susține viața microbiană. Noul rover trebuie să aterizeze într-o veche deltă a râului și fostul lac de pe suprafața marțiană cunoscut sub numele de craterul Jezero.

Citește și: Aproape un miliard de tone de deșeuri de plastic vor fi aruncate pe uscat și pe mare până în 2040 | DeStiut.ro

Craterul Jezero este plin de obstacole și pericole pentru rover, inclusiv bolovani, stânci, dune de nisip și depresiuni, care ar putea pune capăt misiunii, atât în ​​aterizare cât și pe măsură ce roverul circulă de-a lungul suprafeței. Depozitele din crater sunt bogate în minerale de argilă, care se formează în prezența apei, ceea ce înseamnă că viața ar fi existat odată acolo – și astfel de sedimente pe Pământ au fost cunoscute pentru a stoca fosile microscopice.

NASA lansează un nou rover în misiunea Mars 2020 pentru a căuta semne de viață extraterestră
Foto: YouTube

Oamenii de știință au remarcat, de asemenea, că craterul nu are o adâncime care să se potrivească cu diametrul său, ceea ce înseamnă că sedimentele au intrat probabil în crater prin apa curgătoare – potențial până la un kilometru din acesta – toate acestea vor oferi recolte bogate pentru semne de viață străveche.

NASA spune că verificarea vieții antice pe Marte poartă o povară enormă de dovezi. În timp ce rămășițele vieții microbiene de pe Marte ar fi putut lăsa urme de „povești” în straturile de sedimente în care Perseverance va fora, analizarea lor pe planetă ar putea fi dificilă.

După perforarea în cele mai bune roci, rover va depozita aproximativ jumătate de kilogram de probă de rocă în zeci de tuburi de titan, care vor fi colectate de un alt rover în aproximativ un deceniu.

NASA și Agenția Spațială Europeană planifică o campanie de întoarcere a mostrelor Mars, în timpul căreia aceste probe pot fi examinate cu instrumente mult prea mari și complexe pentru a fi trimise pe Marte.

Citește și: Oamenii de știință au surpris prima fotografie directă cu o stea asemănătoare soarelui însoțită de două planete | DeStiut.ro

Citește și: Urșii polari, pe cale de dispariție până la sfârșitul acestui secol! Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

sursa