DE STIUTSTIRITravel

Cele mai frumoase 10 grădini din lume | DeStiut.ro

Cele mai frumoase 10 grădini din lume

Într-o etapă în care viaţa ni se rescrie într-un mod haotic şi neaşteptat, m-am gândit să vă invit într-o incursiune virtuală prin cele mai frumoase 10 grădini ale lumii.

10. Grădina botanică Desert, Phoenix, Arizona / SUA

Desert Botanical Garden

Grădina este renumită pentru colecția sa de peste 21.000 de plante native expuse, reprezentând 139 de specii diferite. Grădina se întinde pe o suprafaţă de 57 ha şi în plus, găzduiește 1350 de specii diferite de cactuşi. Întreaga colecţie de plante provine din deșerturile din sud-vestul Americii de Nord. Recunoscut la nivel național și internațional pentru colecțiile sale de plante, cercetare și programe educaționale, Desert Botanical Garden funcționează încă din 1939.

Aleile pavate sunt foarte bine întreținute şi dacă ai de gând, dragă cititorule să ajungi acolo, fii sigur că îţi va fi uşor să le străbaţi. În fiecare sezon de primăvară, grădina întâmpină suita de fluturi multicolori ce zburdă printre straturi şi fântâni. Voluntarii stau la dispoziţia vizitatorilor gata să ofere explicaţii despre diferitele tipuri de plante.

9. Grădina Claude Monet, Giverny / Franţa

https://annaeverywhere.com

Magnifica grădină a celebrului pictor impresionist Claude Monet este situată în Giverny, o cumună din nordul Franței. Monet a fost cel care a proiectat această grădină impresionant de frumoasă, împărțită în două zone, una dedicată florilor și cealaltă dedicată apei.  În căutarea unui loc calm şi frumos, Claude Monet se stabileşte împreună cu familia sa, în cocheta aşezare din regiunea Normandiei, în anul 1883.

La fel de inspirat de numeroase tablouri japoneze din colecția sa, Monet a decis să-și renoveze grădina. A demarat munca anevoioasă cu amenajarea unui iaz şi devierea râului din apropierea casei sale spre acesta. După construcţia unui pod, iazul a fost populat cu nuferi.

Astăzi pe malul iazului se leagănă sălciile, iar micul pod acoperit de glicina curgătoare (wisteria) conferă ambientului o imagine minunată. Grădina din fața casei lui Monet abundă de mulțimea speciilor de  flori. Trandafirii căţărători sunt una dintre principalele atracţii alături de pomii fructiferi.

8. Grădina botanică Longwood, Pennsylvania / SUA

https://thewallpaper.co

Grădina botanică Longwood ocupă o suprafaţă de peste 400 ha în Pennsylvania, SUA şi cuprinde 40 de zone amenajate și aproape 20 ha de sere. Această grădină uriaşă găzduiește cca 11.000 de specii de plante și copaci alături de animale, păsări şi insecte. Uriașa seră adăpostește 20 de grădini interioare unde sunt protejate  cca 5500 de tipuri diferite de plante: de la trandafiri de vară  la bonsai, de la cactuşi la ferigi.

Expozițiile sezoniere și spectacolele artistice din grădinile Longwood devin cu siguranță o aminitire de neuitat pentru oricine ajunge în acest loc. Cum florile sunt specifice fiecărui sezon, fiecare expoziție oferă de fiecare dată,  o altă experiență unică, asezonată cu fântânile spectaculoase, concerte de muzică și jocuri de artificii.

Citește și: Cel mai bun prieten al omului – De ce sunt câinii atât de speciali? Ştiinţa ne dă răspunsul | DeStiut.ro

7. Grădina botanică Villa Taranto, Piedmont / Italia

Grădina botanică Villa Taranto este situată în regiunea Piedmont, în nord-vestul Italiei şi se desfăşoară pe o suprafață de 16 ha. Această grădină găzduieşte 20.000 de specii de plante şi din loc în loc veţi întâlni statui, terase, cascade şi fântâni.

4,3 km de pasarele sunt disponibile pentru a bucura vizitatorii de frumusețea florilor. Colecția acestei grădini include plante tropicale, lalele, lotuşi, camelii, magnolii și iarbă neagră (martaloagă). De primăvara şi până toamna multitudinea florilor multicolore cu miresmele lor atât de diverse, bucură pe oricine trece pragul grădinii Villa Taranto.

6. Grădina botanică regală Kew, Londra / GB

Cele mai frumoase 10 grădini din lume

Impresionanta grădină botanică regală din districtul Kew din Londra se întinde pe 330 ha şi este inclusă în lista  UNESCO, ca obiectiv de patrimoniu mondial. Aici puteți descoperi peste 50.000 de specii diferite de plante, dar puteţi explora şi galerii de artă, edificii unice și zone climatice. Un peisaj unic modelat de anotimpuri, veţi admira în parcul dendrologic, care oferă o colecţie vastă de 14.000 de copaci. Peste lacul împânzit cu patru insule şerpuieşte un pod de pe care se poate urmări viaţa salbatică.

Iniţial, grădina a fost proiectată în 1759 de Prințesa Augusta (Mama Regelui George al III-lea), pe o suprafaţă de 3,6 ha la White Lodge din Richmond, Londra. În anii 1770, regele George al III-lea a decis să extindă grădina şi a apelat la celebrul botanist Joseph Banks. Acesta a adunat într-o colecţie plante din întreaga lume pe care a dăruit-o noii grădini.

În secolul al XIX-lea, au fost construite câteva sere, Palma fiind cea mai atractivă, graţie plantelor tropicale pe care le adăposteşte. Nu în ultimul rând, sera prinţesei de Wales este iarăşi a atracţie importantă a grădinilor Kew. Această seră conține 10 zone climatice diferite controlate cu ajutorul tehnologiei computerizate. Aici se găsesc plante de deșert, plante carnivore și diverse specii de orhidee ce pot fi admirate de pe o pasarelă înaltă de 59 de metri.

Citește și: Curiozități despre copaci, unii dintre cei mai mari istorici ai planetei | DeStiut.ro

5. Grădina Butchart, British Columbia / Canada

Având renume mondial și înscris ca site istoric național al Canadei, grădina Butchart este situată în golful Brentwood din Columbia Britanică. Această grădină este structurată pe zone tematice, ocupă 22 de hectare şi găzduieşte 700 de specii de plante.

Grădina a fost proiectată de Robert Pim Butchart și de soția sa, Jennie Butchart. Cândva, în locul ei a fost o carieră de piatră, al cărei proprietar a fost Robert Pim Butchart. Când cariera s-a închis în 1909, cuplul a decis să transforme terenul într-o minunată grădină şi i-au dedicat 12 ani pentru proiectare. Începând cu anul 1921 şi-a deschis porţile vizitatorilor. Grădina Butchart găzduiește, de asemenea, mii de fluturi, papagali, păuni și rațe. Tot aici sunt organizate serate muzicale, spectacole de lumini și jocuri de artificii.

4. Grădina botanică tropicală Nong Nooch, Pattaya / Tailanda

Cele mai frumoase 10 grădini din lume

Una dintre cele mai frumoase grădini din lume – Nong Nooch este cea mai populară atracție turistică din orașul Pattaya, Thailanda. Desfăşurată pe cca 200 ha, Nong Nooch găzduieşte cea mai mare colecție de plante cu flori din țară, din peste 670 de specii native.

Întreaga zonă este concepută mai mult ca un parc tematic, cu spectacole culturale zilnice, spații de cazare și o zonă vastă care prezintă grădini cu tematică individuală. O plimbare pe îndelete prin parcul botanic este ca și cum ai face o călătorie în întreaga lume, prin numeroasele sale grădini celebre, fie că este grădina franceză din secolul al XVII-lea, Stonehenge sau grădina renascentistă europeană. La fel de fascinante sunt grădinile dedicate speciilor de plante suculente, pepinierelor de orhidee, grădinile tropicală și topiară şi nu în ultimul rând, valea dinozaurilor.

În plus grădina botanică Noong Nooch prezintă și spectacole culturale thailandeze, un muzeu auto și reprezentaţii cu elefanți pentru vizitatori.

Citește și: Incursiune în sălbătăcie. Urmaşul lui Stegodon, ELEFANTUL este cel mai mare animal terestru | DeStiut.ro

3. Grădinile Castelului Villandry, Indre-et-Loire / Franţa

Castelul Villandry este ultimul dintre marile castele construite în timpul Renașterii pe Valea Loarei din regiunea Indre-et-Loire, Franța. Eleganța sobră a arhitecturii sale combinată cu farmecul grădinilor sale deosebite fac din acesta una dintre bijuteriile patrimoniului mondial. Popularul castel are șase grădini magnifice, expuse în șase terase. Terasa superioară în centrul căreia se află un lac oramental de forma Soarelui, este dedicată chiar „Grădinii soarelui” unde plantele sunt înconjurate de şiruri de tei parfumaţi.

Proiectată ca o extensie a saloanelor castelului Villandry, „Grădina ornamentală” este amplasată pe a doua terasă. Un canal de apă împarte grădina în două saloane. Construcţia din lemn orientată spre grădini este punctul ideal din care se poate contempla bogăția broderiilor florale. Scufundată în maluri ierboase, cu un iaz ornamental la centru sub forma unei oglinzi, „Grădină cu apă” este un loc ideal pentru relaxare. Este urmată de „Grădină cu ierburi” care conţine diverse plante medicinale şi aromatice. Structura plantelor din această grădină are o formă circulară, smbolizând eternitatea. În „Grădina de legume” sunt plantate legume în culori alternative care dau impresia unei table de șah multicolore.

În sfârşit, „Labirintul” este format din garduri vii, amenajate sub formă de boltă. Viziunea în care a fost construit se bazează pe proiectele grădinilor renascentiste, în care labirintul a fost un element crucial. Ar exista o referire la Labirintul gândit de Daedalus pentru a ascunde Minotaurul, dar nu are același sens. Labirintul grecesc a fost un loc în care oamenii s-ar fi pierdut căutând la nesfârșit o cale de ieșire. În schimb, labirintul din gard viu a fost considerat un loc al progresului, unde drumul parcurs de călător simboliza evoluţia, iar în centrul labirintului, urma să aibă loc întâlnirea cu Dumnezeu. Curioşilor le oferim un tur virtual .

2. Grădina Palatului Versailles / Franţa

Cele mai frumoase 10 grădini din lume

Grădina Versailles-ului, palatul „Regelui Soare” – Ludovic al XIV-lea al Franței, este una dintre cele mai frumoase și mai mari grădini din lume. Această grădină magnifică se întinde pe 800 ha ceea ce face practic imposibilă vizitarea ei pe jos. De aceea, sunt amenajate linii de trenuleţ sau pot fi folosite maşinuţe electrice, cu care vizitatorii pot ajunge în cele mai îndepărtate colţuri ale acestui paradis. Excursia cu barca pe Canalul Mare aduce o vedere magică asupra vastelor grădini din Versailles. Parcul superb al palatului nu este format doar din grădini, ci este şi un adevărat muzeu, având 372 de statui şi ansambluri sculpturale reprezentând în mare parte personaje mitologice şi 600 de fântâni alimentate cu apă, de ţevi a căror lungime însumată este de circa 35 km. De asemenea, găzduieşte 200.000 de copaci seculari și peste 210.000 de plante cu flori, iar o seră de cca 3 ha protejează pe timp de iarnă o orangerie cu mii de portocali.

Grădinile de la Versailles au fost comandate de Ludovic al XIV-lea în 1661 și a fost nevoie de 40 de ani până au ajuns la forma din prezent. Prezintă aceeași importanță ca şi palatul, iar din 1979 ansamblul a intrat în patrimoniul mondial UNESCO. Curioşilor le oferim un tur virtual.

1. Grădina Keukenhof, Lisse / Olanda

Cele mai frumoase 10 grădini din lume

Unul dintre locurile cele mai vizitate din Olanda şi printre cele mai faimoase şi fotografiate, grădina Keukenhof este cea mai mare grădină de flori din lume. În ciuda numelui – Keukenhof înseamnă „grădina de zarzavat” – aici veţi găsi un adevărat paradis al iubitorilor de flori. Situată în orașul Lisse, Olanda de Vest, pe o suprafață de 32 ha, Keukenhof  găzduiește peste 7 milioane de plante, motiv pentru care este considerată „grădina Europei”.

Grădina Keukenhof este proiectată în stil englezesc, cu alei ce şerpuiesc printre straturi de flori amestecate cu platouri întinse, iazuri superbe şi pomi seculari. Florile creează adevarate covoare cromatice care te îndeamnă să le fotografiezi continuu. Un alt lucru interesant despre Keukenhof pe care trebuie să-l știți este că în fiecare an grădina are teme diferite. Fie că alegeţi să mergeţi 15 km pe jos, fie să vă plimbaţi 45 de minute cu barca, ambele perspective vă oferă  o șansă unică de a explora frumusețea și diversitatea grădinii şi de a admira cele peste 100 de opere de artă răspândite pe alei.

Grădina Keukenhof este deschisă doar primăvara, de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii mai. Lalele, narcise, zambile, brânduşe, orhidee, amaryllis şi cel mai mare spectacol de crini, toate anunţă venirea primaverii. Aici, regină este laleaua: mai mari sau mai mici, albe, roz, negre, în forma clasică sau în înfăţişări nebănuit de frumoase, alei cu flori plantate în cele mai interesante combinaţii de culori, ronduri în nuanţe pastelate oferă efecte vizuale incredibile. Nu ai cum să nu fii încântat de spectacolul naturii din Keukenhof, dar mai ales, impresionat de măreţia proiectului. V-aţi imaginat vreodată transpunerea fizică a expresiei „o mare de flori”? Ei bine, ceea ce veţi descoperi aici, s-ar putea să vă depăşească cu mult imaginaţia!

sursa