DE STIUT

Găsești un păianjen în casă… îl omori sau îl lași liber? Cum e mai bine? | DeStiut.ro

Găsești un păianjen în casă... îl omori sau îl lași liber? Cum e mai bine? | DeStiut.ro

Găsești un păianjen în casă? Îl omori sau îl lași liber? Cel mai probabil, atunci când vezi un păianjen, reacționezi în felul următor: or îl lași în pace să trăiască, ori îl omori. Desigur, majoritatea oamenilor nu preferă ca acești „înfiorători” umblători să devină confortabili în casele lor. Dar uciderea lor este cea mai buna opțiune?

Găsești un păianjen în casă... îl omori sau îl lași liber? Cum e mai bine? | DeStiut.ro

Găsești un păianjen în casă… îl omori sau îl lași liber?  „Lighioanele” cu 8 picioare

„Mai întâi să lămurim un lucru. Că vrei sau nu să crezi, păianjenii îți sunt prieteni mult mai des decât dușmani. Chiar dacă aceștia ar dori cu adevărat să vă provoace durere, foarte puține dintre cele 40.000 de specii de păianjen cunoscute sunt capabile să dăuneze oamenilor”, a declarat pentru National Geographic expertul de păianjeni, Jo-Anne Sewlal, de la Universitatea din Indiile de Vest.

De obicei, păianjenii nu doresc sa aibă nimic de a face cu tine. Este de la sine înțeles că mușcăturile de păianjen sunt extrem de rare. Asta nu înseamnă că nu există păianjeni periculoși (exemplu: văduva neagră sau pustnicul maro).

Entomologul de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, Matt Bertone, a efectuat un sondaj asupra a 50 de case din Carolina de Nord pentru a vedea care sunt artropodele care trăiesc sub acoperișurile noastre.

Poate nu e șocant, dar fiecare casă pe care a vizitat-o ​​era și casă pentru păianjeni. Cei mai frecvenți au fost păianjenii de rapiță și păianjenii de pivniță (adesea numiți „picioare lungi”).

Această constatare nu trebuie să vă sperie. Este perfect normală. Păianjenii sunt membri destul de tipici ai ecosistemului interior și ne pot ajuta. În general, le place să rămână în afara drumului nostru, ascunzându-se în locuri întunecate unde își pot așteaptă prada.

Aceștia prind și mănâncă dăunătorii nocivi, cum ar fi gândaci, urechelnițe și chiar insecte purtătoare de boli precum țânțarii și muștele. Uneori, se duelează și sfârșesc ucigând și alți păianjeni.  De exemplu, bunul nostru prieten, păianjenul de pivniță este cunoscut pentru a ucide veninoasele văduve negre. Mulțumim, păianjen „frate”!

Citește și: Bătaia dintre doi șoareci la metroul londonez, votată cea mai bună fotografie a anului

Găsești un păianjen în casă… îl omori sau îl lași liber? Cum e mai bine?

Nu faceți niciun bine ucigând păianjenii pe care îi găsiți în casa voastră (cu excepția cazului în care, din întâmplare, este unul dintre puținele soiuri periculoase), și este posibil să faceți casa voastră mai atrăgătoare pentru dăunători mai dubioși, făcând acest lucru.

Dacă pur și simplu nu puteți sta văzând un păianjen înăuntru, încercați să-l prindeți și să-l eliberați ușor în exterior (lăsându-l in pace, scăpați de o grija, deși, scoțându-I afară  din casă este egal cu o condamnare la moarte). Doar să știți că păianjenii sunt acolo, indiferent dacă vă place sau nu, și dacă îi vedeți sau nu – un fapt care ar trebui să vă liniștească, nu să vă sperie.

Există o mică excepție. Expertul de păianjeni, Christopher Buddle, de la Universitatea McGill a declarant pentru National Geographic că păianjenii non-regionali din casa ta, mai bine ii dai afară. Dacă aduceți acasă, să zicem, banane de la magazinul alimentar și observați un păianjen pe ele, acesta este unul pe care puteți să-l scoateți afară.

Deși mă doare să spun acest lucru, cel mai bun curs de acțiune este să omorâți „marfa” cu opt picioare”, spune Buddle. Deoarece acest păianjen nu este originar din regiunea voastră, eliberarea acestuia în afară ar putea provoca daune vieții plantelor și animalelor.

sursa