DE STIUTSOCIALSTIRI

Primul român deportat din Marea Britanie pentru că nu a respectat regula de izolare la domiciliu | DeStiut.ro

Primul român deportat din Marea Britanie pentru că nu a respectat regula de izolare la domiciliu

Regatul Unit al Marii Britanii impune persoanelor care sosesc pe teritoriul ei din țări cu risc epidemiologic crescut auto-izolarea la domiciliu pe o perioadă de 14 zile. Printre aceste țări se află și România, având o rată crescută a infecțiilor cu noul coronavirus.

Dacă până acum, această regulă impusă de guvernul britanic funcționa pe bază de sfat, iar poliția nu efectua foarte multe verificări ale persoanelor aflate în izolare, acum, după creșterea cazurilor și ratelor de infecție din Marea Britanie, auto-izolarea la domiciliu este OBLIGATORIE și se pedepsește cu amenzi de până la 10.000 de lire sterline.

Cetățenii români care sosesc în Regatul Unit trebuie să stea în izolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile. În urma confuziei pe care numeroși cetățeni români o aveau cu privire la perioada de izolare în Marea Britanie, neștiind dacă este obligatorie sau nu, majoritatea nu respectau această regulă. Conform unei statistici prezentate de Guvernul britanic, doar 1 din 5 persoane respectă această regulă, acesta fiind și motivul pentru care s-a luat decizia de a se efectua controale amănunțite și de a crește amenzile.

Citește și: Marea Britanie nu va mai intra in carantină! | DeStiut.ro

În contextul acestor controale, la domiciliul declarat al persoanei, poliția a verificat un cetățean român, sosit în Marea Britanie după întoarcerea din România, în a cincea zi pe care ar fi trebuit s-o petreacă în izolare la domiciliu. Românul, în vârstă de 32 de ani nu se afla la domiciliul declarat, ceilalți colocatari declarând poliției că este plecat de dimineață, sfidând regula de izolare pe toată perioada acesteia.

Românul a fost găsit în decursul aceleiași zilei în incinta unui restaurant McDonald’s, din Colindale, Londra. El a fost amendat pentru nerespectarea auto-izolării la domiciliu, dar din cauza faptului că efectuase și alte infracțiuni minore pe teritoriul Marii Britanii, chiar dacă avea drept de ședere acesta a fost deportat în România, primind interdicție de a se întoarce în Regatul Unit pe o perioadă de 5 ani.

Decizia luată de către autoritățile britanice este consecința legii de deportare a imigranților care săvârșesc infracțiuni pe teritoriul Regatului Unit. Această modificarea legislativă se aplică tuturor celor peste 3 milioane de cetățeni ai UE din Marea Britanie care vor încălca legile țării, chiar dacă au drept de ședere.

Normele care permit expulzarea infractorilor străini, dacă reprezintă o amenințare pentru Marea Britanie, vizează în special hoții de buzunare și pe cei care fură din magazine. Se vehiculează faptul că această regulă va fi mai dură de la începutul anului următor, potrivit planului de imigrație post-Brexit, al ministrului britanic de interne Priti Patel.

Citește și: Românii din Marea Britanie pot aplica pentru ajutorul de 697 lire sau 1.875 lire de la 1 noiembrie | DeStiut.ro

Citește și: Decesele de coronavirus trec de 1 MILION în întreaga lume | DeStiut.ro

sursa