DE STIUTLIFE STYLESTIRI

Urșii polari, pe cale de dispariție până la sfârșitul acestui secol! Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Urșii polari, pe cale de dispariție până la sfârșitul acestui secol! Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Cea mai mare parte a populației de urși polari din Arctica se va lupta să supraviețuiască până în 2100 din cauza topirii ghețarilor, susține un nou studiu. Pierderea calotei glaciare cauzate de încălzirea globală va obliga animalele să se retragă pe pământ, unde trebuie să se bazeze pe rezervele de grăsime din cauza lipsei de alimente, au spus cercetătorii de la Universitatea din Toronto din Canada.

Studiul, publicat în „Nature Climate Change”, a declarat că acum sunt necesare reduceri „agresive” a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a salva animalele de la dispariție, întrucât se bazează pe gheața, care se formează deasupra apelor deschise, pentru a ajunge la prada lor.

Urșii polari, pe cale de dispariție până la sfârșitul acestui secol! Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Urșii polari trăiesc în regiunile arctice unde temperaturile pot scădea până la -40⁰C în timpul iernii, aceștia fiind capabili să postească timp de mai multe luni, în special vara, când banchiza se topeşte în fiecare an. Însă, odată cu încălzirea globală, de două ori mai rapidă în Arctica, absenţa gheţii durează din ce în ce mai mult. Incapabili să găsească în mediul lor alte surse de hrană la fel de bogate în substanţe nutritive precum focile, din ce în ce mai mulţi urşi flămânzi se aventurează deja departe de teritoriul lor, aproape de zonele locuite, notează Agerpres.

Topirea banchizei este o provocare în special pentru femele, care se împerechează toamna şi nasc în timpul iernii. ”Atunci trebuie să prindă destule foci pentru a stoca suficientă grăsime şi a produce îndeajuns de mult lapte pentru a-şi hrăni puii pe tot parcursul verii”, a explicat pentru AFP Steven Amstrup, unul dintre autorii studiului şi om de ştiinţă în cadrul organizaţiei Polar Bears International. ”Estimând greutatea maximă şi minimă a urşilor şi modelând consumul lor de energie, am calculat numărul maxim de zile de post pe care le poate suporta un urs polar înainte ca rata de supravieţuire a adulţilor şi a puilor să înceapă să scadă”, a declarat Peter Molnar de la Universitatea din Toronto.

Citește și: Creierul uman poate localiza SENZAȚIA atingerii chiar și dincolo de corp | DeStiut.ro

Urșii polari, pe cale de dispariție până la sfârșitul acestui secol! Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Urșii polari, pe cale de dispariție până la sfârșitul acestui secol!

În cadrul unui scenariu cu emisii mari de gaze cu efect de seră, cercetătorii au descoperit că supraviețuirea urșilor ar fi „puțin probabilă” în mare parte din Arctica, din cauza gheții mării reduse. Dar dacă ar exista un „scenariu de emisii moderate”, mai multe sub-populații ar putea supraviețui acestui secol, notează Sky News.

„În cele din urmă, reducerea emisiilor agresive de gaze cu efect de seră va fi necesară pentru a salva urșii polari de la dispariție”, se arată în studiu.

Puiuții urșilor au prezentat cel mai mare risc de repaus alimentar, în timp ce femelele adulte solitare ar fi cele mai puțin afectate, au descoperit cercetătorii. De asemenea, au descoperit că pragurile de supraviețuire ar fi fost deja atinse în mai multe sub-populații.

„Modelul nostru surprinde tendințele demografice observate în perioada 1979 – 2016, arătând că pragurile de impact de recrutare și supraviețuire ar putea fi deja depășite în unele sub-populații (de urși polari)”, au spus autorul studiului Peter Molnar și colegii săi. „De asemenea, sugerează că, cu emisii mari de gaze cu efect de seră, scăderea constantă a reproducerii și supraviețuirea va pune în pericol persistența tuturor sub-populațiilor înalte din Arctica până în 2100.”

Citește și: Dipnoiul, peștele african care doarme până la 5 ani fără mâncare sau apa, cheia salvării persoanelor cu șanse minime de supraviețuire? | DeStiut.ro

Urșii polari, pe cale de dispariție până la sfârșitul acestui secol! Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Autorii au spus că studiul lor a fost limitat de utilizarea unui singur „model de sisteme terestre”, care este utilizat pentru a determina cum va fi afectată calota glaciară și din cauza incertitudinilor și a variațiilor în comportamentul ursului și consumul de energie între diferite sub-populații. Majoritatea urșilor polari trăiesc la nord de Cercul Arctic din Polul Nord, dar există unele populații la sud de Cercul Arctic din Golful Hudson, Canada.

Planeta s-a încălzit cu peste 1⁰C după era preindustrială, antrenând deja o multiplicare a valurilor de căldură, secetelor sau inundaţiilor. Şi în timp ce angajamentele actuale ale statelor vor conduce la o lume cu 3⁰C mai caldă, aceste evenimente meteorologice extreme se vor înrăutăţi cu fiecare jumătate de grad suplimentar, notează Agerpres. În acest context, includerea ursului polar în rândul speciilor ”în pericol critic” de dispariţie pe faimoasa ”Listă Roşie” a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), pe care în prezent figurează doar ca ”vulnerabil”, nu va schimba, probabil, nimic în ceea ce priveşte destinul acestor plantigrade arctice.

Citește și: Erupția Vulcanului Anak Krakatau, văzută din spațiu! Erupția s-a auzit în jurul lumii | DeStiut.ro

Citește și: Gaură uriașă în stratul de ozon deschisă deasupra Polului Nord, de 3 ori mai mare decât Groenlanda | DeStiut.ro

sursa1

sursa2