DE STIUTSTIRI

Nivelul radiatiilor de la Cernobîl, de 16 ori mai mare in urma incendiilor. Risc pentru Europa | DeStiut.ro

Nivelul radiatiilor de la Cernobîl, de 16 ori mai mare in urma incendiilor. Risc pentru Europa | DeStiut.ro

Incendiile de la Cernobîl s-au reaprins, stârnind radiațiile. Incendiile sunt comune în așa numita „zonă de alienare/excluziune” din jurul uzinei abandonate din Cernobîl. Un incendiu mai mare decât cel tipic provoacă radiații, deși nivelul rămâne normal în Kiev, capitala Ucrainei.

Pompierii s-au străduit să controleze incendiile care ard pădurea radioactivă de pe teritoriul abandonat din jurul uzinei nucleare de la Cernobîl, unde nivelurile de radiații sunt considerabil mai mici decât au fost imediat după accidentul din 1986, dar prezintă totuși riscuri. Măsurătorile de radiații din apropierea incendiilor, unde fumul circulă, au fost crescute, vântul suflând spre zonele rurale din Rusia și Belarus în cea mai mare parte a săptămânii trecute. Vântul s-a deplasat vineri spre Kiev, dar autoritățile precizează că nivelul de radiații este încă normal în oraș, a cărui populație este de aproximativ 3 milioane de locuitori.

„Vânturile puternice de sâmbătă ar putea răspândi focul spre rămășițele uzinei nucleare și echipamentele care au fost folosite pentru curățarea dezastrului”, a declarat Kateryna Pavlova, șefa agenției care supraveghează zona, într-un interviu telefonic pentru The New York Times. „Momentan, nu putem spune că focul este ținut sub control„.

Citește și: Cronologia a 15 dintre cele mai grave epidemii și pandemii din istorie. Cum s-au terminat | DeStiut.ro

Incendiile de la Cernobîl s-au reaprins, sârnind radiațiile!

Incendiile de la Cernobîl s-au reaprins, stârnind radiațiile!

După dezastrul de la Cernobîl din 1986, autoritățile au creat o zonă în jurul uzinei cunoscută sub numele de „zonă de alienare” sau „zonă de excluziene”, un cerc dur cu o rază de aproape 18 mile [ ≈ 29 km], închis cu sârmă ghimpată. Accesul în zonă este limitat pentru lucrătorii care gestionează locul și pentru turiștii care efectuează excursii ghidate.

De-a lungul timpului, radiațiile s-au instalat în sol. Radacinile mușchilor, copacilor și ale altor vegetații au absorbit unele radiații, aducandu-le la suprafață și răspândind particule radioactive în fum atunci când ard. Deja în carantină din cauza coronavirusului, Ucraina se confruntă acum și cu incendii în peisajul post-apocaliptic din zona Cernobîl. Incendiile izbucnesc deseori, dar flăcările care ard prin iarba uscată și pădurile de pin în această primăvară, după o iarnă caldă și uscată, sunt cu mult mai mari decât incendiile tipice din zona Cernobîl.

Incendiile de la Cernobîl s-au reaprins, sârnind radiațiile!

Agenția de gestionare a zonei de excludere, oficiul guvernamental care administrează locul, a declarat că incendiile au ars mai mult de 8.600 de acri în ultima săptămână. Sâmbătă, aproximativ 400 de pompieri, 100 de motoare de pompieri și mai multe elicoptere au fost trimise în zona de excludere. „Am lucrat toată noaptea pentru a construi infrastructuri de protecție în jurul uzinei pentru a o proteja de incendiu”, a spus declarat Kateryna Pavlova, șefa agenției care supraveghează zona.

Citește și: Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit! Adevărul despre locul din Turcia care atrage milioane de turiști | DeStiut.ro

Incendiile de la Cernobîl s-au reaprins, stârnind radiațiile!

Cauza nu a fost determinată. O posibilitate este ca focul să fi fost pus intenționat de fermieri pentru a curăța miriștea de pe câmpurile din apropiere, iar din acel moment s-a extins în zonă. Zona de alienare este un peisaj înspăimântător de sate abandonate, „morminte” de echipamente, câmpuri goale și păduri dense de pini și mesteacăn, puse deoparte în perpetuitate ca un experiment în atenuarea dezastrelor nucleare. Ideea era să limiteze, prin izolare, efectele letale ale radiațiilor. Pericolul este minim astăzi. Oamenii de știință spun că nivelul mediu de radiații din zonă este de aproximativ un sfert la fel de nociv pentru sănătatea umană, așa cum a fost în urma imediată a exploziei și a incendiului.

Incendiile de la Cernobîl s-au reaprins, sârnind radiațiile!

„Principalul risc cauzat de incendii vine din inhalarea, prin fum, a unor mici particule radioactive aruncate cu ani în urmă din nucleul deschis al reactorului de la Cernobîl”, a declarat Olena Miskun, expertă în poluarea aerului cu Ecodiya, un grup de protecție a mediului. „Vântul poate ridica particule fierbinți în aer împreună cu cenușa și îl suflă spre zonele populate”. De asemenea, particulele radioactive pot ateriza pe grădini sau câmpuri și ulterior pot fi consumate în alimente. „Avem noroc că avem măsuri de carantină instituite acum”, a spus ea. „Oamenii stau acasă, merg mai puțin și poartă măști”, din cauza amenințării coronavirusului.

Citește și: Carantina, Autoizolarea și Depresia | După cum se vede, a dat peste români, că nu a fost destul până acum în istorie, o stare anapoda de rea, carantina!

sursa