DE STIUTINEDITSOCIALSTIRI

Oamenii devin din ce în ce mai proști… noi dovezi științifice și nimeni nu este sigur de ce | DeStiut.ro

Oamenii devin din ce în ce mai proști... noi dovezi științifice și nimeni nu este sigur de ceCredit: Pixabay

Sunt dietele noastre groaznice, școlile proaste, obsesia tehnologiei și mass-media de vină? Orice lucruri incredibil de nebunești a făcut umanitatea în secolul XX (și, după cum știți, au fost destule), am avut cu toții cel puțin un lucru cu care să ne laudăm: măsurați prin testele IQ, oamenii au devenit cel puțin constant mai deștepți.

Valoarea constantă a scorurilor IQ medii este cunoscută sub denumirea de „efectul Flynn” (numit după activitatea cercetătorului James Flynn, efectul reprezintă o creștere substanțială și de lungă durată a scorurilor de testare a inteligenței fluide și cristalizate care au fost măsurate în multe părți ale lumii de-a lungul secolului XX) și a durat zeci de ani. Practic, oriunde au cercetat oamenii de știință, au descoperit o creștere a informațiilor de aproximativ trei puncte de IQ pe deceniu. Însă cercetările recente au o veste îngrijorătoare: această tendință pare să scadă.

Oamenii devin din ce în ce mai proști... noi dovezi științifice și nimeni nu este sigur de ce
Credit: Pixabay

Oamenii, oficial, devin de ce în ce mai proști

Probabil că nu ar trebui să ne îngrijoreze dacă o parte a populației a observat o scădere a coeficientului intelectual, întrucât lucruri precum educația și dieta afectează IQ-ul, iar acești factori pot varia de la un grup sau timp la altul. Dar, potrivit acestui nou studiu, acesta nu pare a fi un segment mic al populației al cărui coeficient intelectual este în scădere. Se pare că este întreaga națiune a Norvegiei.

Când oamenii de știință de la Centrul de cercetare economică Ragnar Frisch din Norvegia au analizat aproximativ 730.000 de teste de IQ acordate bărbaților norvegieni înaintea serviciului militar obligatoriu din 1970 până în 2009, au descoperit că scorurile IQ medii au scăzut de fapt. Și nu doar cu o sumă minusculă. Fiecare generație de bărbați norvegieni pare a fi în jurul valorii de șapte puncte IQ mai slabe.

„Aceasta este cea mai convingătoare dovadă a unei reluări a efectului Flynn”, a declarat pentru The Times psihologul Stuart Ritchie de la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat în studiu. „Dacă presupuneți că modelul lor este corect, rezultatele sunt impresionante și destul de îngrijorătoare”.

Și după cum subliniază PsyBlog, acesta nu este chiar primul studiu care a descoperit că efectul Flynn s-a reluat, deși poate fi cel mai convingător până în prezent.

Oamenii devin din ce în ce mai proști... noi dovezi științifice și nimeni nu este sigur de ce
Credit: Pixabay

Întrebarea de 1 milion de dolari: DE CE?

Aceasta este o veste destul de îngrozitoare pentru fanii progresului, dar pune și o întrebare incredibil de importantă: DE CE? Ce provoacă scorurile IQ să se îndrepte în direcția greșită?

Te-ai putea întreba mai întâi dacă este ceva genetic. Poate că o oarecare schimbare a unui anumit grup care a fost studiat a provocat declinul (grosolană, am putea numi acestă ipoteză: „persoanele proaste au mai mulți bebeluși”). Dar aceasta pare a fi exclusă de noua cercetare, care arată că, chiar și în cadrul familiilor separate (monoparentale) IQ-ul a scăzut. Tyler Cowen, economistul bloggerului Marginal Revolution, rezumă ce înseamnă asta: „Cu alte cuvinte, am început să construim un mediu mai inducător de prostie”.

Citește și: „Lordul cărților”, un gunoier care a construit o uriașă bibliotecă gratuită din cărți aruncate | DeStiut.ro

Oamenii de știință sunt încă uimiți cu privire la aspectul exact al vieții moderne care conduce la declin. Unii au propus că obsesia noastră de tehnologie ar putea fi de vină, dar, deoarece declinul a început în anii ’70, cu mult înainte ca toată lumea să-și petreacă zilele cu ochii în ecrane, asta nu poate fi toată povestea.

Alte explicații propuse sunt dietele moderne nesănătoase, mediile din ce în ce mai proaste, scăderea calității școlii sau a preponderența lecturii. Problema ar putea fi chiar redusă la un detaliu tehnic al testelor IQ.

„Cercetătorii fac o distincție între inteligența fluidă și cea cristalizată”, a explicat pentru The Times cercetătorul Ole Rogeberg, unul dintre autorii studiului. „Inteligența cristalizată reprezintă ceea ce ai fost învățat și instruit, iar inteligența fluidă reprezintă abilitatea ta de a vedea noi tipare și de a folosi logica pentru rezolvarea problemelor noi”. Cu alte cuvinte, nu noi suntem de vină, ci testele IQ sunt.

Testele IQ măsoară, în general, mai mult inteligența cristalizată, astfel încât modificările în școlarizare care nu mai pun accentul pe memorare ar putea determina declinul. Dacă această explicație este adevărată, studenții rămân la fel de deștepți ca oricând (doar că sunt mult mai dependenți de Google). Dar, până a urmă, declinului rămâne un mister. Oricum ar fi, totuși, ar trebui să începem să ne facem griji cu privire la ceea ce ar putea face stilurile noastre de viață sedentare, dependente de ecran.

Citește și: „Lordul cărților”, un gunoier care a construit o uriașă bibliotecă gratuită din cărți aruncate | DeStiut.ro

Citește și: Mult râvnita comoară de 1 milion de dolari a lui Forrest Fenn, ascunsă în Munții Stâncoși de un deceniu, a fost găsită | DeStiut.ro

sursa