DE STIUTSANATATESTIRI

Regula celor 6 secunde pentru a evita infecțiile cu coronavirus | DeStiut.ro

Regula celor 6 secunde pentru a evita infecțiile cu coronavirus

Moartea medicului chinez Li Wenliang din cauza infecţiei cu noul coronavirus, precum și cazurile tinerilor care se confruntă cu boala în stare gravă, au deschis mai multe necunoscute cu privire la gradul de contaminare cu COVID-19.

Deși vârsta este unul dintre factorii importanţi care influențează gradul de infectare, doi cercetători –  Joshua D. Rabinowitz,  profesor de chimie și Caroline R. Bartman, cercetătoare – şi-au împărtășit opinia cu privire la importanța pe care o are doza virală, într-un articol publicat în New York Times.

Contează cantitatea

„O expunere de scurtă durată tinde să provoace infecții ușoare sau asimptomatice, în timp ce expunerea la doze mai mari ale virusului poate fi letală,” au spus aceştia. „Să intri într-o  clădire de birouri unde cineva a fost infectat  nu este la fel de periculos ca atunci când stai lângă o persoană infectată în timpul unei călătorii de o oră cu trenul.”

În urma unui  experiment realizat pe șoareci,  cercetătorii  au descoperit că aceia care au fost expuși la o cantitate mică de virus, reuşesc să se recupereze. În schimb, aceia care au fost expuși la o doză mai mare de virus sfârşesc prin a muri. La fel se întâmplă şi în cazul nostru, al oamenilor – cu cât ne expunem la o cantitate mare de virus, cu atât creşte şi riscul de infectare.

Citește și: Expert francez în coronavirus: „Al doilea val de coronavirus este o fantezie…” | DeStiut.ro

Cronologia celor mai grave epidemii și pandemii din istorie

Dozele mici conduc  la imunizare

„Înainte de a se fi inventat vaccinul împotriva variolei, medici sănătoşi au testat pe ei înşişi efectele virusului”, au explicat cercetătorii. „Au folosit doze mici ale căror efecte deşi neplăcute, nu i-au ucis. În schimb, i-au ajutat să evite consecințele mai grave ale bolii atunci când acești indivizi au fost expuși ulterior la variolă în cantități necontrolate.”

Efectuarea acestui tip de experiment cu un virus de tipul COVID-19 este extrem de periculoasă şi experții exclud din start această variantă. Dar într-un fel sau altul detaliază importanța luării în considerare a expunerii oamenilor la doze mici ale virusului.

Citește și: Biserica Ortodoxă Română, milioane de euro din spațiile de cazare din România și străinătate | DeStiut.ro

Cronologia celor mai grave epidemii și pandemii din istorie

 „Mai puțin de 2 metri și nu mai mult de 6 secunde”

Desigur, distanța de siguranță variază în funcţie de fiecare loc în care ne aflăm, dar nu este numai un factor ci şi o măsură importantă pentru a evita contactul cu persoane infectate, mai ales în spațiile mici. Fireşte, doza la care ne expunem crește odată cu timpul de expunere, un alt factor de luat în considerare.

Experții recomandă să ne însuşim o regulă de bază care constă  în a păstra distanţa de 2m între noi, iar interacţiunea să nu aibă loc mai mult de 6 secunde, pentru a evita o posibilă expunere majoră. Medicii, asistenții şi personalul medical în general, care sunt expuşi în mod direct la cantități mari ale virusului, evident, nu pot aplica această regulă, aşa încât sunt expuşi la un risc de infectare mult mai ridicat.

Deși acum ar trebui să stăm cu toţii acasă, cercetătorii recomandă că atunci când ne vom relua viața „normală”, oamenii trebuie să continue să fie precauți și să urmeze cu seriozitate măsurile de prevenţie.

Citește și: Doctor William Frankland – Pionierul imunologiei şi cândva medicul lui Saddam Hussein, a transformat vieţile a milioane de oameni afectaţi de febra fânului | DeStiut.ro

sursa