DE STIUTINEDITPOVESTI DE VIATASTIRI

Violet Jessop, supraviețuitoarea dezastrului de pe Titanic și a altor două naufragii celebre | DeStiut.ro

Violet Jessop, supraviețuitoarea dezastrului de pe Titanic și a altor două naufragii celebreFoto: Wikipedia

Aceasta este povestea lui Violet Jessop, o femeie de origine irlandeză care a supraviețuit nu în fața a una, nu a două, ci a TREI dintre cele mai catastrofale dezastre de nave ale secolului XX.

După ce în copilărie a suferit de tuberculoză, iar doctorii nu-i mai dadeau nicio șansă, „ghinionista” Violet a continuat să supraviețuiască ciocnirii și aproape scufundării RMS Olympic în 1911, scufundării navei Britannic în 1916 … și scufundării RMS Titanic în 1912.

Moartea nu așteaptă pe nimeni, dar se pare că a așteptat-o pe Violet Jessop

Violet Constance Jessop s-a născut în 1887 în Argentina, fiind unul dintre cei șase copii supraviețuitori născuți în arborele genealogic al părinților ei imigranți irlandezi, dintr-un total de nouă. Mâna înghețată a morții a venit pentru Violet la o vârstă fragedă, provocându-i un caz de tuberculoză care trebuia să o omoare, dar soarta avea alte planuri. Alte planuri includeau implicarea în cel mai cunoscut dezastru naval din toate timpurile. Și, de asemenea, alte două catastrofe navale… La vârsta de 23 de ani, Violet Jessop a decis să calce pe urmele mamei sale și să devină stewardesă cu faimoasa companie White Star Line.

În 1910, Violet Jessop a primit o slujbă la bordul navei RMS Olympic, o navă de lux și cea mai mare navă civilă de la acea vreme. Totul părea să meargă bine până când Olympic s-a ciocnit de HMS Hawke, o navă de război britanică. Niciuna din nave nu s-a scufundat și amândouă au reușit să se întoarcă în port înainte ca apa să le tragă în adâncuri.

Citește și: Eva Braun, iubita lui Adolf Hitler, secrete din spatele cortinei | DeStiut.ro

Citește și: David Vetter, „băiatul din balon”. Povestea cumplită a copilului care a oferit informații despre modul în care funcționează boala rară SCID | DeStiut.ro

Violet Jessop, supraviețuitoarea dezastrului de pe Titanic

Violet Jessop, supraviețuitoarea dezastrului de pe Titanic și a altor două naufragii celebre
Titanic / Foto: Wikimedia

Când RMS Titanic („Nava visurilor tale”, „Nava impenetrabilă”, „Nava pe care au construit-o zece mii de irlandezi”) a avut nevoie de o stewardesă, Violet Jessop nu a ezitat nicio secundă. Vasul a plecat din portul Southampton pe 10 aprilie 1912 și trebuia să ajungă la New York câteva zile mai târziu. Cel mai modern vas de la acea vreme, Titanicul avea la bord peste 2.200 de pasageri. Așa cum știm cu toții, Titanicul nu a mai ajuns la destinație. Pe 14 aprilie 1912, Titanicul a lovit un iceberg și s-a scufundat în adâncurile înghețate ale Oceanului Atlantic, eveniment care a dus la cel mai mare dezastru naval din istorie.

Datorită acelei reguli „femeile și copiii mai întâi”, Violet Jessop a urcat într-o barcă de salvare. Din fericire, Jessop și colegele ei au fost salvate de The Carpathia înainte ca oamenii să înghețe complet de frig.

„Mi s-a ordonat să merg pe punte. Stăteam alături de celelalte stewardese, privind femeile agățându-se de soții lor, înainte de a fi îmbarcate în bărcile de salvare, împreună cu copiii. Mai târziu, un ofițer ne-a spus să ne urcăm noi primele în barcă, pentru a le demonstra unor femei că nu se va scufunda”

– scrie Violet Jessop în memoriile sale.

Citește și: Mark Zuckerberg devine al treilea cel mai bogat om din lume | DeStiut.ro

A treia scufundare: Violet Jessop supraviețuiește din nou

Violet Jessop, supraviețuitoarea dezastrului de pe Titanic și a altor două naufragii celebre
HMHS Britannic / Foto: Wikimedia

După ce a supraviețuit unei nave care aproape că s-a scufundat și alteia care s-a scufundat complet, Violet Jessop și-a luat încă un loc de muncă la bord, pe nava HMHS Britannic.

În 1916, în timpul Primului Război Mondial, compania White Star Line a convertit mai multe nave în spitale. Una dintre ele era HMHS Britannic, pe care Violet a lucrat pentru Crucea Roșie. Pe 21 noiembrie, HMHS Britannic s-a scufundat în 57 de minute în Marea Egee din cauza unei explozii misterioase, ucigând 30 din 1.066 de pasageri. Oamenii de știință n-au reușit nici până astăzi să stabilească ce a cauzat explozia. Violet Jessop, atunci în vârstă de 29 de ani, a supraviețuit celui de-al treilea dezastru naval.

„Mândria navelor-spital a început să ia apă, puțin câte puțin… Toate mașinile de pe punte au căzut în mare ca niște jucării. Apoi, a plonjat înfricoșător în apă, cu pupa îndreptată în sus. Am auzit un ultim vuiet, iar apoi nava a dispărut în adâncuri.” […] „Am sărit în apă, dar am fost trasă de curenți sub chila navei și m-am lovit la cap. Am scăpat, dar câțiva ani mai târziu, când am mers la medic din cauza unor dureri de cap insuportabile, s-a descoperit că suferisem o fractură de craniu”

– scrie Violet Jessop în memoriile sale.

După o perioadă de 6 ani în care a fost martora a trei dezastre navale, Violet Jessop, de „nescufundat”, a continuat să lucreze pe navele mari timp de încă 34 de ani, retrăgându-se la 63 de ani în orașul englez Suffolk, unde a trăit până la vârsta de 83 de ani.

Citește și: 10 personalităţi „dure” ale Istoriei, mai puţin cunoscute | DeStiut.ro

Citește și: Noul cinematograf din Paris, realizat special pentru distanțarea socială, arată ca Senatul Galactic din seria Star Wars | DeStiut.ro

sursa