DE STIUTINEDITLIFE STYLESANATATESTIRI

Oamenii de știință au găsit „cheia longevității” în satul italian unde una din 10 persoane trăiește peste 100 de ani | DeStiut.ro

Oamenii de știință au găsit „cheia longevității” în satul italian unde una din 10 persoane trăiește peste 100 de aniFoto: Pixabay

Mâncarea proaspătă, sexul, sau rozmarinul? Echipa de cercetare a petrecut șase luni investigând starea de sănătate și obiceiurile vârstnicilor rezidenți din Acciaroli.

Acciaroli, un cătun din sud-vestul Italiei, nu este un loc obișnuit. Este casa unui număr extraordinar de mare de centenari. Mai mult de 1 din 10 persoane din populația de 700, are peste 100 de ani, iar cătunul a fost subiectul de discuție într-un studiu pentru a descoperi factorii care contribuie la longevitatea rezidenților săi, potrivit The Independent.

După ce au petrecut șase luni în zonă, cercetătorii de la Universitatea Sapineza din Roma și Școala de Medicină Sandiego au descoperit că persoanele în vârstă din regiune au o circulație sanguină neobișnuit de bună pentru vârsta lor. Echipa de cercetare a analizat probele de sânge de la peste 80 de rezidenți și a descoperit niveluri extraordinar de scăzute de adrenomedulină, un hormon care lărgește vasele de sânge.

Oamenii de știință au găsit „cheia longevității” în satul italian unde una din 10 persoane trăiește peste 100 de ani
Foto: Pinterest

Oamenii de știință au găsit „cheia longevității” în satul italian unde una din 10 persoane trăiește peste 100 de ani

Cercetătorii au spus că nivelurile de adrenomedulină au fost similare cu cele pe care le-ați găsi în mod normal la persoanele de 20 și 30 de ani. Nivelurile ridicate ale hormonului pot determina contractarea vaselor de sânge, cauzând probleme circulatorii care pot duce la alte afecțiuni grave de sănătate.

Oamenii de știință au descoperit hormonul „într-o cantitate mult mai redusă la subiecții studiați și pare să acționeze ca un factor de protecție puternic, ajutând la dezvoltarea optimă a microcirculației” sau a circulației capilare. Echipa de cercetare urmează să descopere cauza fenomenului, dar cred că este strâns legată de dietă și exerciții fizice.

Citește și: Dipnoiul, peștele african care doarme până la 5 ani fără mâncare sau apa, cheia salvării persoanelor cu șanse minime de supraviețuire? | DeStiut.ro

Oamenii din Acciaroli tind să mănânce pește prins local, iepuri și pui crescuți în curte, precum și ulei de măsline și legume și fructe de casă. Studiul mai arată că localnicii mănâncă rozmarin, ceea ce se crede că ajută la îmbunătățirea funcției creierului, iar varietatea de ierburi din Acciaroli este studiată într-o examinare mai largă a longevității în regiune.

Oamenii de știință au găsit „cheia longevității” în satul italian unde una din 10 persoane trăiește peste 100 de ani
Foto: Pixabay

Oamenii de știință au găsit „cheia longevității” în satul italian unde una din 10 persoane trăiește peste 100 de ani

„Când l-am testat, am găsit acolo o duzină de compuși diferiți. Studiile științifice au arătat că acizii ajută la funcționarea creierului”, a declarat doctorul Alan Maisel, un cardiolog de la Școala de Medicină de la Universitatea din California San Diego, pentru The Telegraph.

În plus, cei care trăiesc în regiune suferă de mai puține boli decât cei care trăiesc în alte țări occidentale. „Am descoperit că nu suferă de boli cronice așa cum vedem în SUA, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea și Alzheimer”, a spus dr. Maisel. „Am observat că nu suferă de cataractă. Majoritatea oamenilor din SUA, dacă aveți peste 80 de ani, aveți cataractă. Nu am văzut niciunul”, a adăugat el.

Dar poate există un alt factor important în viața lungă a localnicilor. „Activitatea sexuală în rândul persoanelor în vârstă pare a fi foarte activă”, a spus dr. Maisel. „Poate că longevitatea are ceva de-a face cu asta. Este probabil aerul bun și bucuria de a trăi.”

Cătunul, situat la 85 de mile (≈ 137 km) la sud de Napoli, pe coasta Cilento, se află în zona în care nutriționistul american Ancel Keys a citat cea mai mare concentrație de centenari din lume în 1950, deoarece a căutat să stabilească dovezi că o „dietă mediteraneană” a contribuit la longevitate. S-a mutat în regiune împreună cu soția sa și a trăit până la 100 de ani.

Citește și: Propria atingere vs atingerea făcută de către ceilalți. Cum face creierul diferența? | DeStiut.ro

Citește și: „Zonele albastre”, locurile unde oamenii trăiesc mai mult decât media | DeStiut.ro

Citește și: Ce se poate ascunde dincolo de amabilitatea excesivă a unui om de care tocmai ne-am despărțit | DeStiut.ro

sursa