POVESTI DE VIATA

Un român din Marea Britanie şi-a pierdut fiul de doar cinci săptămâni. Copilul a murit în brațe, la spital

Un român din Marea Britanie şi-a pierdut fiul de doar cinci săptămâni, după ce a fost cu bebelușul lui la spital și a fost trimis de două ori acasă, deși acesta era în stare gravă.

Se fac erori medicale și în sistemele de sănătate de afară, doar că acolo medicii, uneori, își recunosc vina. Cazul care a stârnit un val de reacții și revolte în Regat, este cel al românului Vlad Gavrilescu și al soției sale englezoaice Laura Cooke care și-au pierdut fiul, pe numele său Luchii, de doar cinci săptămâni.

După ce medicii i-au pus diagnosticul de bronșită, copilul a fost trimis acasă de două ori, fără să i se facă analize, deși, în final, s-a dovedit că micuțul avea septicemie.

Lupta părinţilor lui Luchii cu sistemul englez de sănătate a durat o săptămână. Şapte zile în care copilul a ajuns de 3 ori la Urgenţă. Starea bebeluşului care era palid, apatic şi respira cu dificultate nu i-a îngrijorat însă pe medici. De două ori l-au trimis acasă cu diagnostic de bronşită.

A treia oară, bebeluşul a ajuns cu salvarea la camera de gardă. Diagnosticul de septicemie a venit, însă, prea târziu. Din păcate, peste doar câteva ore, băieţelul a murit, conform a1.ro.

Erori medicale în lanţ au dus la moartea copilului. De două ori, Luchii a fost externat fără vreo analiză de sânge sau radiografie. Unul din doctori își asumă greșeala în numele tuturor colegilor săi și recunoaște că bebelușul ar fi putut fi salvat:

Sunt perfect conştient, îmi dau seama că moartea lui Luchii putea fi evitată. În numele spitalului, nu îmi pot cere scuze suficient de mult. Ştiu că nu ajută la nimic, dar mi se rupe sufletul”, a declarat acesta. Scuzele tardive ale medicului nu le oferă nicio alinare părinților săi, însă, care cer autorităților sanitare să își asume vina în mod public. Spitalul a deschis o anchetă internă.

Cazul este intens mediatizat de presa din Regat şi a revoltat opinia publică.

La înmormântarea bebeluşului, doi cai albi au purtat steagul României şi pe cel al Marii Britanii. La final, părinţii au eliberat un porumbel alb. Postarea mamei lui Luchii pe pagina personal de Facebook este sfâșietoare:

Voi lupta zilnic să ţi se facă dreptate, Luchii. Mami nu îşi va încălca promisiunea pe care ţi-a făcut-o.

Ea a declarat pentru o publicație din Marea Britanie că soțul său nu poate să accepte moartea copilului lor: „Nu poate înţelege cum să îţi duci copilul la spital să fie îngrijit şi să pleci fără el acasă.