DE STIUTSANATATESTIRI

Decesele de coronavirus trec de 1 MILION în întreaga lume | DeStiut.ro

Decesele de coronavirus trec de 1 MILION în întreaga lume

În ultimele 10 luni, virusul a luat mai multe vieți decât H.I.V., malaria, gripa și holera la un loc. Și, în timp ce seamănă distrugerea în viața de zi cu zi de pe glob, crește încă rapid. Este posibil să fi depășit deja tuberculoza și hepatita ca fiind cea mai letală boală infecțioasă din lume și, spre deosebire de toți ceilalți concurenți, este încă în creștere rapidă.

Cum nu s-a mai văzut în mai mult de un secol, coronavirusul s-a infiltrat în fiecare petec populat de pe glob, însămânțând teroare și sărăcie, infectând milioane de oameni din unele națiuni și paralizând economii întregi. Dar, întrucât atenția se concentrează asupra devastării cauzate de oprirea unei mari părți a vieții comerciale, educaționale și sociale a lumii, este prea ușor să pierzi din vedere cel mai direct cost uman. Peste un milion de oameni – părinți, copii, frați, prieteni, vecini, colegi, profesori, colegi de clasă – toți s-au dus, brusc, prematur. Mulți dintre cei care supraviețuiesc Covid-19 au efecte adverse grave persistente a căror severitate și durată rămân neclare.

Decesele de coronavirus trec de 1 MILION în întreaga lume
Credit: worldometers.info

Cu toate acestea, o mare parte din suferință ar fi putut fi evitată – unul dintre cele mai sfâșietoare aspecte din toate. „Acesta este un eveniment global foarte serios și o mulțime de oameni urmau să se îmbolnăvească și mulți dintre ei aveau să moară, dar nu trebuia să fie chiar atât de rău”, a declarat Tom Inglesby, directorul Centrului Johns Hopkins pentru securitatea sănătății, care își propune să protejeze sănătatea oamenilor de epidemii și dezastre.

Locuri precum China, Germania, Coreea de Sud și Noua Zeelandă au arătat că este posibiă încetinirea suficientă a pandemiei pentru a limita infecțiile și decesele, în timp ce continuă să redeschidă afaceri și școli. Dar acest lucru necesită o combinație de elemente care ar putea fi dincolo de atingerea țărilor mai sărace și pe care nici unele ca Statele Unite nu au reușit să le reunească: testare pe scară largă, urmărirea contactelor, carantinarea, distanțarea socială, purtarea măștilor, furnizarea de echipamente de protecție, dezvoltând o strategie clară și consecventă și fiind dispuși să închidă lucrurile în grabă atunci când apar probleme.

Citește și: Noi măsuri și restricții în Marea Britanie! Noi amenzi pentru refuzul auto-izolării au intrat în vigoare! | DeStiut.ro

Nici unul, nici doi, nici trei factori nu sunt cheia. „Totul este un ecosistem. Totul funcționează împreună”, a spus Martha Nelson, om de știință de la Institutul Național de Sănătate, specializat în epidemii și genetică virală și care studiază Covid-19. Se rezumă la resurse, vigilență, voință politică și ca aproape toată lumea să ia în serios amenințarea – condiții mai greu de atins atunci când boala este politizată, când guvernele reacționează încet sau inconsecvent și când fiecare stat sau regiune merge pe drumul său, recomandat sau nu.

„Este una să avem toate capacitățile tehnice, dar dacă liderii noștri subminează știința, minimalizează epidemia sau îi liniștesc în mod fals pe oameni, punem în pericol orice altceva”, a spus dr. Inglesby. De nenumărate ori, spun experții, guvernele au reacționat prea încet, așteptând, până când propriile țări au fost sub asediu, fie respingând amenințarea, fie considerând-o o problemă a Chinei sau a Asiei, a Italiei sau a Europei sau a New York-ului.

Thomas R. Frieden, fost șef al Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat că a fost un eșec major în comunicarea guvernelor cu publicul, nicăieri mai mult ca în ​​Statele Unite. „Aveți principii standard de comunicare a riscurilor: Fii primul, fii corect, fii credibil, fii empatic”, a spus el. „Dacă ai încerca să încalci aceste principii mai mult decât a făcut-o administrația Trump, nu cred că ai putea.”

Decesele de coronavirus trec de 1 MILION în întreaga lume

Decesele de coronavirus trec de 1 MILION în întreaga lume
Credit: AFP / Profimedia

Lumea știe acum să schimbe curba pandemiei – nu pentru a elimina riscul, ci pentru a-l menține la un nivel controlabil – și au existat surprize pe parcurs. Măștile s-au dovedit a fi mai utile decât au prezis experții occidentali. Distanțarea socială la o scară nemaivăzută a fost mai realizabilă și mai eficientă decât se anticipase. Diferența de pericol dintre o adunare în aer liber și una interioară este mai mare decât te-ai fi așteptat.

Și, în mod crucial, oamenii sunt cei mai contagioși atunci când prezintă simptome pentru prima dată sau chiar mai devreme, nu zile sau săptămâni mai târziu, când sunt în punctul critic – o inversare a tiparului obișnuit cu boli infecțioase. Acest lucru face ca măsurile preventive, cum ar fi purtarea măștilor și răspunsurile rapide, cum ar fi izolarea și testarea oamenilor pentru o posibilă expunere, sunt mult mai importante; dacă aștepți până când problema este evidentă, ai așteptat prea mult.

Citește și: ”Situația este extrem de gravă!” Țările europene care instaurează din nou starea de urgență | DeStiut.ro

Țările au învățat greu că lanțurile lor de aprovizionare pentru truse de testare, produse chimice de laborator și echipamente de protecție erau inadecvate, prea predispuse la defecțiuni sau depindeau prea mult de furnizorii străini.

Rămâne neclar modul în care virusul suferă mutații sau cât de repede se întâmplă acest lucru, ceea ce face imposibil să se prevadă cât timp ar putea funcționa un posibil vaccin. Mai pe larg, pandemia a evidențiat cât de puțini oameni de știință știu despre coronavirusuri, chiar și despre cele care provoacă răceala obișnuită și, în special, cele care circulă la lilieci și alte animale. „Pentru populație, carantină pare că nu se mai termină, dar pentru oamenii de știință este doar începutul”, a spus dr. Nelson. „Încă răcăim suprafața asta.”

Din punct de vedere al sănătății publice, cea mai mare necunoscută poate fi dacă lumea va fi mai bine pregătită atunci când – nu dacă, ci când – urmează următoarea pandemie.

Citește și: Un cimitir celtic din Epoca Fierului a fost descoperit în Franța | Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Citește și: Cât de des își pierd pacienții COVID-19 mirosul? Două studii urmăresc datele | DeStiut.ro

Citește și: De ce pandemia transformă atât de mulți oameni în teoreticieni ai conspirației | DeStiut.ro

sursa