DE STIUTSANATATE

Ajută măştile medicale la protejarea împotriva coronavirus? Nu prea

Care sunt simptomele noului coronavirus? Printre simptome se numără febra, tusea şi dispneea. În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Rareori, boala poate fi fatală.

Aveţi, mai jos, cinci măsuri de precauţie recomandate pentru a evita contaminarea:

  1. Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool;
  2. Acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi;
  3. Evitaţi contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă;
  4. Adresaţi-vă medicului dacă aveţi febră, tuşiți sau respiraţi greu;
  5. Evitaţi contactul direct neprotejat cu animalele vii şi suprafeţele ce intră în contact cu animalele.

Ar trebui să port o mască medicală?

Simpla utilizare a unei măşti nu este suficientă pentru a opri infecţiile, această practică trebuind însoţită de spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii în caz de strănut şi tuse şi evitarea contactului direct cu orice persoană care prezintă simptome de răceală sau gripă (tuse, strănut, febră).

În cazul în care prezentaţi simptome respiratorii (tuse sau strănut), se recomandă purtarea unei măşti medicale pentru a-i proteja pe ceilalţi. Dacă nu aveţi niciun simptom, nu este necesară purtarea unei măşti. În cazul în care se poartă o astfel de mască, aceasta trebuie folosită şi aruncată corespunzător, astfel încât să i se asigure eficacitatea şi să se evite creşterea riscului de transmitere a virusului.

Ce ar trebui să fac în cazul în care un membru al familiei prezintă simptome? Ar trebui să solicitaţi din timp îngrijiri medicale în cazul aparișiei febrei, a tusei sau a dificultăţilor de respiraţie.

Informaţi-vă medicul dacă aţi călătorit într-o zonă în care s-au raportat cazuri de noul coronavirus sau dacă aţi intrat în contact cu orice persoană care a călătorit într-o astfel de zonă şi prezintă simptome respiratorii.