DE STIUTSANATATESTIRI

SUA acuză China că s-a folosit de hackeri pentru a sparge sistemul de sănătate american, încercând să fure cercetările pentru vaccinul anti-COVID-19 | DeStiut.ro

SUA acuza China că s-a folosit de hackeri pentru a sparge sistemul de sănătate american, încercând să fure cercetările pentru vaccinul anti-COVID-19

Peste 4,3 milioane de persoane din întreaga lume au fost infectate de Covid-19, cu peste 83.000 de decese americane și 4.600 de decese în China, potrivit Universității Johns Hopkins. Oficialii americani spun că hackerii cinezi vizează organizațiile care cercetează pandemia Covid-19. FBI (Agenția Federală de Investigații) avertizează că au văzut tentative de piratare asupra grupurilor americane care cercetează vaccinurile, tratamentele și testările. SUA a acuzat de mult guvernul chinez de spionaj cibernetic, ceea ce Beijingul neagă. Pandemia a înrăutățit tensiunile între cele două țări, care s-au acuzat reciproc că nu au ținut focarul sub control.

FBI și Agenția pentru securitate cibernetică și a infrastructurii (Cisa), o divizie a Departamentului de Securitate Națională (DHS), a emis miercuri un avertisment oficial care îi avertizează pe cercetătorii americani care lucrează la elaborarea unui vaccin: „sectoarele de asistență medicală, farmaceutică și de cercetare care lucrează la vaccinul împotriva Covid-19 ar trebui să fie conștienți că sunt ținte principale ale hackerilor.” Agențiile federale au îndemnat toate organizațiile americane care cercetează virusul să-și îmbunătățească practicile de securitate cibernetică pentru a „preveni revizuirea mascată sau furtul materialelor legate de COVID-19”. Hoții specializați în securitate cibernetică au fost „observați încercând să identifice și să obțină în mod ilicit date valoroase de proprietate intelectuală și de sănătate publică” în tratarea coronavirusului, a adăugat declarația. „Potențialul furt al acestor informații pune în pericol furnizarea de opțiuni de tratament sigure, efective și eficiente.”

Citește și: Bill Gates finanțează cu 1 miliard de dolari start-up-ul ce oferă supravegherea video de oriunde de pe planetă | DeStiut.ro

China a negat în repetate rânduri acuzațiile americane de spionaj cibernetic. La începutul săptămânei trecute, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Zhao Lijian, a declarat: „Conducem lumea în tratamentul cu Covid-19 și în cercetarea vaccinurilor. Este imoral să țintim China cu zvonuri și calomnii în absența unor dovezi.”

Într-o informare de presă din 11.05.2020, președintele Donald Trump s-a referit la presupusele activități cibernetice din China: „Nimic nou în privința Chinei! Nu sunt mulțumit de China, ar fi putut să îl oprească de la sursă, ar fi trebuit […] Acum îmi spui că piratează. Nimic nou. Ne uităm foarte atent.”

SUA acuza China că s-a folosit de hackeri pentru a sparge sistemul de sănătate american, încercând să fure cercetările pentru vaccinul anti-COVID-19

Oficialii americani au acuzat de multă vreme China de piratare și furt de proprietate intelectuală. În 2009, SUA a susținut că hackerii cinezi au reușit să se infiltreze în datele sensibile ale jet-ului de luptă Lockheed Martin F-35. La scurt timp, China a anunțat că va dezvolta un jet similar, Shenyang J-31. Totodată China a fost acuzată că a folosit „colecționari netradiționali”, care fură tehnologia de la firmele americane. Bill Evanina, directorul Centrului de Contrainformații și Securitate Națională al SUA, a declarat că furtul proprietății intelectuale din SUA se ridică la aproximativ 400 miliarde de dolari pe an.

Marea Britanie și SUA au emis deja o avertizare comună detaliată despre alte țări care vizează cercetarea din 5 mai. Cu acea ocazie, aceștia nu au dat oficial nume, dar sursele au indicat că Rusia, China și Iranul se află printre cei responsabili. Acum, într-o mișcare largă, SUA a decis să evidențieze China în mod special cu acest nou aviz. Până în prezent, Marea Britanie nu li s-a alaturat, iar noua alertă nu conține detalii noi despre ceea ce a avut loc. Acest lucru înseamnă că poate fi interpretat ca un mijloc atât pentru a juca în fața publicului intern, cât și pentru a crește presiunea asupra Chinei ca parte a tensiunii dintre Washington și Beijing care continuă să crească.

Administraţia Trump acuză China că a întârziat să alerteze lumea asupra epidemiei şi că i-a disimulat amploarea. Şi, prin urmare, este ”responsabilă” de răspândirea sa la nivel mondial, de moartea a sute de mii de oameni şi de actuala criză economică fără precedent. Mai mult, preşedintele american şi secretarul său de stat, Mike Pompeo, suspectează de acum Beijing-ul că ar fi ascuns un accident produs la laboratorul din Wuhan, care ar fi fost la originea pandemiei, explică Digi24.

Citește și: Gaură uriașă în stratul de ozon deschisă deasupra Polului Nord, de 3 ori mai mare decât Groenlanda | DeStiut.ro

Liderii politici din SUA și experții în domeniul sănătății au spus că s-ar putea ca lumea să nu fie scutită de impactul masiv al bolii asupra vieții de zi cu zi, ceea ce a dus economia Statelor Unite la o oprire efectivă, până când un vaccin eficient nu este disponibil pe scară largă. Dar chiar dacă un vaccin este dezvoltat într-un ritm amețitor, acest lucru ar mai putea dura cel puțin un an până la 18 luni. „Cercetările biomedicale s-au aflat de mult în centrul a ceea ce au dorit chinezii  să obțină și pentru care s-au angajat în spionaj economic”, a declarat procuror general adjunct pentru securitate națională, John Demers pentru CNBC. „Ar fi o nebunie să credem că, în acest moment, chinezii nu au fost în spatele unor anumite activități cibernetice pe care le vedem vizând companiile farmaceutice americane și instituțile de cercetare din țară care fac cercetări, tratamente și vaccinuri anti-coronavirus”.

Cronologia celor mai grave epidemii și pandemii din istorie

Administrația Trump lucrează, de asemenea, pentru a izola firma de tehnologie chineză Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, de la dezvoltarea unei invanzii în țările partenere din SUA. Acțiunile Chinei au primit critici bipartizane: la începutul acestui an, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Nancy Pelosi, a luat o poziție dură împotriva activității cu Huawei și a avertizat alte țări să nu se încurce cu compania.

După ani de negocieri, administrația Trump și guvernul chinez au semnat în ianuarie prima fază a unui acord comercial. Însă, în ultimele săptămâni, președintele Donald Trump a dat vina pe China pentru virus și a criticat dur manipularea focarului.

sursa