ALIMENTATIEDE STIUTSANATATE

Tu cum alegi carnea pe care să o cumperi? Uite câteva sfaturi

Atunci cand vine vorba despre prepararea unei mese, siguranta alimentara trebuie sa fie pe primul loc, iar acest fapt incepe de la achizitionarea alimentelor de care ai nevoie. Daca carnea face parte din alimentatia ta regulate si nu ai o sursa bio sigura din care sa o procuri, iar de obicei, o cumperi din supermarket sau din piata, ar trebui sa fii foarte atent la cateva aspecte.

In cazul in care cumperi carne tiplata sau la caserola, ofera foarte multa atentie etichetei.

In primul rand, citeste data la care a fost ambalat pachetul de carne, pentru a te asigura ca aceasta este proaspata, iar apoi verifica termenul de valabilitate a acesteia.

In al doilea rand, daca cumperi carne tocata, mix pentru mici, carnati, uita-te la aditivii care sunt adaugati in compozitie. Evita sa cumperi carne care contine prea multi aditivi. Unii aditivi alimentary precum monoglutamatul de sodiu sau nitritul de sodiu sunt foarte daunatori organismului, asa ca daca ii observe pe etichetele alimentare, mai bine nu ai cumpara acel produs.

Fii atent la aspectul si mirosul carnii

Ar fi bine cand cumperi carne sa acorzi o atentie deosebita la miros. Mirosul carnii iti poate indica cat de proaspata este, sau daca sta de prea mult timp la aer si a fost expusa bacteriilor. Daca mirosul este unul neplacut, sau chiar unul de ammoniac, inseamna ca ai in mana o bucata de carne veche.

Dupa ce te-ai preocupat de miros, vine randul aspectului si a consistentei. O bucata de carne proaspata trebuie sa aiba consistenta ferma.

Daca alegi sa cumperi carne de pui, aceasta trebuie sa aiba o nuanta alb-galbuie spre roz. Carnea de vita sau de porc trebuie sa aiba o culoare rosiatica ca sa fie proaspata, iar daca a ajuns sa fie maronie inseamna ca se afla in procesul de alterare. Ar trebui sa eviti si pachetele de carne care nu sunt reci, asta inseamna ca temperature la care sunt tinute nu este cea potrivita, cee ace duce la degradarea produsului.

Cand vine vorba de peste sau de fructe de mare, alege-le doar pe cele care sunt tinute pe pat de gheata, iar daca iei la punga, aceasta trebuie sa fie foarte bine sigilata sis a nu contina cristale de gheata.

Cumpara carnea la sfarsitul cumparaturilor

Probabil de majoritatea datilor, cumperi carne atunci cand mergi la cumparaturi pentru mai multe alimente. Este recomandat sa iei carnea la sfarsit, indiferent daca o cumperi proaspata sau congelata, pentru a nu o tine prea mult la temperaturi necorespunzatoare.

Cum sa depozitezi carnea

Carnea cruda, necondimentata, care nu a fost tinuta nici la bait nu rezista la frigider mai mult de 3 zile. Carnea alba, de pui sau curcan si pestele este recomandat sa o prepari in decursul de una-doua zile dupa ce ai cumparat-o, iar carnea de porc sau vita in maximum 3 zile.

Daca nu ai de gand sa gatesti toata cantitatea cumparata si o parte o pui la congelator, aceasta poata fi depozitata in acest mod de la 4 pana la 6 luni, dar puiul face exceptie, avand o perioada de valabilitate in stare congelata de la 9 luni pana la 1 an. Dar, este extrem de important ca odata ce ai dezghetat carnea sa nu o mai congelezi inca o data.