DE STIUTINEDITSTIRITechnologyTEHNOLOGIE

Oamenii de știință au surpris prima fotografie directă cu o stea asemănătoare soarelui însoțită de două planete | DeStiut.ro

Oamenii de știință au surpris prima fotografie directă cu o stea asemănătoare soarelui însoțită de două planeteCredit: European Southern Observatory (ESO)/YouTube

Capturarea unei imagini directe a unei stele cu multiple planete este extrem de rară și nu a fost făcută niciodată cu o stea ca a noastră. Oamenii de știință de la Observatorul European din Sud (ESO) au făcut prima fotografie directă a unei stele asemănătoare soarelui însoțită de două exoplanete uriașe.

Imaginea a fost surprinsă de Very Large Telescope (VLT) din Chile, care are unul dintre cele mai sofisticate instrumente de vânătoare de planete, cunoscut sub numele de SPHERE. Captarea unei imagini directe a unui sistem de stele îndepărtat cu multiple planete este extrem de rară, iar până acum astronomii nu au văzut niciodată mai mult de o planetă orbitând pe o stea precum propriul nostru soare.

Oamenii de știință au surpris prima fotografie directă cu o stea asemănătoare soarelui însoțită de două planete
Credit: European Southern Observatory (ESO)/YouTube

Oamenii de știință au surpris prima fotografie directă cu o stea asemănătoare soarelui însoțită de două planete

În 2018, SPHERE sau Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch, au capturat prima imagine confirmată a unei planete nou-născute, formându-se în jurul unei stele „pitice” tinere, aflată la 370 de ani lumină.

Acum, folosind același instrument, echipa se poate lăuda cu o altă premieră, arătând două exoplanete orbitând o stea cunoscută sub numele de TYC 8998-760-1. „Această descoperire este o imagine a unui mediu care este foarte similar cu sistemul nostru solar, dar într-o etapă mult mai timpurie a evoluției sale”, a declarat Alexander Bohn, doctorand la Universitatea Leiden din Olanda. Dl Bohn a condus noua cercetare care este publicată astăzi în Astrophysical Journal Letters.

„Chiar dacă astronomii au detectat indirect mii de planete în galaxia noastră, doar o mică parte din aceste exoplanete au fost direct fotografiate”, a declarat co-autorul Dr. Matthew Kenworthy. „Observațiile directe sunt importante în căutarea unor medii care pot susține viața”, a adăugat dr. Kenworthy.

Astronomii au fotografiat direct dor două sisteme care conțin două sau mai multe exoplanete orbitând aceeași stea – iar stelele din ambele cazuri au fost dramatic diferite de ale noastre. „Echipa noastră a reușit acum să realizeze prima imagine a doi tovarăși giganti care orbitează pe un analog solar tânăr”, a adăugat dr. Maddalena Reggiani.

Citește și: Apple „adaugă teleobiectivele periscop la telefoane” | DeStiut.ro

Oamenii de știință au surpris prima fotografie directă cu o stea asemănătoare soarelui însoțită de două planete
Credit: European Southern Observatory (ESO)/YouTube

Cele două planete pot fi văzute în imagine ca două puncte luminoase de distante de steaua lor „mamă”, care se află în stânga sus a cadrului. Aceștia sunt giganți cu gaze care orbitează steaua lor gazdă la distanță de 160 – 320 de ori distanța dintre Pământ și soare – așezându-i mult mai departe de steaua lor decât Jupiter sau Saturn.

Potrivit cercetătorilor, cele două exoplanete sunt de asemenea mult mai grele decât cele din sistemul nostru solar, planeta interioară având de 14 ori masa lui Jupiter și cea exterioară de 6 ori. Au fost găsite în timp ce echipa domnului Bohn a căutat planete tinere, uriașe, în jurul unor stele similare cu ale noastre – dar mult mai tinere.

Steaua TYC 8998-760-1 are doar 17 milioane de ani, în timp ce soarele nostru are 4,6 miliarde de ani. Este localizat în constelația sudică Musca (The Fly), iar domnul Bohn o descrie drept o „versiune foarte tânără a propriului nostru Soare”.

Citește și: Urșii polari, pe cale de dispariție până la sfârșitul acestui secol! Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Citește și: Creierul uman poate localiza SENZAȚIA atingerii chiar și dincolo de corp | DeStiut.ro

sursa