DE STIUTINEDITLIFE STYLESTIRITravel

Marele Zigurat din Ur a fost reconstruit de două ori, în antichitate și în anii 1980 – ce a mai rămas din original? | DeStiut.ro

Marele Zigurat din Ur a fost reconstruit de două ori, în antichitate și în anii 1980 - ce a mai rămas din original?Photo Credit: Ancient Architecs via YouTube

Ziguratul este cea mai distinctivă invenție arhitecturală din Orientul Apropiat Antic. La fel ca o piramidă egipteană veche, un ziggurat antic din Orientul Apropiat are patru laturi și se ridică până la „tărâmul zeilor”. Cu toate acestea, spre deosebire de piramidele egiptene, exteriorul Ziguratelor nu era neted, ci treptat pentru a se potrivi lucrărilor care aveau loc la structură, precum și supravegherii administrative și ritualurilor religioase esențiale pentru orașele din Orientul Apropiat Antic. Ziguratele se găsesc împrăștiate în jurul a ceea ce este astăzi Irakul și Iranul și stau ca un testament impunător al puterii și priceperii culturii antice care le-a produs.

Unul dintre cele mai mari și mai bine conservate zigurate din Mesopotamia este marele Zigurat din Ur. S-au făcut mici săpături la fața locului la începutul secolului al XX-lea, iar în anii 1920, Sir Leonard Woolley, într-un proiect comun cu Muzeul Universității Pennsylvania din Philadelphia și Muzeul Britanic din Londra, a dezvăluit monumentul în întregime.

Ceea ce a găsit Woolley a fost o structură piramidală masivă dreptunghiulară, orientată spre nordul adevărat, de 64m pe 150m (210 pe 150 de picioare), construită cu trei niveluri de terase, care stăteau inițial între 21m și 30m (70 și 100 de picioare) înălțime. Trei scări monumentale duceau la o poartă la primul nivel de terasă. Apoi, o singură scară se ridica la o a doua terasă care susținea o platformă pe care se afla un templu și ultima și cea mai înaltă terasă.

Citeste si: Derinkuyu, cel mai adânc oraș subteran din Turcia unde puteau locui 20,000 de oameni | DeStiut.ro

Miezul zigguratului este realizat din cărămidă de noroi acoperită cu cărămizi coapte așezate cu bitum, un gudron natural. Fiecare dintre cărămizile coapte măsura aproximativ 2,92 x 2,92 x6,98 metri (11,5 x 11,5 x 2,75 inch) și cântărea până la 15kg (33 pounds).

Porțiunea inferioară a zigguratului, care susținea prima terasă, ar fi folosit aproximativ 720.000 de cărămizi coapte. Resursele necesare construirii Ziguratului la Ur sunt uluitoare.

Marele Zigurat din Ur a fost reconstruit de două ori, în antichitate și în anii 1980 - ce a mai rămas din original?
Photo Credit: Ancient Architecs via YouTube

Zeita lunii Nanna

Ziguratul de la Ur și templul de pe vârf au fost construite în jurul anului 2100 î.Hr. de către regele Ur-Nammu din a treia dinastie din Ur pentru zeița lunii Nanna, patronul divin al orașului stat. Structura ar fi fost de departe cel mai înalt punct al orașului și, la fel ca turla unei catedrale medievale, ar fi fost vizibilă la kilometri în jur, un punct central pentru călători și pentru evlavioși.

În timp ce Ziguratul a sprijinit templul zeului patron al orașului Ur, este probabil că acesta a fost locul în care cetățenii din Ur ar aduce surplus agricol și unde ar merge pentru a primi repartizarea lor obișnuită. În antichitate, a vizita zigguratul din Ur era să cauți atât hrana spirituală, cât și cea fizică.

În mod clar, cea mai importantă parte a zigguratului de la Ur a fost templul Nanna din vârful său, dar, din păcate, acest lucru nu a supraviețuit. Au fost găsite câteva cărămizi vitrate albastre despre care arheologii suspectează că ar fi putut face parte din decorul templului. Părțile inferioare ale zigguratului, care supraviețuiesc, includ detalii uimitoare de inginerie și proiectare.

De exemplu, deoarece miezul de cărămidă nămolită al templului ar fi, în funcție de sezon, alternativ mai mult sau mai puțin umed, arhitecții au inclus găuri prin stratul exterior copt al templului permițând apei să se evapore din miezul acestuia. În plus, canalizările au fost construite în terasele zigguratului pentru a duce ploile de iarnă.

Citeste si: Peste 30 de milioane de chinezi trăiesc în peșteri | DeStiut.ro

Marele Zigurat din Ur a fost reconstruit de două ori, în antichitate și în anii 1980 - ce a mai rămas din original?
Photo Credit: Ancient Architecs via YouTube

Presupunerea lui Hussein

Ziguratul de la Ur a fost restaurat de două ori. Prima restaurare a fost în antichitate. Ultimul rege neobabilonian, Nabodinus, a înlocuit aparent cele două terase superioare ale structurii în secolul al VI-lea î.Hr. Aproximativ 2400 de ani mai târziu, în anii 1980, Saddam Hussein a restaurat fațada fundației masive inferioare a zigguratului, inclusiv cele trei scări monumentale, ducând la poarta de la prima terasă.

Cu toate acestea, de la această restaurare recentă, Ziguratul de la Ur a suferit unele daune. În timpul recentului război condus de forțele americane și ale coaliției, Saddam Hussein și-a parcat avioanele de luptă MiG lângă Ziggurat, crezând că bombardierii îi vor cruța de teama de a distruge situl antic. Presupunerile lui Hussein s-au dovedit doar parțial adevărate, deoarece ziggurat a suferit unele daune din cauza bombardamentelor americane și ale coaliției.

Citeste si: Vlad Țepeș | 5 lucruri fascinante despre domnitorul care a băgat spaima în hoţi şi cotropitori | DeStiut.ro

Sursa

Citeste si:Turism spațial! Ce ar însemna pentru planeta noastră o industrie a turismului spațial? | DeStiut.ro

Citeste si: Top 10 tuneluri secrete și pasaje subterane din Irlanda | DeStiut.ro

Citeste si: Secretul lui Stonehenge: Constructorii au folosit teorema lui Pitagora cu 2.000 de ani înainte ca filozoful să trăiască? | DeStiut.ro