DE STIUTSTIRITravel

„Zonele albastre”, locurile unde oamenii trăiesc mai mult decât media | DeStiut.ro

"Zonele albastre", locurile unde oamenii trăiesc mai mult decât mediaIkaria, Greece

„Zonele albastre”, locurile unde oamenii trăiesc mai mult decât media! Omenirea a fost în căutarea „fântânii tinereții” încă de când a învățat să se dea jos din copaci. Am spune că este un vis imposibil de realizat, exceptând faptul că sunt o mulțime de comunități în lume care, se pare că și-au găsit propria sursă „anti-îmbătrânire”. Ce face ca așa numitele „zone albastre” să fie atât de sănătoase și ce putem invăța din ele?

Cele mai albastre locuri de pe Pământ

În primul rând, ce este o „zonă albastră”? În termini generali, este un loc în care oamenii ajung la 100 de ani de viață, au o speranță de viață extraordinar de mare sau o rată de mortalitate extraordinar de mică pentru persoanele de vârstă medie. Atunci când exploratorul Dan Buettner de la National Geographic a început să cerceteze aceste locuri ciudat de sănătoase, a început să observe anumite asemănări, astfel creându-se un tipar.

"Zonele albastre", locurile unde oamenii trăiesc mai mult decât media

Unde sunt aceste zone albastre?

Le veți găsi peste tot în lume. Primul loc care i-a atras atentia lui Buettner a fost Sardinia, o mare insula italiană la nord de Tunisia. Are cel mai mare număr de bărbați cu vârsta peste 100 de ani, din lume.

Insula japoneză Okinawa este o altă zonă albastră, iar femeile din Okinawan au cea mai lungă speranță de viață de pe planetă. În Mediterană, rezidenții greci în vârstă din Ikaria trăiesc cu 8 ani mai mult decât media, iar media de demență este mult mai mică. Și peste ocean în America, există o mulțime de centenari în Peninsula Nicoya din Costa Rica, iar Loma Linda din California, este casă pentru o comunitate adventistă care trăiește mai mult decât oricine altcineva din Statele Unite.

Citește și: Cât timp ar supraviețui omenirea pe fiecare planetă din Sistemul Solar? Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Un lucru care iese în evidență este că zonele albastre sunt în apropierea oceanului. Prin urmare, probabil că nu este foarte surprinzător faptul că Buettner leagă o dietă orientală de fructe de mare cu o durată de viață mai lungă. Dar nu este vorba doar de consumul de pește; multe dintre aceste locuri au obiceiuri alimentare asemănătoare, incluzând multe leguminoase și savurând o cantitate (moderată) de vin.

"Zonele albastre", locurile unde oamenii trăiesc mai mult decât media
Okinawa, Japan

Trăind viața „albastră”

Ce și cum mănânci nu sunt singurele aspecte care influențează durata de viață. În schimb, Buettner și asociații săi au identificat o serie de factori comportamentali și de mediu în joc, care mențin oamenii în aceste câteva locuri mai sănătoși, mai mult timp. Iată câteva ingrediente cheie:

  1. Mișcarea naturală: locuitorii zonelor albastre nu se vor apuca de fitness sau aerobic. Ei rămân activi în mod natural, menținând munca fizică pe care și-au făcut-o de-a lungul vieții.
  2. Scopul: în aproape fiecare zonă albastră, persoanle în vârstă sunt încurajate să rămână active și să sprijine comunitatea; pensionarea s-ar putea să nu fie foarte bună pentru ei, de aceea găsesc un scop
  3. Fă o schimbare: în timp ce stresul face parte din viață, indiferent ce culoare ar avea zona ta, zonele albastre au adesea practici culturale concepute pentru a reduce stresul și pentru a te ajuta să te descarci nervii.
  4. Regula 80%: în special poporul japonez din Okinawa trăiește după această regulă: „nu mai mâncați atunci când sunteți 80% sătui. Este o modalitate ușoara de a ajunge la fix între „a fost suficient” și „a fost prea mult”.”
  5. Obiceiurile vegetariente: aproape toate locurile de pe lista zonelor albastre au o lungă tradiție de a favoriza bucătăria vegetariană (chiar dacă nu sunt strict vegetariene).

Totul are un anumit sens. Un trai sănătos, mișcare sănătoasă și un sens sănătos al scopului… totul se adaugă la o viață lungă și fericită.

Citește și: Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit! Adevărul despre locul din Turcia care atrage milioane de turiști | DeStiut.ro

Citește și: Sângele de aur, cel mai rar tip de sange de pe Pamant. Doar 43 de oameni îl au | DeStiut.ro

sursa