DE STIUTPOVESTI DE VIATASANATATESOCIALSTIRI

O femeie din Băicoi a murit la începutul săptămânii, în urma unui chiuretaj efectuat într-un cabinet medical particular din Ploiești | DeStiut.ro

O femeie din Băicoi a murit la începutul săptămânii, în urma unui chiuretaj efectuat într-un cabinet medical particular din PloieștiCredit: Adevărul.ro

O femeie din Băicoi, în vârstă de 45 de ani, însărcinată în 12 săptămâni, a murit la începutul săptămânii, în urma unui chiuretaj efectuat într-un cabinet medical particular din Ploiești.

Medicul care a realizat chiuretajul, Virgil Mircea Burciu, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru că lua bani de la paciente în schimbul unui avort la cerere, pe vremea când era angajat al spitalului din Vălenii de Munte. După ce a fost constatat decesul femeii, doctorul Burciu a decis, pe loc, să dea familiei înapoi suma plătită pentru chiuretaj: 500 de lei.

O echipă de reporteri de la PressOne a încercat să afle ce posibilități au femeile pentru a face o întrerupere de sarcină dacă sunt din Băicoi. Deși e legal să realizeze chiuretaje, spitalele din Ploiești și zona Băicoi refuză s-o facă, motivând pandemia de COVID-19. La unul dintre spitale, reporterii au fost îndrumați chiar spre medicul Burciu, a cărui pacientă a decedat în timpul chiuretajului.

În același timp, clinicile private care efectuează intervenția medicală au prețuri de 4 ori mai mari decât cele practicate de doctorul Burciu. În final, s-a cerut reacția Ministerului Sănătății. Purtătorul de cuvânt al Ministerului, Oana Grigore, a declarat într-o primă fază că Ministerul „nu încurajează întreruperile de sarcină”.

Nu se consideră responsabilitatea ministerului un act care este o voință personală. Noi ne ocupăm de persoane care sunt bolnave. Noi încurajăm natalitatea”

– Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, declară pentru PressOne

O femeie din Băicoi a murit la începutul săptămânii, în urma unui chiuretaj efectuat într-un cabinet medical particular din Ploiești
Credit: Lucian Muntean

Oficial, pandemia nu poate fi invocată ca motiv pentru refuzul de a realiza o întrerupere de sarcină la cerere, dacă spitalul nu este spital Covid. Chiar și în starea de urgență, în urma mai multor cazuri de avorturi la cerere refuzate, invocându-se pandemia ca motiv, conform Libertatea, în urma sesizărilor făcute de către mai multe ONG-uri, Ministerul Sănătății (MS) a trimis o adresă Direcțiilor Județene de Sănătate Publică, prin care le cere acestora să faciliteze accesul gravidelor la consultații și tratamente, dar și accesul femeilor la avorturi la cerere”.

Citește și: O româncă din Marea Britanie, condamnată la închisoare pentru că a pus detergent în cafeaua șefei sale! De ce a recurs la acest gest? | DeStiut.ro

De la spital, recomandare la doctorul Burciu. O ultimă opțiune era Spitalul CF Ploiești, însă PressOne a primit o recomandare de medic: tocmai doctorul Burciu, pe masa căruia a murit femeia din Băicoi. De altfel, doctorul Burciu apare chiar pe prima pagină din Google, la o simplă căutare după „avort Ploiești”.

Și, mai important decât atât, cei 500 de lei pe care îi cerea acesta pentru un chiuretaj era o sumă substanțial mai accesibilă decât sumele cerute de una din clinicile private recomandate chiar de unii dintre medicii de la spitalele cu care PressOne a discutat; exemplu clinica Lotus, unde numai o întrerupere de sarcină prin medicamentație costă 700 de lei.

Costul unui chiuretaj e cu totul altă discuție: depinde de cât de mare este sarcina. Pentru 12 săptămâni (limita legală este de 14 săptămâni) iar prețul s-a ridicat la de 2050 lei, plus 130 de lei pentru analizele preoperatorii. În preț intră și o testare Covid, fără de care nu poți realiza această procedură. Între 2050 de lei și 500 de lei e o diferență uriașă, iar pentru femeia din Băicoi, de 45 de ani, cu alți doi copii acasă, ea a înclinat balanța între o clinică mai mare, unde ar fi putut realiza procedura în siguranță, și doctorul Burciu, în condițiile în care în spitalele de stat această opțiune nu a existat.

Cum evaluează Ministerul Sănătății evenimentul produs la Ploiești, mai ales în condițiile în care spitalele de stat refuză, motivând pandemia de COVID-19, efectuarea de chiuretaje la cerere.

Noi nu încurajăm aceste întreruperi de sarcină. Nu se consideră responsabilitatea ministerului un act care este o voință personală. Noi ne ocupăm de persoane care sunt bolnave. Noi încurajăm natalitatea. Încurajăm alăptarea copiilor la sân. Sunt politici ale Ministerului Sănătății. Avortul la cerere este la latitudinea medicului dacă acceptă sau nu acceptă o asemena practică. Nu este o obligație.”

Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, declară pentru PressOne

Citește și: Un fenomen ciudat a apărut în masivul Ceahlău! Imaginea care dă fiori | DeStiut.ro

Citește și: Britanicii le duc dorul românilor! Fermierii britanici, disperați. Riscă să rămână cu recoltele pe câmp! | DeStiut.ro

sursa