DE STIUTINEDITLIFE STYLESOCIAL

Piatra neagră din Kaaba, o piatră sfântă venită din spațiu? | DeStiut.ro

Piatra neagră din Kaaba, o piatră sfântă venită din spațiu?

De 5 ori pe zi, musulmani din întreaga lume vin la lăcașul sfânt din Mecca pentru a se ruga. Se spune că Mecca este locul în care Profetul Muhammad s-a născut, dar când adepții îl vizitează, nu se îndreaptă întocmai către Mecca, ci către o construcție numită Ka’aba.

Ka’aba este o moschee, iar pe un colt al acesteia, piatra de temelie este cunoscută sub numele de Piatra Neagră. Istoria sa este învăluită de mister și există multe speculații vizavi de ce ar putea fi de fapt aceată piatră. Mulți musulmani cred că această piatră este, de fapt, un meteorit cu puteri supranaturale.

Piatra neagră din Kaaba, o piatră sfântă venită din spațiu?

Hajj , Ritualul de pelerinaj

Milioane de musulmani călătoresc în Mecca, Arabia Saudită, în fiecare an și într-o singură zi, Mecca este capabilă să atragă peste două milioane de adepți musulmani pentru pelerinajul anual de Hajj, considerat unul dintre cei cinci piloni ai Islamului.

Acolo, ei se adună în jurul Ka’aba-ului, adesea scris simplu Kaaba, o clădire în formă de cub, în ​​centrul celei mai sacre moschee a Islamului, Al-Masjid al-Haram. În timpul ritualului Hajj, pelerinii trebuie să se plimbe în jurul Kaaba de șapte ori în direcția inversă al acelor de ceasornic, o practică ceremonială care se desfășoară de paisprezece secole.

Kaaba măsoară 15,2m înălțime, 10,7m lățime și 12,2m lungime. Este acoperită cu o pânză de mătase neagră, cunoscută sub numele de kiswa și decorată cu caligrafii brodate cu aur. În partea de sud-est a clădirii se află o ușă de aur. În interior, podeaua este din marmură și calcar și are trei stâlpi.

Citește și: Eva Braun, iubita lui Adolf Hitler, secrete din spatele cortinei | DeStiut.ro

Piatra neagră din Kaaba, o piatră sfântă venită din spațiu?

Piatra Neagră din Kaaba

Kaaba este construită în jurul unei pietre negre sacre, care este ascunsă în colțul de est la aproximativ 1,52m înălțime față de sol. Musulmanii cred că profetul Mohammad a sărutat odată piatra și, din acest motiv, fiecare adept trebuie să o sărute, cel puțin o dată când va ajunge în Mecca.

Dacă acest lucru nu se poate întâmpla, oamenii pur și simplu vor arată cu degetul către piatră la fiecare rotație (7 la număr) în jurul Kaaba. De fiecare dată când pelerinii înconjoară Piatra Neagră, recită o rugăciune din Coran: „În numele lui Dumnezeu și Dumnezeu este suprem”. Oamenilor de alte regligii li se interzice să atingă Piatra Neagră și, în cea mai mare parte a anului, Kaaba este acoperită cu o pânză neagră.

De ce piatra din Kaaba este neagră?

Piatra este adesea descrisă ca o rocă întunecată fragmentată pe o lungime de aproximativ 0,61m. Suprafața sa are culoare negricioasă, dar există speculații cum că acest lucru se datorează numărului mare de atingeri, plus uleiurilor cu care este unsă. Conform tradiției musulmane, piatra a fost inițial albă, dar a devenit neagră deoarece a absorbit păcatele umanității.

Descrisă pentru prima dată în literatura occidentală în secolul al XIX-lea, călătorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt a vizitat Mecca în 1814 și a oferit o descriere detaliată a Piatrei Neagre în cartea sa „Călătorii în Arabia”, publicată în 1829:

„Este un oval neregulat, cu diametrul de aproximativ 7 inch, cu o suprafață ondulată compusă din aproximativ o duzină de pietre mai mici de diferite dimensiuni și forme, bine unite între ele cu o cantitate mică de ciment și perfect netezite. Se pare că întregul ar fi fost spart în atâtea bucăți de o lovitură violentă și apoi din nou unit.”

Piatra neagră din Kaaba, o piatră sfântă venită din spațiu?

Istoria Pietrei Negre Ka’aba

Musulmanii cred că Allah a ordonat construcția din Kaaba. Povestea spune că Abraham a construit moscheea cu fiul său cel mai mare, Ishmael, în asemănare cu casa lui Allah din ceruri.

Pretinsă ca fiind cea mai veche moschee de pe Pământ, se crede că initial a fost folosită de păgâni înainte de apariția Islamului. Conform tradiției islamice, piatra a fost pusă intactă în zidul Kaaba de către profetul islamic Muhammad în anul 605 d.Hr.. Musulmanii cred, de asemenea, că piatra Kaaba a fost cândva o parte din pietrele raiului. Există diferite versiuni, dar toate similare una cu cealaltă. Când Adam a fost alungat din Grădina Edenului, el s-a umplut de păcat. Piatra Neagră i-a fost dată pentru a-și șterge păcatele și a-i permite intrarea înapoi în cer. Unii cred în schimb piatra străveche a fost adusă de pe un munte din apropiere de arhanghelul Gabriel. De-a lungul timpului, piatra a suferit pagube semnificative. În timpul asediului omeiazilor asupra Meccăi, în 683 d.Hr., se spune că a fost lovită și spulberată în bucăți de o piatră trasă dintr-o catapultă.

În anul 930 d.Hr. a fost furată de o mică sectă șiită numită Qarmatians (mișcarea karmațiană), care a dus-o înapoi la baza lor din Hajar (Bahrain de acum). Potrivit istoricului otoman Qutb al-Din, liderul Qarmat, Abu Tahir al-Qarmati, a pus piatra neagră în propria moschee, cu intenția de a redirecționa Hajjul departe de Mecca. Acest lucru a eșuat deoarece pelerinii au continuat să venereze locul în care a fost amplasată Piatra Neagră. Ulterior, piesele au fost returnate.

Citește și: Curiozități despre copaci, unii dintre cei mai mari istorici ai planetei | DeStiut.ro

Există chiar povești despre oamenii care au fost uciși pentru că au încercat să facă „contact” cu piatra. În secolul al XI-lea, un bărbat ar fi încercat să o distrugă și a fost ucis la fața locului, provocând doar o ușoară deteriorare a pietrei.

Potrivit călătorului elvețian Johann Ludwig Burckhardt, în 1674 cineva a mânjit piatra neagră cu excremente, astfel încât „toți cei care au sărutat-o ​​s-au retras cu o barbă murdară”. Au bănuit perșii ca fiind responsabili pentru cele întâmplate, așa că au fost ținta musulmanilot timp de secole după aceea, blestemându-i. Astăzi, piatra este încă divizată în mai multe bucăți, cu estimări cuprinse între șapte și până la cincisprezece fragmente. Acestea sunt ținute împreună de un cadru de argint, care este fixat pe piatră de cuie de argint.

Piatra neagră din Kaaba, o piatră sfântă venită din spațiu?

Piatra Neagră din Kaaba este un meteorit?

Din moment ce nu au fost permise studii științifice pe piatră, nu putem decăt să speculăm ce ar putea fi. Teoriile au variat de la bazalt, agat sau rocă obsidiană, la un artefact extraterestru. O teorie propune că piatra este un meteorit venerat de arabii pre-musulmani, păgâni.

Potrivit lui Anthony Hampton și a echipei sale de geologi de la Universitatea Oxford, „O parte din ceața care înconjoară piatra este că îngrijitorii nu au permis efectuarea de teste științifice pe piatră, din motive culturale și religioase evidente.” Astfel, s-au făcut încercări de a găsi alte modalități de a obține informații despre aceasta. Probele locale de nisip prelevate de pe o rază de 2 km de piatră, au dezvăluit cantități de iridium, un metal găsit în meteoriți cu o abundență mult mai ridicată decât abundența medie din scoarța terestră. S-au găsit, de asemenea, multe conuri de spargere, o caracteristică geologică rară. Despre acestea se știe că se formează în stratul de sub craterele meteoriților sau explozii nucleare subterane.

Citește și: Abandonat la naștere pe o cale ferată circulată… Povestea incredibila de viață a lui Valentin Perduș, copilul nimănui care a devenit medic rezident | DeStiut.ro

Cu toate acestea, un alt studiu realizat de Robert S. Dietz și John McHone la Universitatea din Illinois în 1974 a concluzionat că, cel mai probabil, Piatra Neagră nu era un meteorit și nici nu are origini supranaturale. Un geolog arab anonim care a participal la Ritualul Hajj și a examinat piatra, a concluzionat că datorită aspectului geologic, Paitra Neagră este o rocă agată.

Deși astăzi nu există un consens în ceea ce privește „machiajul” său, Piatra Neagră din Kaaba este probabil cea mai cunoscută piatră sfântă din lume și continuă să fie piesa centrală a pelerinajului sacru islamic.

sursa