DE STIUTINEDITSTIRI

Misterioasa Piramidă etruscă din Bomarezo, Italia, altar străvechi pentru ritualuri de sacrificiu | DeStiut.ro

Misterioasa Piramida etruscă din Bomarezo, Italia, altar străvechi pentru ritualuri de sacrificiu

Situat în Soriano nel Cimino, Italy, acest altar străvechi se desprinde din pădurile groase pentru a dezvălui misterele ritualurilor de sacrificiu etrusce. În 2008, UN RESIDENT LOCAL numit Salvatore Fosci a redescoperit un altar monumental în formă de piramidă etruscă, la o mică distanță de faimosul Parco dei Mostri (Parcul Monștrilor) din Bomarzo.

Bomarzo este un mic oraș obscur din provincia Viterbo din Lazio, Italia. Zona Bomarzo a fost cândva o parte a regiunii mai mari a Etruriei, pe care misterioșii etrusci au dominat-o de la aproximativ 700 î.e.n. până la 400 î.e.n. Enorma rocă „peperino” a fost ascunsă de vegetația de pe versanții unui canion adânc și este considerată a fi un altar care datează din secolele VII sau VI î.Hr., folosit de haruspicii etrusci, profeți care își practicau prezicerile prin inspectarea intestinelor animalelor sacrificate. Această artă a prezicerii a fost un element cheie al Disciplinei Etrusca (scripturile religioase etrusce), care a avut o influență semnificativă asupra culturii romane. Astăzi, oamenii o numesc Piramida etruscă din Bomarzo și este considerat a fi cel mai mare altar de stâncă descoerit în Europa.

Misterioasa Piramida etruscă din Bomarezo, Italia, altar străvechi pentru ritualuri de sacrificiu
Sursa: Pinterest

Descoperirea Piramidei de la Bomarzo

Piramida etruscă de la Bomarzo este o descoperire relativ nouă. Doi arheologi locali numiți Giovanni Lamoratta și Giuseppe Maiorano s-au „împiedicat” de ea în primăvara anului 1991. Dar știrile descoperirii sale au primit puțină fanfară și au rămas necunoscute lumii. Apoi, în 2008, Salvatore Fosci, un localnic din Bomarzo, pasionat de istoria locală, a decis că va descoperi piramida etruscă. Când bunicul lui Fosci a servit ca un fel de custode al acestor păduri, au numit locul Sasso del Predicatore („Piatra Predicatorului”) sau pur și simplu „Piatra cu pași”. Poveștile bunicului și tatălui său despre piatră l-au inspirat pe Salvatore să o găsească și să elimine rădăcinile și vegetația. În acest fel, el ar face ca acea parte uimitoare a istoriei lor să fie accesibilă lumii.

Cum arată Piramida etruscă?

La prima impresie, monumentul de piatră etruscan înclinat amintește de artefacte mayașe din junglele din Belize și Mexic. Deși numele său sugerează forma unei piramide, cum ar fi cele din Egipt, practic, nu este o piramidă. Stânca este invers triangulată pe o singură parte, în timp ce restul altarului prezintă unghiuri aproape drepte.

Altarul este poziționat spre nord-vest, cu fața sprea direcția zeilor infernului (Di inferi). Deși se știu puține lucruri despre aceasta, când civilizația etruscă era în plina glorie, acesta, cel mai probabil a reprezentat un loc sacru foarte important. Treptele sunt abrupte, iar găurile sculptate de-a lungul ambelor părți ale treptelor și pe nivelurile intermediare ar fi spijinit, odată, stâlpi și suporturi din lemn. Zona din jurul piramidei este un tezaur de inscripții etrusce, morminte, ruine medievale și un turn misterios asociat cu scriitorul și regizorul italian Pier Paolo Pasolini. Traseele de drumeție leagă toate locurile într-o plimbare de patru ore.

Misterioasa Piramida etruscă din Bomarezo, Italia, altar străvechi pentru ritualuri de sacrificiu
Sursa: Pinterest

Scopul Piramidei etrusce din Bomarzo

Piramida din Bomarzo ar fi servit diferite funcții de-a lungul timpului. Scopul precis nu este clar. Cu toate acestea, mulți experți cred că megalitul a acționat ca un altar pentru ritualuri religioase păgâne. Din acest motiv, locul deține porecla, „Piatra Predicatorului”.

Mark Cartwright de la Ancient History Encyclopedia, explică în introducerea sa din „Civilizația etruscă” că toate aspectele vieții se învârteau în jurul unui panteon mare de zei. Printre ei, exista un zeu al Iadului, un zeu al Soarelui și un zeu al Vegetației. Regele zeilor era Tin, în timp ce zeul care a izvorât din pământ și le-a adus textul lor religios, Disciplina Etrusca (acum pierdută), a fost Tages.

Cu o astfel de multitudine de zei, venerarea și ceremoniile religioase erau o slujbă cu normă întreagă. Viața etruscă s-a umplut de ritualuri, cum ar fi sacrificiul atât al animalelor, cât și al oamenilor, citirea semnelor din vreme sau păsări și prezicerea viitorului privind măruntaiele sau organele interne.

Citește și: Gaură uriașă în stratul de ozon deschisă deasupra Polului Nord, de 3 ori mai mare decât Groenlanda | DeStiut.ro

Ritualul de sacrificare din Piramida etruscă din Bomarzo

Deși este posibil să nu fim niciodată siguri cu privire la ceea ce a avut loc la piramida Bomarzo, sacrificiile oamenilor și / sau animalelor, de dragul venerației sau propovăduirea zeităților, au fost o practică comună în întreaga lume antică. Sângele era un element extrem de puternic în timpul rituarilor religioase etrusce și putea oferi nemurirea sufletelor moarte. Există o serie de reprezentări de sacrificiu în mormintele etrusce.

Misterioasa Piramida etruscă din Bomarezo, Italia, altar străvechi pentru ritualuri de sacrificiu

Drenarea lichidelor în temple

Pentru etrusci, a fost responsabilitatea celor vii să ofere morților „susținerea” necesară nemuririi. Într-un mormânt neobișnuit din Tarquinia, un copil a fost înhumat, mai degrabă decât incinerat. Malformațiile craniului său au indicat că probabil suferea de epilepsie, care era o „boală divină”. Prin urmare, crizele sale erau mesaje divine direct de la zei. Lângă copil, era un altar cu un canal pentru lichidele de sacrificiu care se scurgeau direct într-un gol în pământ. Aceasta face aluzie la o ceremonie, posibil în numele lui Tages, zeitatea boierească care a răsărit din pământ pentru a oferi scripturile religioase. (Heimbuecher). Piramida etruscă din Bomarzo conține, de asemenea, canale care ar fi putut asigura drenarea eficientă a lichidelor în timpul ritualurilor de sacrificiu.

„Astfel de ceremonii precum sacrificiile de animale, turnarea sângelui în pământ și muzica și dansul au avut loc de obicei în afara templelor construite în onoarea unor zei anumiți.”

– Mark Cartwright

Ce trebuie sa stiți înainte de a vizita Piramida etruscă din Bomarzo ?

Traseele de drumeție nemarcate duc la piramidă. Indicații detaliate pot fi găsite online. Majoritatea traseelor ​​pornesc de la terenurile de sport ale Bomarzo.

Citește și: Piatra neagră din Kaaba, o piatră sfântă venită din spațiu? | DeStiut.ro

sursa