DE STIUTINEDITPOVESTI DE VIATASANATATESTIRI

Lacul blestemat a făcut peste 1700 de victime! Misterul Lacul Nyos | DeStiut.ro

Lacul blestemat a făcut peste 1700 de victime! Misterul Lacul NyosCredit: YouTube

21 august 1986, a fost o zi plină de piață în satul Lower Nyos și în seara aceea, majoritatea oamenilor s-au dus la culcare devreme. În dimineața următoare, aproximativ 1.700 de persoane și 3.000 de animale domestice zăceau moarte pe pământ. Nimeni nu putea explica ce s-a întâmplat.

Curând au început să circule zvonuri despre „experimente guvernamentale secrete”, „super-arme invizibile”ciudate sau chiar o serie de „explozii atomice”. Abia mai târziu, ucigașul real a fost identificat ca un fenomen vulcanic ciudat și rar, asociat cu Lacul Nyos din apropiere.

Lacul Nyos este situat de-a lungul liniei vulcanice din Camerun (CVL), un lanț de 950 de mile (1.528km) de vulcani și lacuri vulcanice care se extind din Golful Guineei în Camerun și Nigeria. Originea CVL-ului nu este încă înțeleasă în totalitate. Este posibil ca în timpul destrămării Africii din America de Sud în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani, a început să se dezvolte o a treia fisură, dar nu a reușit să devină un bazin oceanic precum Oceanul Atlantic.

Lacul blestemat a făcut peste 1700 de victime! Misterul Lacul Nyos
Credit: Pinterest

Lacul blestemat a făcut peste 1700 de victime! Misterul Lacul Nyos

Astăzi, singurul vulcan activ al CVL este Muntele Camerun. Cu toate acestea, există încă o cameră mare de magmă găsită la o adâncime de 50 de mile (80km) sub CVL. Din această cameră magmatică se degajă cantități mari de gaze. În urma anomaliilor, gazele circulă în lacurile vulcanice sau lacurile maar, deoarece craterele vulcanice prăbușite umplute de apă sunt numite de geologi.

Lacul Nyos, la fel ca alte 30 de lacuri de origine vulcanică găsite în regiune, este foarte adânc (mai mult de 198m) și înconjurat de stânci stâncoase. În climatul tropical al Camerunului, stratul de apă caldă superficială va forma un fel de capac care acoperă întregul lac.

Gazele vulcanice, cum ar fi sulful și dioxidul de carbon, care provin din sol, devin din ce în ce mai concentrate la fundul lacului. Geologii încă nu sunt siguri de ce „capacul” de apă caldă, care ține gazele pe fundul lacului, a eșuat în acea noapte. Poate că un cutremur sau o erupție vulcanică pe fundul lacului a perturbat stratificarea apei. Se presupune că un zgomot asurzitor a fost auzit din vecinătatea lacului Nyos chiar înainte de catastrofă. Poate că ploaia a perturbat stratificarea apei sau a făcut ca una sau mai multe alunecări de teren să ajungă în lac.

Citește și: Un test genetic ar putea prezice într-o zi riscul de atac de cord | DeStiut.ro

Lacul blestemat a făcut peste 1700 de victime! Misterul Lacul Nyos
Lacul Nyos / Credit: magadb.net

Lacul blestemat a făcut peste 1700 de victime! Misterul Lacul Nyos

Apa bogată în gaze din partea de jos a ajuns la suprafață, s-a produs o degazare explozivă de 1,6 milioane de tone de dioxid de carbon, formând un strat de dioxid de carbon gros de 48m deasupra lacului. Norul, cu o densitate mai mare decât aerul din jur, a parcurs până la 24km de lac în văile din jur. La un nivel de 6% până la 8% (nivelul de dioxid de carbon din atmosfera Pământului este de 0,04%), dioxidul de carbon poate duce la o inconștiență și moarte aproape imediată. Unii supraviețuitori au raportat ulterior un miros ciudat (din gazele sulfuroase), un nor translucid alb și membri ai familiei care, dintr-o dată și fără o cauză aparentă, s-au prăbușit.

Este curios de remarcat faptul că poveștile populare au ajutat la descoperirea mecanismului care a provocat catastrofa. Conform poveștilor despre izvoarele magice găsite în regiune, de îndată ce un animal mic, precum o broască sau o pasăre, se apropie de apă, vor cădea morți, așa cum s-a întâmplat la Nyos. Geologii au descoperit că presupusele „izvoare bântuite” sunt izvoare calde cu un nivel foarte ridicat de gaze vulcanice. Părea rezonabil să presupunem că în partea de jos a lacului Nyos există izvoare similare, eliberând cantități mari de gaze toxice în lac.

Citește și: Gustav al III-lea al Suediei, regele care a sfârșit ucis de lucrul pe care îl ura cel mai mult… cafeaua | DeStiut.ro

Alte versuri populare includ lacuri bântuite care vor exploda sau vor îneca oamenii. Poate că astfel de povești vechi despre lacurile ucigătoare se bazează pe dezastre anterioare similare cu cele întâmplate în 1986. Cum oamenii nu știau despre originea vulcanică a lacurilor, ei au atribuit comportamentul lacului unor puteri supranaturale, cum ar fi zeii, spiritele sau strămoșii furioși. Multă vreme, țărmurile lacului Nyos erau considerate bântuite și tabu. Doar oamenii de mai târziu, ignorând tradițiile și tabuurile locale, s-au instalat acolo.

Lacul blestemat a făcut peste 1700 de victime! Misterul Lacul Nyos
Credit: Twitter

„Lacurile ucigătoare” precum Nyos sunt foarte rare. Pe 15 august 1984, o explozie, cauzată probabil de o erupție bruscă de gaze, a ucis 37 de persoane la Lacul Monoun, situat și el în Camerun. Țărmurile lacului Kivu, situate la granița Rwanda și Congo, sunt dens populate. Nivelurile de dioxid de carbon măsurate în Lacul Kivu, de origine vulcanică și bacteriană, sunt de asemenea extraordinar de mari.

Pentru a preveni evenimentele catastrofale viitoare, s-au instalat țevi de degazare în Lacul Nyos și Lacul Monoun. Cu toate acestea, această soluție funcționează doar pentru lacurile mai mici, iar lacul Kivu, cu concentrația sa de gaz în creștere lentă, este încă considerat de mulți experți ca un lac potențial periculos.

Citește și: „Zonele albastre”, locurile unde oamenii trăiesc mai mult decât media | DeStiut.ro

sursa